Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Rode urine door een urethrasteen bij een cavia


Als een cavia pijn bij het plassen heeft beginnen we met een rontgenfoto van de buikholte om in beeld te krijgen of er een blaassteen is of een urethrasteen. Dit is regelmatig de oorzaak.

Stenen kunnen in de blaas zitten, maar ook in de nier en de ureter (= verbinding tussen nier en blaas) of achter de blaas in de urethra (= plasbuis naar buiten).

Er is een verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke cavia bij een urethrasteen
Bij het mannetje loopt de urethra uit in de penis, bij het vrouwtje komt deze uit in de vulva. Bij een vrouwtje is het weghalen van een urethrasteen veel makkelijker dan bij een cavia mannetje!

---------------------

Urethrasteen of fossa Agricolasteen bij een vrouwelijke cavia

De diagnose
Soms kun je de stenen voelen buiten het bekken van de cavia. Door middel van een röntgenfoto is in beeld te brengen of er stenen aanwezig zijn en zo ja hoeveel. Ook is er te zien waar de stenen zitten, in de blaas of erbuiten.

Het is belangrijk om bij het maken van de röntgenfoto ook de urethra opening (aan de achterzijde van het bekken) in beeld te krijgen. Zeker als er een echografisch onderzoek wordt uitgevoerd wordt deze mogelijkheid vaak niet in beeld gebracht met de echo. We adviseren ook om in ieder geval twee röntgenopnames te maken: VD en Lateraal.

Er kunnen kleine, maar ook hele grote stenen vastlopen in de urethra. Het kan 1 steen zijn of meerdere stenen. Op de röntgenfoto hieronder hebben we de steen in de urethra - fossa met een blauw rondje uitgelicht.

De steen in de urethra of fossa wordt met een röntgenfoto in beeld gebracht.

Bij een vrouwelijke cavia is de urethra in verhouding heel kort en kan de steen zal gemakkelijk uit worden geplast. Stenen met een grote tot 7 mm kunnen in principe worden uitgeplast door een vrouwelijke cavia.

Zie als voorbeeld hieronder een vrouwelijke cavia Robijntje die kwam voor blaassteen operatie met een scopie. We maken altijd voor een operatie een controle röntgenfoto of de steen er nog wel is. Bij Robijntje was de steen uitgeplast.

Steen van 3,1 mm is uitgeplast

Een cavia met een echte urethrasteen
Als we een urethrasteen zien en deze niet naar achter uit de plasbuis kunnen halen dan spoelen we de steen terug naar de blaas. En halen dan de steen met een buikoperatie uit de blaas. Sinds 2022 kunnen we bij een vrouwelijke cavia een cystoscopie uitvoeren. We drukken dan met de endoscoop de steen weer terug naar de blaas en halen de steen uit de blaas met een scoop.
Op de röntgenfoto hieronder is ene steen van 6 bij 8 mm die niet mooi rond gevormd is. Deze is vstgelopen in de urethra.

Steen van 6 bij 8 mm is niet uitgeplast

De steen is met behulp van de endoscoop en glijmiddel door het werkkanaal richting de blaas gedrukt en in de blaas terecht gekomen. Daarna hebben we met een scoop de blaassteen uit de blaas gehaald.

Lees verder: blaassteen operatie en via cystoscopie blaassteen verwijderen

Urethrasteen naar de blaas en dan eruit halen met een scoop

De blaas is goed te bereiken bij een vrouwelijke cavia met een katheter of scoop.
In de literatuur zijn er drie openingen bij de vrouwelijke cavia – de anus – de vagina – de urethra - plasbuis.

In de literatuur staan 3 openingen beschreven de plasbuis, vagina en anus.

Een kleine steen in de urethra moet uitgeplast kunnen worden!

Stenen tot 7 mm kunnen de urethra passeren en uitgeplast worden

Nieuw inzicht sinds 2021
We zien echter dat er een vierde opening is waar we vaak een steen zien zitten. We noemen dit een fossa of holte. De fossa kunnen we met een scoop in beeld brengen, maar is dermate klein dat deze holte niet zomaar in beeld te brengen is. Deze holte wordt niet benoemd in de literatuur, we noemen deze holte een fossa (of fossa Agricola).

In de literatuur staan 3 openingen beschreven de plasbuis, vagina en anus.

De steen die in deze fossa zit kan niet worden uitgeplast, want de urine stroomt erlangs en niet tegen de steen aan. De steen wordt daardoor niet uitgeplast.

