Cysteuze ovaria bij de cavia |
Met vocht gevulde eierstokken of cysteuze ovaria Hoe vaak komen het voor ....
Afhankelijk van de hormonale veranderingen en de grootte van de cystes zal het problemen geven. Cystes komen meestal 2 zijdig voor. Het cysteuze ovarium kan uit 1 cyste bestaan of uit meerdere cystes.
In de meeste gevallen geen afwijkingen aan de baarmoeder. Als er afwijkingen zijn aan de baarmoeder dan is er meestal een hyperplasie, mucometra of een ontsteking. Er is maar zelden een tumor tegelijkertijd met cysteuze ovaria aanwezig, al hebben we dit wel eens gezien. Het is met een echografisch onderzoek goed in beeld te brengen of de baarmoeder afwijkend is. We sturen cavia's door naar dierenarts collega's met een betere echo als een cavia een uitgebreide echo moeten ondergaan. Dan wordt de baarmoeder in beeld gebracht om te zien of deze operatief kan worden verwijderd.
De behandeling Met de hormonale behandeling of met het afzuigen onder verdoving en de hormonale behandeling hebben we zeer goede resultaten bij meer dan 100 cavia's gezien! Kale cavia zonder grote ovariële cystes .... Als de cystes kleiner dan 1,5 - 2 cm zijn dan gaan we een hormonale therapie instellen. We hebben cavia Betsy gezien. Ze was met recht een kale cavia. Symmetrisch was ze kaal op de flanken en de buik. Er waren maar kleine ovariële cystes te voelen. Ook op de echo waren er geen grote eierstokken aanwezig. Er was ook geen aanwijzing voor een ziekte van Cushing of een afwijking aan de bijnieren te zien. We hebben 2 hormonale injecties gegeven en na 4 weken zijn de haren weer super aangegroeid! Zie verderop welke hormonen we gebruiken voor deze hormonale behandeling Als de cystes groter dan 1,5 - 2 cm zijn dan gaan we deze onder verdoving leegzuigen. De grootte van de cystes kunnen variëren van een paar ml tot wel 240 ml! De kleur van het vocht kan variëren van helder tot rood-bruin. Er kunnen meerdere kamers / cystes in een ovarium aanwezig zijn. We brengen de cavia onder verdoving met gasanesthesie (zuurstof en isofluraan). De cavia wordt in zijligging gelegd, de haren worden geschoren en de huid wordt schoongemaakt, ontsmet en gedesinfecteerd. We pakken de eierstok vast en drukken deze tegen de buikwand aan. Daarna prikken we de eierstok aan met een zwarte injectie naald. Als je het vocht eruit zuigt dan voel je de eierstok tussen je vingers kleiner worden. Als de eierstok leeg is dan trekken we de naald weer uit de bijna lege cyste en vervolgens uit de buikholte. Als we dan nog voelen dat er een extra kamer / cyste in dat ovarium is dan kunnen we deze ook leegzuigen. Hierna doen we hetzelfde aan de andere kant. We hebben dan 100 cavia's één of twee eierstokken aangeprikt en geen nadelige problemen gezien zoals een peritonitis. Zelfs als de cyste leegstroomt in de buik is dit geen probleem, het is lichaamseigen vloeistof en irriteert niet in de buikholte als het daar terecht komt. Super grote eierstok cystes Een wereldrecord is om te verbeteren - later hebben we een cavia gezien die 240 ml vocht in de eierstokken had. Deze is hormonaal behandeld en later nog twee keer met een verdoving - afzuig en hormonen. 240 ml uit een cavia .... 240 ml is echt veel .... Hormonale behandeling Na 2 weken controleren we de cavia en krijgt deze nog een keer een hormonale injectie met hetzelfde hormoon. Na 4 weken controleren we de cavia weer en dan zijn de problemen weg of er zijn nog symptomen en kunnen de cystes weer volgelopen zijn. Dan voeren we het leegzuigen nog een keer uit en gebruiken dan het andere hormoon. Wederom wordt er na 2 en 4 weken gecontroleerd. We gebruiken injecties met het GnRH hormoon (Fertagyl). In de literatuur wordt een GnrH en een HCG hormoon (Chorulon) beschreven. Wij hebben goede ervaring met een GnRH hormoon, zie onze 140 cavia's die op deze pagina toegelicht worden.. Werken deze medicijnen altijd?
Helaas werken de injecties niet altijd, omdat er verschillende soorten cystes zijn. Alleen folliculaire cystes reageren op een hormonale behandeling! En als de hormonale behandeling niet werkt!? In bijna alle gevallen hebben we aan een hormonale en/of een afzuigbehandeling voldoende om een cysteus probleem een oplossing te bieden. Mocht dit niet werken dan is een operatie de aangewezen weg Het operatie risico bij de cavia is helaas groter dan bij het konijn. het grote probleem is dat de eierstokken erg diep tegen de rug aan liggen en dat als je een cavia steriliseert (OVH) dat deze in rugligging ligt en dat de darmen in de weg zitten. Als er veel aan de darmen wordt gezeten tijdens de operatie dan is de kans dat een cavia er goed door heen komt klein! De OVH operatie waarbij de eierstokken en baarmoeder worden weggehaald, wordt verder beschreven bij de sterilisatie van een cavia. Het enige verschil is dat de operatie lastiger is uit te voeren omdat de cystes erg groot kunnen worden. Eventueel kan een hele grote cyste leeggezogen worden voor de operatie of kunnen er eerst medicijnen worden gegeven en daarna geopereerd. De operatie is dan makkelijker uit te voeren. OVE - alleen de eierstokken weghalen Als de huid dicht gehecht is dan draaien de assistentes de cavia om en opereren we de aan de andere kant de tweede eierstok De grote voordelen van een OVE t.o.v. een OVH zijn: Nadeel van een OVE t.o.v. de OVH: Op de foto hieronder is Tuttebol te zien, de foto is vlak na de operatie gemaakt en goed te zien is dat Tuttebol weer attent en levendig is. Ze is eerst een aantal keren met hormonen en het leegzuigen van de cystes behandeld. Ze bleef berig en dominant t.o.v. de andere cavia's in haar groep. Na de operatie was ze niet meer berig en was de rust in de groep terug gekeerd. We kunnen een OVE aanraden als een behandeling met het leegzuigen en het injecteren van hormonen niet werkt en de problemen aanwezig blijven. Samenvattend .... Voor collega dierenartsen hebben we een reply email met de doseringen van de medicijnen die we gebruiken. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan kun je ons een email sturen op info(at)dierenkliniekwilhelminapark.nl
__________________________________________________________________________________ Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen. NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. |
|