Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Cheyletiella of vachtmijt bij de hond.


Schilfers in de haren bij een pup

Regelmatig zien we puppies in onze dierenkliniek die veel schilfers in de vacht hebben. Hierboven is een 8 weken oude pup te zien met witte schilfers in de vacht.
Vachtmijt of cheyletiella is goed onder de microscoop te zien De schilfers zijn er niet of moeilijk uit te borstelen en de hond kan jeuk hebben.


Diagnose cheyletiella
De meest voorkomende oorzaak van schilfers in de vacht bij puppies is de cheyletiella mijt. Standaard kammen we de haren van deze puppies met een vlooienkam en verzamelen de schilfers. Deze schilfers worden onder een microscoop bekeken om te zien of er mijten te vinden zijn en eieren van mijten.

Cheyletiella mijten onder de microscoop

Hieronder is een film te zien van vachtmijten onder de microscoop ....

Wat is cheyletiella?
Cheyletiella wordt ook wel vachtmijt genoemd. Ze leven in de vacht op de haren en de huid van het dier. De gehele levenscyclus speelt zich af op de hond. De mijten komen dus niet op de grond of in het huis waar de hond leeft. Het is erg besmettelijk. In een nest kunnen alle puppies er mee besmet raken!

levenscyclus van cheyletiella, een plaatje van Hill's Pet Nutrition

Therapie
Met speciale antivlooienmiddelen zijn deze mijten af te doden. Bijvoorbeeld met het middel stronghold hebben wij goede ervaring. U kunt deze pipetten gemakkelijk in de nek aanbrengen en de vachtmijten gaan dan snel dood.


Terug naar de puppypagina

Terug naar de huidproblemenpagina


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan