Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Als een puppy geboren is: wat gebeurt er daarna?

Hieronder kunt u lezen wat er allemaal komt kijken na de geboorte van uw pup. Met behulp van foto's zullen we alles toelichten. Kijk voor meer informatie over honden op de dierinfopagina of de sitemap van onze website Dierenkliniek Wilhelminapark.

We zullen de verschillende levensfases van uw pup beschrijven vanaf het moment dat deze geboren wordt. We zullen de socialisatiefases bespreken en wanneer ze gaan bewegen en lopen. Ook zullen we tips geven voor het opvoeden van uw pup en gezondheidsaspecten aan de orde laten komen.

De belangrijkste tijd in het leven van een hond is de socialisatieperiode, die de eerste maanden van zijn leven beslaat. De socialisatieperiode bestaat uit twee fasen. Alles wat hij in deze korte periode leert (of juist niet leert) bepaalt voor een groot deel zijn latere ervaringen. Hij leert hoe hij met zijn soortgenoten, andere dieren en mensen moet omgaan, maar ook went hij in deze tijd het gemakkelijkst aan vreemde geluiden of rare voorwerpen. Een pup die in deze periode weinig of niet te maken heeft gehad met al deze prikkels, zal op latere leeftijd altijd wat moeite blijven houden er aan te wennen. Dit kan zich uiten in diverse gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld agressie of angst. Alle reden dus om hier veel aandacht aan te besteden bij de opvoeding van uw nieuwe pup!

Als u meer wilt weten over de socialisatiestadia lees verder ....

We behandelen veel gestelde vragen waar een eigenaar van een jonge hond mee kan zitten, zoals "Welk soort voer moet ik geven?", "Hoe vaak mag ik de pup uitlaten en hoe lang?" en "Wanneer moet ik de puppy's en hun moeder ontwormen en vaccineren?", "Wat houdteen hond chippen in" en nog veel meer.

We wensen u veel leesplezier en hopen dat u veel aan deze pagina heeft bij uw zoektocht naar informatie.

Binnenkort zal meer volgen, kom geregeld terug voor een update van de belevenissen van puppies nadat ze geboren zijn.

De voorbereiding op de geboorte


Voorbereiding
Zorg voor een geschikte werpkist. Deze behoort ergens rustig en beschut te staan. Voorkom tocht en zorg dat er niet teveel afleiding voor de teef is. Een warmtelamp is ook ideaal als het koud is rondom de werpkist. Hang eventueel een thermometer in de de werpkist zodat je de temperatuur kunt controleren.

Als dierenartsenadviseren wij puppyvoer van het merk Hills Pet Nutrition Voeding tijdens en na de dracht
Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt tijdens de dracht om de ongeboren pups goed te laten groeien. Om melk te kunnen geven heeft ze na de bevalling veel energie nodig: dus voer nodig. De moederhond moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de teef al vanaf de 4e week van de dracht langzaam op puppyvoer over te zetten, meng het gedurende 1 week met het oude voer. Vanaf de 2e helft van de dracht (de 5e week) raden wij aan om alleen om alleen nog maar puppyvoer te geven. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan voer met een hoog energiegehalte. Een extra voordeel is, dat zodra de puppy's vast voer gaan eten kunnen ze mee kunnen eten met de moeder.

Draagtijd
Puppies worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 9 weken (62 dagen, gemiddeld 59-63 dagen).

De neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd


Bevalling van een pup, 1 dag oude pup, schoonlikken van een pup

Doof en blind geboren
De pups worden doof en blind geboren en blijven dit de eerste 10-14 dagen. Voelen en ruiken kunnen ze wel. Met hun tastzin en neus vinden zij de weg naar moeders tepel en leren zij haar geur en die van hun broertjes en zusjes (her)kennen.

Wennen aan mensen
Ook nemen ze in deze periode de mensengeur op. Deze fase is dus belangrijk voor de hond-mens binding. Houd de pups af en toe tegen u aan, maar laat niet te veel vreemde mensen bij de teef en haar kroost. Rust is in deze fase belangrijk.

pup met navelstreng toelichting puppies drinken melk bij de moeder, het rode licht is an de warmtelamp

Geboortegewicht
Puppies wegen afhankelijk van het ras bij de geboorte tussen de 100 en de 500 gram. Iedere 2-3 uur drinken de puppy's melk bij de moeder. In de eerste dagen is het belangrijk om bij te houden of een pup goed groeit. Weeg daarom elke pup minstens 1x per dag, dan kun je zien of deze genoeg melk binnenkrijgt en goed aankomt. Maak bijvoorbeeld een lijst waarop je elke dag opschrijft hoeveel gram de pup is gegroeid.

Hoe herkent u een hongerige pup
Indien de pups erg pieperig zijn en niet aankomen qua gewicht, dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de puppies met puppymelk bij te voeren.

Weeg elke dag de pup!

Navelstreng
Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Oogjes open
Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open.Controleer de pup na de geboorte op een open gehemelte
Zodra de pup geboren zijn moet u ze nakijken of er geen afwijkingen zijn. Kijk de pootjes goed na en controleer het gehemelte door de mond open te maken. Vaak wordt dit vergeten. De pup groeit niet en heeft moeite met het zuigen op de tepel of op de speen van het flesje. Kijk op de foto hieronder. Als u een vergelijkbaar beeld ziet als op de foto hieronder dan moet u met die pup naar uw dierenarts gaan!

pup met een open gehemelte


De overgangsfase: 10 - 21 dagen leeftijd


De pups gaan rondkruipen
De overgangsfase is de periode voorafgaand aan de socialisatiefase. De pups openen hun oogjes en gaan ook horen. De pups gaan een beetje op onderzoek uit en wennen geleidelijk aan de twee zintuigen (zien en horen) die ze erbij gekregen hebben.

puppies drinken melk bij de moeder

Wat eet een pup en waneer beginnen met voer?
Een pup drinkt melk bij de moeder. Dit is vooral belangrijk omdat ze in de eerste dagen antilichamen tegen allerlei ziektes binnenkrijgen via de eerste moedermelk: het colostrum. Als de pup de tepel niet kan vinden leg de pup zijn mond om de tepel of probeer de mond zachtjes open te wrikken met je vinger en druk wat melk uit de tepel. Met als doel dat de pup de melk proeft en vervolgens zelf gaat drinken.
Blikvoer voor puppies

  Wat eet een pup
 • Zorg dat de pup voldoende moedermelk krijgt, weeg de pups dagelijks om de groei in de gaten te houden.
 • Indien de pup pieperig blijft en de moeder niet voldoende melk geeft ga dan bijvoeren met puppymelk
 • Vanaf 3-4 weken kunt u beginnen met de puppies pap aan te bieden.
  Dit mag ad lib (onbeperkt) de puppies eten zoveel ze opkunnen of nodig hebben
 • Na een paar dagen kunt u blikvoer (puppyvoer) door de pap beginnen te mengen.
  Een paar dagen hierna kunt u stoppen met de pap en alleen nog blikvoer aanbieden
 • Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met naast het blikvoer brokjes aan te bieden.
  De kiezen beginnen dan door te komen en ze kunnen echt gaan bijten/kauwen Hoe vaak moet je een pup voeren
 • Biedt een pup tot 3 maanden leeftijd 4x per dag eten aan
 • Vanaf 3 maanden 3x per dag
 • Vanaf 6 maanden 2x per dag

Ontwormen: begin al op 2 weken leeftijd
Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken met wormen. Ook via de moedermelk kunnen de pups besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo'n 90-95% van de puppy's vlak na de geboorte al besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang puppy's goed te ontwormen.

Puppies worden bij de fokker op 2-4-6 weken ontwormd, daarna op 8-12 weken, 4-5-6-9 maandne en op 1 jaar leeftijd.

Als een pup bij ons komt (meestal op 8-9 weken) en het heeft nog geen ontworming gehad dan zullen we het ontwormen en 2 weken later weer. daarna pakken we het schema op.

Ontwormings schema voor de hond of ontwormen hond

Hierna is er eigenlijk een ontwormings advies op maat nodig, zie voor een toelichting hieronder. ook worden de diverse wormen op deze pagina beschreven.
Een grote honden lintworm

Wormen bij de hond
Voor meer informatie over wormen en wat voor gevolgen een worminfectie voor uw huisdier en u kan hebben kunt u verder op onze wormen pagina lezen.

We beschrijven dan ook de andere wormen bij honden: lintwormen en hartwormen. Op het plaatje hieronder is een lintworm van meer dan 50 cm te zien!

lees verder over vlooien en de bestrijding ervan .....

Puppies van 3 weken oud

Wanneer komen de tanden door?
Bij de geboorte zijn de tanden van de puppies nog niet te zien. Ze zitten nog onder het slijmvlies.. De eerste elementen van het melkgebit komen 3-4 weken na de geboorte door het slijmvlies te voorschijn.
Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit

Snijtanden 3 – 4 weken 3 – 5 maanden
Hoektanden 3 – 5 weken 5 – 7 maanden
Premolaren 4 – 12 weken 4 – 6 maanden
Molaren 4 – 7 maanden
Doorkomen van melk- en blijvend gebit


www.dierengebit.nl een tandheelkundesite gemaakt door de tandheelkundig dierenartsen van dierenkliniek wilhelminapark We hebben als dierenartsen die zich toegelegd hebben op de tandheelkunde bij dieren een tandheelkundesite voor honden gemaakt.

lees verder .....

De eerste socialisatiefase: 3 - 12 weken leeftijd


Deze fase is een heel belangrijke periode in het leven van de pup. In deze periode moeten de pups de rest van de buitenwereld als normaal gaan beschouwen.

Nieuwsgierig
Ze maken kennis met van alles en iedereen en zijn onderzoekend en nieuwsgierig. In deze periode moeten de hondjes met een zo breed mogelijk menselijk als dierlijk publiek in aanraking komen.

Je kunt een pup vanaf 3-4 weken pap gaan voeren.

Wennen aan prikkels
Ook moeten ze leren dat allerlei prikkels als bv. lawaai van auto's, treinen, apparaten, enz. niet eng is. Dit proces wordt socialisatie genoemd. De 1e socialisatieperiode moet rustig gebeuren, anders krijgt de pup een overkill aan informatie en kan hij dat niet op de juiste manier verwerken. Het is prima om de pup op de arm te nemen en rustig te laten wennen aan de nieuwe prikkel(s). U merkt snel genoeg of uw pup angstig of nieuwsgierig is. In het eerste geval is uw hond nog niet toe aan de prikkel. In het tweede geval is de pup klaar om op de grond op verkenningstocht te gaan. Als het nog wat angstig is negeer uw angstige pup en troost het niet, want dan versterkt u de angst. Breng in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking. Na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn.

Stoeien en spelen
U zult merken dat de pups onderling gaan stoeien en spelen. Hiermee bepalen ze spelenderwijs hun positie ten opzichte van elkaar. De teef corrigeert de pups als dat nodig is.

Puppies gaan op onderzoek uit

Op 4 weken leeftijd moeten moeder en puppies weer weer worden ontwormd.

Beginnen met brokken
Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met het aanbieden van brokjes aan de pups. Laat de brokken de eerste dagen wat zachter worden door de brokken te verweken met water. In deze periode komen de tanden en kiezen door het slijmvlies tevoorschijn en vindt uw pup het lekker om ergens op te kunnen kauwen.

Op 6 weken leeftijd moeten moeder en puppies weer worden ontwormd.

De 1e vaccinatie
Op 6-7 weken leeftijd worden de puppies voor het eerst gevaccineerd.
Als u een nest puppies heeft kunt u met ze naar de praktijk komen of komt 1 van onze dierenartsen de puppies bij u thuis vaccineren. We kijken gelijk de hondjes na en ze krijgen een dierenpaspoort waarin hun gegevens vermeld staan. Bij rashonden wordt het paspoort door de Raad van Beheer verzorgd als de pups worden gechipt..

Lees verder over het vaccinatieschema van de hond ....

Chippen is verplicht
Alle pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten voor ze zeven weken oud zijn verplicht gechipt worden en voor ze acht weken oud zijn worden geregistreerd bij één van de daarvoor aangewezen databanken, op naam van de fokker. Zodra de pup een nieuwe eigenaar krijgt moet de hond op naam van deze nieuwe eigenaar worden geregistreerd.
Zie voor meer informatie het LICG bij aanschaf en kosten en op de website www.chipjedier.nl

Peter Beekman heeft een boek geschreven: spelenderwijs opvoeden van uw pup, als u meer informatie wilt krijgen kunt u dat hierin na lezen.

Spenen vanaf 7 weken
Op +/- 7 weken worden de pups gespeend; de teef accepteert niet meer, dat haar kroost nog aan de tepels komt om te drinken.

Op 8 weken leeftijd moet de pup weer worden ontwormd.

Nog meer informatie ....
Indien u nog meer wilt nalezen over het opvoeden van uw pup dan raden wij het boek "het spelenderwijs opvoeden van uw pup" aan.

Naar de nieuwe baas ....
Vanaf de leeftijd van 8-9 weken is de pup zelfstandig genoeg om naar zijn of haar nieuwe baasje te gaan. De 1e socialisatiefase is nog niet afgelopen en de pup is nog nieuwsgierig en onderzoekend. De nieuwe baas moet daar op inspelen en actief met de pup bezig gaan. Denk eraan dat de pup op dit moment in een levensfase zit dat nieuwe prikkels nog zonder schroom of angst tegemoet getreden worden. Het grote voordeel is dat de hond in deze fase heel ontvankelijk en enthousiast is en makkelijk hersteld van een nare ervaring.

Een pup van 8-9 weken is zo zelfstandig dat het naar een nieuwe eigenaar kan gaan..


Zodra het hondje bij u thuis is is ons advies om het door uw dierenarts na te laten kijken. De dierenarts kan dan uw pup nakijken of het gezond is en de ontworming en vaccinatiestatus controleren. Ook is het heel belangrijk dat de pup alvast aan een dierenarts kan ruiken cq wennen. De pup zal deze nieuwe ervaring nog onbevangen tegemoet treden.

  Tijdens deze gezondheidscontrole kijken we bij uw pup onder andere naar: een foto wordt gemaakt voor in het dierenpaspoorteen foto wordt gemaakt voor in het dierenpaspoort. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht
 • het gebit en vooral of de stand goed is
 • de oren vooral oormijt zie je nog wel eens bij puppies (zie verderop voor uitleg)
 • er wordt naar hart en longen geluisterd
 • de buik wordt nagevoeld en gecontroleerd of er geen navelbreuk aanwezig is
 • de vacht wordt gecontroleerd op parasieten zoals vlooien
 • het gewicht van de hond wordt bekeken of dit in verhouding is tot de grootte van de pup
 • we controleren bij een reu of de balletjes ingedaald zijn
 • we controleren een eventuele chip
 • we bespreken de voeding van uw pup
 • er wordt een digitale foto gemaakt voor in het paspoort van uw hond (zie hieronder)

Van puppies van 9 weken leftijd die voor de eerste keer bij ons in de dierenkliniek komen maken we een foto voor in het dierenpaspoort

De 2e vaccinatie
Op 9 weken leeftijd worden de puppies voor de tweede keer gevaccineerd.
Ook dan vindt een gezondheidscheck plaats.

Lees verder over het vaccinatieschema van de hond ....

Laat uw nieuwe pup aan honden wennen!
Het is ook van belang om al op jonge leeftijd (liefst rond 8-10 weken) met de pup naar een puppycursus te gaan. Dan leert de pup omgaan met andere honden dan die ze in het nest al gezien hebben. Vaak is een pup wel gewend aan mensen maar niet aan andere honden
Bij een hondenschool noemen ze deze eerste kennismaking:
Puppy-Socialisatiebijeenkomsten.

Hondenschool van Wim van Overeem in Bilthoven

Onderstaande tekst is van: zie afbeelding hiernaast
De Puppy-Socialisatiebijeenkomsten zijn voor puppies van 8 tot 12 weken. Deze bijeenkomsten zijn in het leven geroepen om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de Socialisatieperiode die tot de 12de week van het leven van de hond duurt. Mis deze kans niet: u kunt deze fase nooit meer inhalen. Een slechte socialisatie is de oorzaak van een hond die angstig is voor vreemde mensen en honden. Veel hondenbeten zijn het gevolg van angst bij de hond door een slechte/onvoldoende socialisatie. De lessen worden binnen gegeven en de nadruk ligt zoals gezegd op de socialisatie en het van het begin af aan starten met een aantal goede gewoontes voor uw pup. Een goed begin is het halve werk.

Assistentes van onze dierenkliniek hebben hun hond op cursus gehad bij deze hondenschool. Ze waren erg tevreden over hoe het er hier aan toe ging. We kunnen deze hondenschool in Bilthoven dan ook van harte aanraden. Mocht u niet in de buurt wonen dan raden we u met klem aan om met uw pup op jonge leeftijd naar een andere goede hondenschool te gaan.

lees verder over de Hondenschool van Wim van Overeem ....

Hoe lang wandelen?
Er is natuurlijk niets leukers dan wandelen met uw nieuwe pup. Denk er aan dat u een jong dier heeft en laat het niet teveel lopen.
Als richtlijn geldt voor een pup: meerdere keren per dag uitlaten. De tijdsduur per uitlaatbeurt is in minuten uitgedrukt gelijk aan het aantal levensweken van de pup. Dit is dus bijvoorbeeld voor een pup van 9 weken 9 minuten per uitlaatbeurt.
We raden het dus af om gedurende lange tijd achter elkaar met een pup te lopen. U mag wel zo vaak u wilt naar buiten, maar niet zo lang u wilt!

Een pup vind het leuk om alles te ontdekken en overal in te gaan.

Het zindelijk maken van uw pup
Belangrijk hierbij is, dat u de signalen die uw hond afgeeft vlak voordat hij gaat plassen of poepen oppikt en hier adequaat op reageert. Vaak zijn dit tekenen van onrust. Loop dan direct met de pup naar buiten.
Zeker de eerste maanden is het zaak vaak uw pup uit te laten. Doe dit in ieder geval nadat de pup geslapen heeft, na spel en na de maaltijd. Wanneer de hond buiten zijn behoeften doet wordt hij daarvoor uitgebreid beloond. Wanneer de pup onverhoopt toch binnen heeft geplast of gepoept mag u hem hiervoor nooit bestraffen. U kunt beter de pup oppakken en buiten zetten.
Enkele tips: de pup niet 's avonds laat nog laten eten of drinken, desnoods midden in de nacht nog een keertje uitlaten, plaats uw hond 's nachts en bij uw afwezigheid op in een bench. Honden houden er namelijk niet van om hun eigen nest te bevuilen.

Pup niet mee in bed nemen of op de bank laten zitten
Neem de pup niet mee in bed als u gaat slapen. Het is ook niet verstandig om de hond naast u op de bank te laten zitten of slapen. Een pup moet van jongs af aan door krijgen dat het lager in rang is dan de mensen om hem/haar heen. Als de rangorde niet goed duidelijk is dan is het gevaar aanwezig dat de hond later zich niet lager in rang voelt en onhandelbaar wordt.

autorijden met ene hond

Handige oefeningen voor later
Vroeg of laat zal uw hond te maken krijgen met een bezoekje aan de dierenarts. Het is handig als u uw pup daar vroeg kennis mee laat maken, zodat een dierenartsbezoek niet vervelend hoeft te zijn. Oefen af en toe met de hond op tafel zetten, open zijn bekje, inspecteer zijn oren, enz. Doe dit alles spelenderwijs.
Bij het openen van de bek kunt u meteen oefenen met het poetsen van de tanden. Tandenpoetsen bij hond vermindert de kans op tandsteen en daarmee gepaard gaande tandvleesontseking. Oefen dit poetsen door met een gaasje om uw vinger over de tanden en het tandvlees van de tanden en kiezen van de bovenkaak te strijken. Twee maal per week is voldoende lees verder over tandenpoetsen bij de hond ....

U zult van al deze handelingen veel plezier hebben, als uw hond eenmaal volwassen is.

Wennen aan autorijden: wagenziekte
Net als bij de mens komt bij de hond ook wel eens wagenziekte voor. De verschijnselen zijn braken, hijgen, of onrustig gedrag tijdens het autorijden. Vaak groeien de jonge honden er overheen op latere leeftijd.
Enkele tips om de rit zo aangenaam mogelijk te houden:
Geef de hond voor vertrek een klein beetje voer. Een volle maag geeft eerder aanleiding tot braken dan een lege of beetje gevulde maag.
Zorg ervoor dat de hond zich op zijn gemak voelt. Oefen met korte ritjes en probeer de hond af te leiden.
Zorg voor goede ventilatie en een koele, frisse auto.

Wennen aan kinderen
Het hondje moet ook leren omgaan met andere huisgenoten, zowel mens als dier. Weer is het zaak om niet te troosten als de hond bang is. Daarnaast kun je hem aanleren dat andere mensen en dieren heel leuk zijn door met het hondje te spelen of hem iets lekkers te voeren in het bijzijn . Met bijvoorbeeld de baby op schoot en het hondje aan je voeten geef je hem een hondenkoekje. Zo leert de hond: als de baby er is, krijg ik iets lekkers. Zo kun je dat ook met de kat doen, het konijn, etc.
Het is heel goed om uw pup vroeg in aanraking te brengen met kleine kinderen. Zo leert hij deze kennen als onderdeel van zijn roedel. Laat echter nooit uw hond alleen met kinderen, ook niet voor heel even!

  Hoe vaak moet mijn pup eten krijgen?
  Als richtlijn geldt voor het aantal maaltijden per dag voor een pup:
 • begin met 4x daags tot 3 maanden leeftijd
 • vanaf 3 maanden leeftijd 3x daags tot 6 maanden
 • vanaf 6 maanden 2x daags

Welk voer is goed voor de pup?
Geef uw pup puppyvoer. Het is het beste om de eerste dagen het voer te geven dat de fokker aan uw pup gaf. Gedurende 1 week mengt u het puppyvoer dat u wilt gaan geven met het voer van de fokker, zodat de voerovergang zo geleidelijk mogelijk verloopt. Als u te snel een voerverandering doorvoert kan er diarree ontstaan.

Diarree bij de hond door Giardia Diarree bij de hond

Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de hond dunne of brijige ontlasting heeft in plaats van goed gevormde ontlasting spreek je van diarree.

Het is van belang om de juiste diagnose te stellen zodat de diarree op de goede manier behandeld kan worden.
Bij jonge honden zie je regelmatig giardia als oorzaak van de diarree!

lees verder .....

Er is speciaal voer voor puppies met een volwassen gewicht van > 25 kg
Voor honden die zwaarder worden dan 25 kg volwassen gewicht is er speciaal puppyvoer. Dit voorkomt problemen aan botten en gewrichten tijdens de groei. Er zit minder energie en calcium in dan bij normaal puppyvoer waardoor de pups gecontroleerd groeien en er een geleidelijke ontwikkeling van het skelet optreedt..

Als dierenartsen adviseren wij puppyvoer of large breed puppyvoer van Hill's Pet Nutrition. Wij hebben hier goede ervaring mee.

Wat wordt het volwassen gewicht van uw pup?

Van Hills hebben we een mooie groeikaart gekregen waarop je kan schatten wat het uiteindelijke gewicht van je hond gaat worden.

Klik hierop voor de groeicurve van Hills.....Een flostouw is leuk om mee te spelen, echter trek er niet te hard aan dan kan de hoektand afbreken.

Een flostouw is leuk om mee te spelen, echter trek er niet te hard aan dan kan de hoektand afbreken.

Overal op bijten
Een pup vindt het heerlijk om op van alles te bijten en te kauwen. Denk er wel aan dat niet al het speelgoed geschikt is voor een pup. Te hard speelgoed kan zelfs slecht zijn vor het gebit (zie hieronder). We hebben speciaal speelgoed om op te kauwen. Namelijk van het merk Konng. De Puppy Kong, Puppy Goodie Bone, Activity Ball of Dental Puppy Kong is speciaal voor puppies gemaakt en is van materiaal gemaakt dat meegeeft als de pup er op bijt, maar sterk genoeg om niet kapot te gaan.

Pas op het gebit van uw pup
De tanden van uw pup zijn niet gemaakt om hard aan te trekken! Als u met uw pup wilt spelen raden wij zeker aan om dit te doen. Echter als uw hond u uitdaagt om bijvoorbeeld aan een flostouw of handdoek te trekken: laat uw pup trekken en trek zelf niet hard terug!
Het gevaar is namelijk aanwezig dat u de melkhoekand van uw pup kapot trekt als u te plotseling trekt. Indien deze tand afgebroken is dan moet de afgebroken melkhoektand getrokken worden. Indien deze niet getrokken wordt dan kan de blijvende hoektand aangetast worden of zelfs helemaal niet uitgroeien.

Lees verder over een afgebroken hoektand bij pups ...


De tweede socialisatiefase: 12 weken tot 6 maanden leeftijd


Deze fase wordt ook wel angstfase genoemd.

De nieuwsgierigheid die de 1e socialisatiefase kenmerkt, heeft plaatsgemaakt voor angst. De pup zal niet meer enthousiast de wereld tegemoet treden, maar juist terughoudend zijn en vluchtgedrag vertonen.

Het herstelvermogen na een vervelende ervaring is lang en in deze fase is de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen groot. De hond moet leren, dat alle dingen waarmee hij al ooit geconfronteerd was voorheen, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat er dus niets nieuws onder de zon is wat dat betreft.

Het fnuikende van deze fase is dat uw pup weer gedesocialiseerd kan raken als deze het bovenstaande proces niet leert.

Van puppies van 12 weken leftijd die voor de eerste keer bij ons in de dierenkliniek komen maken we een foto voor in het dierenpaspoort

De grote cocktail
Op 12 weken krijgt uw pup de 3e vaccinatie. We noemen dit de grote cocktail we vaccineren tegen 6-7 verschilende ziektes. Ook mag uw pup vanaf 12 weken tegen rabiës gevaccineerd worden. Dit is verplicht als u met uw dier naar het buitenland wilt gaan.

In overleg met u worden de componenten van de vaccinatie bepaald. Hierbij spelen de leefomstandigheden van uw hond een belangrijke rol: de leeftijd en het zwemgedrag van uw hond, de infectiedruk (pension, hondenschool, tentoonstelling) en een bezoek aan het buitenland (zie volgende alinea).

Lees verder over het vaccinatieschema van de hond ....

Naar het buitenland met uw hond: denk dan aan het volgende
Als uw hond meegaat naar het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage) en een Europees dierenpaspoort zijn dan verplicht.

Sommige landen (oa Engeland en Noorwegen) hebben nog aanvullende eisen, zoals een ontworming door een dierenarts gegeven en afgetekend in het officiele dierenpaspoort.

Parasieten: zoals vlooien en mijten
Alles wat u weten wilt over de vlo en vlooienbestrijding

Stronghold: het meest veilige en breedst werkzame vlooienmiddel, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht
Daan (5,5 jaar), de zoon van dierenarts Evert-Jan de Boer, leest over stronghold.
Vlooien en de bestrijding ervan bij puppies

De moederhond en de puppies kunnen nog wel eens last hebben van vlooien. Soms zijn er vlooien op de hond zonder dat je dit merkt als eigenaar. Als er veel vlooien zijn kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor kleine puppies!

Vlooienkam
Met behulp van een vlooienkam (het beste is een ijzeren) kun je zien of er vlooien aanwezig zijn. Soms zie je heel veel vlooienpoepjes en maar enkele volwassen vlooien. Denk er altijd aan dat maar 5% van de totale vlooien populatie op de kat te vinden is! (zie de pyramide hiernaast). De rest van de vlooienpopulatie zit in het huis.

Vlooienpoepjes!
Vlooienpoepjes zijn zwart. Als je ze op een nat wit doekje legt komt er een rood hofje om heen. Dit rode is bloed dat in de ontlasting van een vlo zit.

We zullen als dierenarts beschrijven wat vlooien zijn, hoe de vlooienpopulatie eruit ziet en hoe de vlooienbestrijding gaat.

lees verder over vlooien en de bestrijding ervan .....

We bevelen voor de vlooienbestrijding het middel Stronghold aan: het is het breedst werkzame en meest veilige vlooienbestrijdingsmiddel dat er is.

Stronghold mag in tegenstelling tot andere pipetten al vanaf 6 weken gebruikt worden!

lees verder over het middel Stronghold .....

oormijt bij een hond Oormijt bij de pup

Helaas zien we nog vaak oormijt bij hondjes die net bij de fokker vandaan komen. Vaak zie je deze hondjes met het hoofd schudden en krabben aan de oren. Gelukkig is dit goed te verhelpen.

lees verder over oormijt bij de hond (met een filmpje).....

Demodex bij een hond Demodex bij de pup

Demodex of jonge hondenschurft geeft bij honden kale plekken met lichte korstvorming op die plekken. Met behulp van een afkrabsel van de huid en een microscopisch onderzoek is de diagnose goed te stellen.

lees verder over jonge hondenschurft .....

Cheyletiella bij een hond Cheyletiella bij de pup

Af en toe zien we pups met veel schilfers tussen de haren. Met behulp van een vlooienkam kammen we de vacht uit en bekijken de schilfers onder de microscoop.

lees verder over deze vachtmijt .....

6 maanden tot 1 jaar leeftijd: de puberteit


Op 6 maanden leeftijd moet de pup weer worden ontwormd.

Controleer het gebit regelmatig !
Als uw pup 5-7 maanden oud is gaan de melkhoektanden wisselen. De wortels van deze melktanden worden door druk vanuit de blijvende hoektand op de wortel gestimuleerd om op te gaan lossen. Bij sommige honden gaat dit niet goed en blijft de melkhoektand zitten terwijl de blijvende tand al doorgekomen is. We noemen dit een persisterende melkhoektand. Het probleem is dat de blijvende hoektanden dan niet voldoende ruimte krijgen en verkeerd doorkomen, er kunnen standsafwijkingen ontstaan.
Let op: vooral kleinere hondenrassen hebben hier last van!

We laten uw pup omstreeks deze tijd ook terugkomen om het wisselen te controleren. Voor deze service rekenen we geen kosten!

Een melkhoektand en een een volwassen hoektand
mogen niet samen te zien zijn!

Lees verder over te lang aanwezig blijvende melktanden ....

Sterilisatie of castratie
Als een teef ouder is dan 6 maanden dan kan ze gesteriliseerd worden.
Een teef wordt voor de 1e keer loops tussen de 6 maanden en 1 jaar. Ons advies is om haar 1x loops te laten worden en 2-3 maanden na deze loopsheid te laten steriliseren. Echter indien de teef 10-12 maanden is en ze is nog niet loops geweest dan kunt u haar ook laten steriliseren

De sterilisatie wordt door een dierenarts en een assistente uitgevoerd. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht De sterilisatie bij de hond

Lees verder voor de redenen waarom we adviseren om hond op jonge leeftijd te steriliseren. Er wordt ook beschreven hoe de sterilisatie zelf in zijn werk gaat.

lees verder .....

Als een reu 9 maanden oud is dan kan hij gecastreerd worden.

De huidsnede voor de castratie wordt gezet. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht De castratie bij de hond

We zullen aangeven wat er voor een redenen zijn waarom een hond gecastreerd zou moeten worden. Er wordt ook beschreven hoe de operatie in zijn werk gaat.

lees verder .....

