Demodex hond

Demodexmijten bij een pup

Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodex mijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd. De demodexmijt is een mijt die van nature voorkomt in de huid van de hond. Wanneer de weerstand van de hond (nog) niet optimaal is, kan de mijt problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld jonge dieren, of oude en zieke dieren. De demodexmijt is gastheerspecifiek. Dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of de mens overloopt.

Verschijnselen
Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten. Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege. In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huid schilferen. Af en toe is er sprake van uitgebreide kaalheid en ontsteking, die gepaard gaan met veel jeuk.

Hoe stellen wij de diagnose?
Door middel van een huidafkrabsel stellen wij de diagnose demodicose. Met een speciaal scherp lepeltje krabben we een dun huidlaagje af en bekijken dit onder de microscoop. De mijten lijken een beetje op een ouderwetse bolknak sigaar met pootjes (zie foto).

Demodex mijt onder de microscoop

We zien ook opvallend vaak problemen bij honden uit het buitenland, zie hieronder de hond Alfred.

Hond uit het buitenland met kale plekken tgv demodex

Er was in diverse afkrabsels maar 1 mijt te zien.

Demodex mijt onder de microscoop

Soms zien we veel meer demodex mijten in een afkrabsel.

Demodex mijt onder de microscoop

De therapie
De therapie bestond uit het bestrijden van de mijten met een speciale shampoo die op de plekken wordt aangebracht.
Tegenwoordig hebben we het makkelijker. Er kan een maandelijkse tablet of zelfs een 3 maandelijkse tablet worden gegeven. Omdat demodicose gepaard gaat met een weerstandsvermindering van de huid, adviseren wij om de huid te ondersteunen met extra vitaminen en vetzuren.

Gegeneraliseerde demodicose
Een enkele keer is er een zeer ernstige huidontsteking - kaalheid over een groot deel van het lihaam Dit heet gegeneraliseerde demodicose. Er is vaak een onderliggende oorzaak bijvoorbeeld ziekte van Cushing of ziekte van Addison als achterliggende oorzaak aan te wijzen.

Een hond met gegeneraliseerde demodex

In een afkrabsel zie je dan grote hoeveelheden demodex mijten.


Terug naar de puppypagina

Terug naar de huidproblemenpagina