Er is een holte onder de urethra waar de steen in zit - de fossa agricola.

De fossa steen is uit de fossa gespoeld.Met een kleine scherpe lepel wordt de steen uit de fossa gelepeld of met een scoop eruit gespoeld. Als dat niet lukt gebruiken we een lone star retractor om de opening groter open te houden en halen de steen dan weg. Indien de steen heel erg groot is maken we een knip in de opening en halen de steen weg, daarna hechten we de snede weer dicht.

Bij Karamel zitten er veel stenen in de Fossa.

De behandeling
De behandeling zal onder verdoving plaats vinden.

    Het uit de urethra verwijderen kan op 3 manieren gebeuren:
  • 1. Eruit masseren of met een lepeltje eruit scheppen: de steen uit de fossa masseren. Dit lukt vooral goed bij kleine(re) steentjes.
  • 2. Flushen: stenen uit de fossa spoelen met een katheter of nog mooier met een scoop.
  • 3. Urethra / fossa opensnijden of knippen: door de vulva in te snijden en daarna de (grote) steen eruit te halen. Hierna wordt alles zo goed mogelijk dichtgehecht.

Ad 1. eruit masseren of met een lepeltje weghalen.

Als de steen goed te voelen is en niet te groot dan kun je deze uit de urethra - fossa masseren of uit de urethra - fossa wippen met een klein lepeltje.

De stenen worden uit de urethra - fossa gewipt met een lepeltje

Onder algehele verdoving houden we de fossa open met een Lone Star Retractor om de holte goed in beeld te krijgen. Dan kunnen we met een kleine lepeltje de steen - steentjes uit de fossa Agricola halen. Daarna spoelen we de holte schoon. Op de video hieronder is een katheter in de plasbuis naar de blaas te zien en eronder (cavia ligt op de rug daarom nu erboven) zien we de steen in de fossa Agricola zitten.

Ad 2. Flushen of de steen uit de fossa spoelen
Met een lepel wordt een grote steen uit de fossa gelepeld, daarna wordt de fossa schoongespoeld. Als je dit met een MMPR scoop doet kun je zien of je alle steentjes eruit gespoeld hebt. We spoelen de fossa schoon met fysiologische zoutoplossing met glijmiddel. In een verhouding van 4 delen fysiologische zoutoplossing en 1 deel glijmiddel. Met een scoop met werkkanaal of met een Tomcat katheter met open end kan de fossa worden uitgespoeld.

Ad 3. operatie bij een grote fossa steen
Op de onderstaande röntgenfoto is een cavia te zien die bloed bij de urine had, er was een bult bij de plasbuis te voelen. Op de röntgenfoto is de grote steen duidelijk te zien achter het bekken. De steen zit in de urethra.

De te grote urethrasteen kan worden verwijderd

Als de steen te groot is om uit de plasbuis bij een vrouwtje te scheppen of te spoelen dan opereren we.
De vulva wordt dan ingesneden of geknipt. Bij vrouwtjes is dit te vergelijken met een knip die gezet wordt bij een bevalling om meer ruimte te krijgen, zodat de steen wel door de groter geworden vagina gedrukt kan worden. Naderhand wordt de huid weer gehecht met heel dun hechtmateriaal, dit kan met 1 laag met knoophechtingen.

Deze grote steen bij cavia Mini wordt met een operatie verwijderd

Deze grote steen bij cavia Mini wordt met een operatie verwijderd

Mini had haar hechtingen eruit gebeten met haar tanden. We hebben de "bijt"wond opgeschoond en gehecht en daarna de tanden stomp geslepen om te voorkomen dat Mini haar hechtingen eruit bijt. Na 4 weken ziet alles er heel mooi uit.

Deze grote steen bij cavia Mini wordt met een operatie verwijderd

Bij vrouwelijke cavia's is een steen in de "urethra" of beter de fossa agricola goed te behandelen. Bij mannelijke cavia's is dit echter een ander verhaal. De steen kan echt vastzitten in de urethra vaak ter hoogte van het penis botje.

NB: Bij mannelijke cavia's is er geen fossa aanwezig.

---------------------

Urethrasteen bij een mannelijke cavia
Bij mannelijke cavia's zien we regelmatig stenen die vastlopen in de plasbuis - urethra. de urethra bij een mannelijke cavia is heel lang en loopt in s bocht. Vaak loopt de steen vast ter hoogte van het penisbotje. Stenen tot een grooot van 2-3 mm kunnen worden uitgeplast. Als ze groter zijn lopen ze vast in de plasbuis.

Bij de mannelijke cavia loopt de urethra - de penis in een s-bcht

Cavia Rodi heeft pijn - last met het plassen. We maken een Rontgenfoto maar zien geen afwijking.

We zien geen steen bij Rodi - advies maak andere opnames

Ons advies: maak meerdere opnames met verschillende opnamerichtingennaats de laterale richting (de cavia ligt zijdelings). Maak naast de laterale opname altijd een VD opname (de cavia ligt op de rug) en eventuele daarbij een laterale opname met de achterpoten naar voren gestrekt. Zorg dat de gehele cavia inclusief de achterzijde van het bekken op de foto staat.

Met deze opnames is er wel een steen in de urethra te zien

De steen zit diep in de urethra voorbij het penis botje. Als we de penis uitschachten is de steen te voelen en we kunnen deze met glijmiddel - fysiologische zoutoplossing uit de penis masseren.

We kunnen de stene uit d eplasbuis masseren met glijmiddel

Zie hieronder cavia Simon: De steen zit buiten de blaas en is nu een urethrasteen in de blaashals opening - de steen zit in de blaashals.

De steen zit buiten de blaas en is nu een urethrasteen - de steen zit in de blaashals.

Gelukkig konden we de steen terug spoelen naar de blaas en met een operatie van de blaas de steen verwijderen.

Lees verder: blaassteen operatie en via cystoscopie blaassteen verwijderen

De urethrasteen is terug naar de blaas geflushed.

Urethrasteen wel of niet operabel?
Als een steen aan het uiteinde van de urethra zit ter hoogte van het penisbotje dan kunnen we deze eruit halen masseren met glijmiddel en spoelen. Als de steen vastloopt in de urethra dan spoelen we deze terug naar de blaas. Als dit niet lukt dan is de cavia niet te helpen. Als de steen in de blaashals komt dan kunnen we deze met een PCCL - percutane lythro cystotomie operatie eruit halen, zie cavia blaassteen pagina met PCCL techniek.

Helaas kunnen we niet alle mannelijke cavia's met een urethrasteen helpen. Als de stene niet uit de penisopening te halen is of de steen kan niet naar de blaas gespoeld dan is de cavia niet te helpen en is het advies om in te laten slapen.

Cavia die inoperabel is
Op de foto hieronder is een cavia mannetje te zien met een steen in de urethra, met spoelen lukte ons het niet de steen naar de blaas te spoelen. Helaas heeft deze mannelijke cavia het niet gered. De steen in de urethra blokkeerde de passage van de urine. We hebben de cavia laten inslapen.

Bij Paco konden we de urethrasteen niet terugspoelen

Soms zien we stenen die in de urethra lijken te zitten, maar deze zitten in de anaalzak en niet in de urethra.

Bij deze cavia zijn stenen in de anaalzak en niet in de urethra

Met contrastmiddel gaan we de urethra uitlijnen. De stenen zitten niet in de urethra, maar in de anaalzak. En ook is het contrastmiddel in de zaadblazen terecht gekomen. De zaadblazen zitten boven de blaas, zie voor meer informatie over zaadblazen bij de mannelijke cavia.

Bij deze cavia zijn stenen in de anaalzak en contrastmiddel in de zaadblazen

Preventie
Urethra- en blaasstenen bestaan uit calcium met carbonaat met eventueel nog een mineraal erbij.
We laten het calcium beperkt geven en zorgen dat het goed wordt opgenomen door het geven van vitamine D.

  • Geef calcium en carbonaat arme groentes
  • Geef hooi dat laag in het calcium zit
  • Geef vitamine C en D
  • Indien nodig geven we diuretiserende medicijnen
  • Check de hardheid van het drinkwater

    Blaasstenen of blaaszand voorkomen

    Lees verder over urine onderzoek, blaasproblemen en voortplantingsproblemen bij een cavia:

  • Rode urine bij een cavia
  • Urethrasteen
  • Blaaszand
  • Blaassteen
  • Blaasstenen of blaaszand voorkomen
  • Blaas tumor of poliep
  • Uretersteen
  • Niersteen
  • Nierfalen
  • Idiopathische cystitis
  • Baarmoeder ontsteking
  • Baarmoeder tumor
  • Zaadblazen bij de mannelijke cavia
  • Cysteuze ovaria


  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan