Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Oormijt hond

Als puppies erg schudden met het hoofd en aan of achter de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden.

Oormijt door een oorkijker is goed in beeld te brengen

oormijt door een microscoop gezien.

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen. Zie ook het filmpje onderaan deze pagina!
Onder de microscoop zijn de mijten nog beter te zien. Zie de foto hiernaast.

Besmettelijk
Denk eraan dat oormijt erg besmettelijk kan zijn. De andere puppies uit het nest of de moeder en andere dieren in het huis waar ze leven kunnen besmet raken. Voor deze besmetting is wel onderling contact van de dieren nodig.

Therapie
Met speciale middelen zijn deze mijten af te doden. Met het middel stronghold hebben wij goede ervaring. U kunt deze pipetten gemakkelijk in de nek opbrengen en na 3-4 weken wordt de behandeling herhaald en zijn alle mijten gedood. Om de oorontsteking te behandelen adviseren we om daarbij een oorzalf in de oren aan te brengen.

Oormijt bij een hond

Een film van een oormijt

Een filmpje van een oormijt door een collega dierenarts gemaakt, deze film is door dierenarts Michiel van Zuijlen van Gezelschapsdierenkliniek Oldenzaal-de Thij gemaakt.

Met als Thema: Moet je voorstellen zo'n beestje in je oor!
Wilt u het zien dan verzoeken we u om even geduld te hebben: het filmpje heeft enige tijd nodig om te laden.

Klik hier voor een film van een oormijt.


Terug naar de puppypagina