Nog enkele wetenswaardigheden op een rij:

Het is verstandig om uw dier te chippen. Het is verplicht als u met uw hond naar het buitenland wilt gaan of als u uw hond wilt verzekeren! Chip

Laat uw hond chippen indien dit nog niet uitgevoerd is in het nest bij de fokker. Mocht uw huisdier weglopen dan is het via de chip snel weer bij u terug te brengen. De chp is een unieke code die dierenartsen en asiels kunnen aflezen. De unieke code is gekoppeld aan uw naam en telefoonnummer.

lees verder over een chip bij een hond !!.....

Als dierenverzekering raden wij Proteq Dier en Zorg Verzekering aan Dierenverzekering

Ons advies is om uw hond te verzekeren. We hebben goede ervaring met de verzekering van Proteq Dier en Zorg Verzekering.

lees meer over deze verzekering ....

Ouder dan 1 jaar leeftijd


Op 1 jaar leeftijd moet de hond weer worden ontwormd.

officiële HD rontgenfoto door dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht Officiële röntgenfoto's bij de hond

Vanaf 12 maanden bij gewone honden en 18 maanden bij grote honden mogen er officiële HD en ED röntgenfoto's gemaakt worden.

We zullen beschrijven hoe het maken van officiële heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) röntgenfoto's in zijn werk gaat en hoe ze daarna beoordeeld worden.

lees verder .....

We danken twee van onze fokkers, de Fransozenclan en de Peperoni's voor de vele foto's die ze aan ons gegeven hebben om het verhaal met foto's aan te kleden.

De fransozenclan

Zoekt u een franse bull dan bent u bij de fransozenclan van de familie Peek aan het juiste adres. Kijk op de website voor uitgebreide informatie over het wel en wee van hun franse bullen. Er staan veel foto's van puppy's op deze website.

lees verder ....

Teckelkennel chiencravate

Teckelkennel "Chiencravate" houdt zich sinds 8 jaar met veel enthousiasme bezig met het fokken van ruwharige dwergteckels. Op hun website vind je veel foto's en leuke verhalen over dit eigenwijze hondenras terug.

Extra informatie over puppiesKeuze van een pup
Om tot een juiste keuze te komen wat voor een soort hond bij u past geven we hieronder een link naar alle erkende rassen van de Raad van Beheer. Ze beschrijven het uiterlijk van de hond en wat de kenmerken en het karakter van de hond is. U kunt hier een ras uitzoeken die bij u past. Ook geven we een link naar de rasverenigingen die er zijn. U kunt bij deze rasverenigingen informatie over nestjes opvragen die verwacht worden.

Raad van Beheer

Erkende honden rassen door de Raad van Beheer

lees verder .....

Rasverenigingen van honden die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer.

lees verder .....

Een website met informatie over puppy's gemaakt door Hill's Pet Nutrition Als je nog meer over puppies wilt lezen.

Hill's Pet Nutrition heeft een mooie informatieve website over puppy's gemaakt. Ze noemen het www.myhillspet.com. Je kunt je hier laten registreren voor een welkomstpakket en veel exclusieve aanbiedingen.

lees verder ....

Stichting meldpunt moederloze pups

Stichting meldpunt moederloze pups

Deze site zet zich in om een goed adres voor moederloze pups te zoeken.

Lees verder ....

Adopteer een pup voor het KNGF

KNGF adopteer een pup

Deze klas staat te trappelen om later blindengeleidehond te worden. Dat is een hele verantwoordelijkheid, maar dat kunnen ze wel aan. De opleiding kunnen ze volgen bij KNGF Geleidehonden. Alleen, daar is geld voor nodig. Helpt u hen om hun studie te betalen? Adopteer dan via deze site een pup en ondersteun de opleiding van onze aspirant-geleidehonden.

Lees verder ....

Kunt u een pup opvoeden voor Stichting Hulphond?

Word ook gastgezin voor een pup! Stichting hulphond Nederland.

Een lieve kleine pup, dat is toch geweldig?

Zeker als je weet dat de pups van Stichting Hulphond Nederland heel mooi werk gaan doen als ze zijn opgeleid als hulphond. U kunt helpen door een pup in huis te nemen. Ongeveer een jaar lang laat u de pup met van alles kennis maken

Lees verder ....

www.puppy.startpagina.nl

www.puppy.startpagina.nl

Een website die heel veel informatie verzameld heeft over en voor puppy's.

Een aanrader als je een pup hebt aangeschaft!

Lees verder ....

Puppypagina.com

www.puppypagina.com

Bent u op zoek naar een puppy, een dekreu of zoekt u een volwassen rashond, dan kunnen zij u verder helpen.

Lees verder ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan