Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Sterilisatie hond

We zullen op deze pagina de sterilisatie bij de hond bespreken en de redenen waarom wij een sterilisatie van de teef op jonge leeftijd adviseren. We zullen de sterilisatie beschrijven en de tekst met foto's toelichten.

Hond sterilisatie: De operatie wordt door een dierenarts en een assistente uitgevoerd Hond steriliseren: De bloedvaten worden afgebonden

De hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de teef te laten steriliseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid.

De belangrijkste redenen om een sterilisatie aan te raden:

 • Het voorkomen van melkkliertumoren op latere leeftijd:
  Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkliertumoren gestimuleerd. Hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans is op melkliertumoren op latere leeftijd. Ons advies is derhalve om de hond op jonge leeftijd te laten steriliseren.

  Een hond kan melkkliertumoren ontwikkelen, deze moeten operatief verwijderd worden. Voorkom dit door de hond op jonge leeftijd te steriliseren.

 • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd:
  Wanneer een teef niet gesteriliseerd wordt staat zij haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dit leidt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Doordat de teef er vaak zeer ziek van is, is ze dan in een slechte conditie om de operatie te ondergaan.

  Een erg grote baarmoeder
  Hieronder is te zien dat deze 7 jaar oude hond een erg grote met pus gevulde baarmoeder had. De hond was 21 kg en de baarmoeder was 1,13 kg
  => 10 % van het lichaamsgewicht was een met pus gevulde baarmoeder!

  Hond sterilisatie: een met pus gevulde baarmoeder

Andere voordelen van het steriliseren zijn:

 • geen loopsheid meer
 • geen ongewenste dekking
 • geen dracht
 • geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift

Wordt de hond dikker?
Een nadeel van steriliseren is dat de hond haar voer makkelijker om zet in vet en daardoor dus kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond preventief een light-dieet of wat minder eten te geven.

Incontinentie
Een ander nadeel is incontinentie na sterilisatie. Dit kan af en toe voorkomen bij grotere honden (> 20 kg). We raden aan om grotere honden 1 keer loops te laten worden. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op incontinentie. Bij kleinere honden zie je zelden of nooit incontinentie na sterilisatie.

Zijn er alternatieven?
Om de loopsheid uit te stellen kan de prikpil gegeven worden. Het woord zegt het al: een injectie om de loopsheid te onderdrukken. Deze injectie dient dan iedere 6 maanden gegeven te worden. Wij raden deze injectie echter af in verband met de nadelen: o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
Zeker het gegeven dat er een verhoogde kans is op het ontstaan van melkkliertumoren, is een sterk argument om steriliseren te verkiezen boven de prikpil.

Hond steriliseren: De onderhuid en de huid wordt gehecht Hond sterilisatie: De operatiekamer kijkt uit op de tuin

Sterilisatie of castratie?
Er wordt steeds gesproken over een sterilisatie. In feite is het een castratie aangezien je de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) weghaalt.

Hoe gaat een sterilisatie van de teef in zijn werk?

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. 's Ochtends brengt u de hond en nemen we haar op. Als ze erg zenuwachtig is, kunt u een afspraak maken om bij de narcose injectie aanwezig te zijn. Voor de verdoving voeren we een pre-anaesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat we eerst onder andere naar het hart en de longen luisteren. Als dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt, krijgt ze een antibioticum-injectie en een pijnstiller, wordt de buik geschoren en wordt ze naar de operatiekamer gebracht. Uw hond krijgt een "tube" in de luchtpijp en we sluiten haar aan op de gasanaesthesie- en de bewakingsapparatuur. Het operatieveld wordt gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd.

De eigenlijke operatie
De hond wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buik wordt geopend. De eierstokken worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid.

Hond sterilisatie: Na de operatie wordt de lichaamstemperatuur gemeten door middel van een thermometer Wakker worden
Na de operatie gaat uw hond terug naar de voorbereiding en worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. Als alles klaar is gaat de hond naar de recovery waar ze kan uitslapen.

Weer naar huis
Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker uw hond is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Ze gaat pas naar huis als ze weer goed kan lopen. We adviseren wel haar met de auto te komen ophalen.

We geven een speciaal voer mee om die avond aan uw hond te geven. U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken, ook krijgt u medicijnen mee zoals 2 soorten pijnstillers (een NSAID en een opiaat) om de dagen na de operatie aan uw hond te geven.

Wat te doen als uw hond aan de wond zit?
Als u van te voren weet dat uw hond aan de wond gaat likken of als dit blijkt in onze opname dan kan er een kraag om de nek (een soort lampenkap) omgedaan worden of een zogenaamd rompertje van MPS worden aangetrokken.

Hond sterilisatie: Na de operatie kan een rompertje van het merk MPS aangetrokken worden


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan