Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Castratie hond

Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden.
Redenen om uw hond te laten castreren kunnen zijn:
  • Sommige reuen kunnen erg dominant zijn ten opzichte van andere honden
  • Een reu kan onhoudbaar zijn als er loopse teven in de buurt zijn. Hij kan als het ware het huis afbreken om bij de teef te komen.
  • Een reu kan zichzelf aangeleerd hebben om op voorwerpen of mensen te rijen.
  • Er zijn kwalen van de prostaat waarbij het beter is om te castreren.
  • Een voorhuidontsteking die steeds weer terugkomt.

hond castratie: De operatiewond wordt gesteriliseerd voorafgaand aan de operatie Om het verdovingsrisico te minimaliseren ligt de hond aan het gasanesthesie apparaat, het gas wordt door een tube in de luchtpijp gebracht

Wordt de hond slomer?
Een castratie is wat betreft het afremmen van de dominantie niet 100 % effectief. Het kan ook gedeeltelijk aangeleerd gedrag zijn. Er is wel een grote kans dat de reu door de castratie rustiger wordt. Mensen zijn wel eens bang dat de hond te rustig wordt. Dit is niet het geval als u na de castratie net zo actief met de hond bezig blijft als daarvoor.

Wordt de reu dikker na de operatie?
Een hond zet na de castratie het voer makkelijker om in vet. Houd dus wel rekening met het soort en de hoeveelheid eten dat je na de castratie aan je hond geeft. Geef lightvoer of minder eten dan voor de castratie om te voorkomen dat de hond dikker gaat worden.

hond castratie: De huidsnede is gemaakt, een bal wordt naar boven gedrukt hond castreren: De bal zit in de tunica vaginalis

Hoe gaat een castratie in zijn werk?
U kunt een afspraak maken om uw hond te laten castreren. De ochtend van de operatie brengt u de hond en nemen we hem op. Als hij erg zenuwachtig is, kunt u afspreken om bij de verdovingsinjectie aanwezig te zijn.

Voor de verdoving kijken we uw hond na
Voor de verdoving voeren we een pre-anaesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat we eerst naar het hart en de longen luisteren.
Indien alles in orde is, krijgt hij een injectie met narcosemiddel. Wanneer de hond slaapt krijgt hij een antibioticum-injectie en een pijnstiller. Ook wordt dan de huid voor de balzak (scrotum) geschoren en daarna wordt de hond naar de operatiekamer gebracht. Uw hond krijgt een tube in de luchtpijp en we sluiten hem aan op de gasanaesthesie en de bewakingsapparatuur. Het operatieveld wordt gewassen en gedesinfecteerd.

De eigenlijke operatie
De hond wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt. De eerste bal wordt naar voren gedrukt. Hierna wordt de eigenlijke balzak (tunica) ingesneden en wordt de testikel uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede bal gedaan. Daarna wordt: de onderhuid in 1 of 2 lagen gesloten en de huid gehecht.

Wakker worden
Als alles klaar is, gaat uw hond terug naar de voorbereiding en worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. De hond gaat naar de recovery waar hij uitslaapt. Als u 's middags belt, wordt beoordeeld hoe wakker uw hond is en hoe laat u hem weer kunt ophalen. Hij gaat pas naar huis als hij weer goed kan lopen. Toch adviseren we u de hond wel met de auto te komen ophalen. Standaard krijgt uw hond een speciaal voer mee om die avond te laten eten. U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken.

hond castratie: De ballen zijn verwijderd hond castreren: De onderhuid en de huid worden gehecht


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan