Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Cysteuze ovaria bij de cavia

Met vocht gevulde eierstokken of cysteuze ovaria
Normaal zijn de eierstokken of de ovaria klein, kleiner dan een erwt. Indien de eierstokken cysteus (met vocht gevuld) worden kunnen ze wel tot 15 cm groot worden.

De cysteuze ovaria kunnen aanwezig zijn zonder klachten, maar ze kunnen ook diverse klachten veroorzaken.

Hoe vaak komen het voor ....
x Bij elke vrouwelijke cavia die niet goed eet en afvalt en waarbij het gebit normaal is gaat de verdenking uit naar ovariŽle cystes! Vanaf een leeftijd van 1,5 - 3 jaar komt het bij 60-80 % van de vrouwelijke cavia's voor.

Wat hebben we bij 140 cavia's met cysteuze ovaria gezien.  Klachten of symptomen van cysteuze ovaria zijnBij deze cavia is een bloederige uitvloeiing te zien, dit bloed zat niet in de urine maar kwam uit de baarmoeder.
 • Kaalheid op rug en flanken: kale cavia
 • Verminderde eetlust en vermageren
 • Sufheid en apathie door pijn
 • Bloed in de plas - hematurie
 • Dominant en berig gedrag - en daardoor veel onrust in een groep

Bij cysteuze ovaria komen vaak kale rug en flanken voor, maar ook berigheid of geen klachten buiten niet eten.

Bij cysteuze ovaria komen vaak kale rug en flanken voor

Afhankelijk van de hormonale veranderingen en de grootte van de cystes zal het problemen geven. Cystes komen meestal 2 zijdig voor. Het cysteuze ovarium kan uit 1 cyste bestaan of uit meerdere cystes.

  Er zijn 3 soorten cysteuze ovaria volgens de literatuur:
 • Sereuze cystes of Cystic Rete Ovarii (deze komen het meest voor)
 • Folliculaire cystes (deze reageren op een hormonale therapie)
 • ParovariŽle cystes (komen zelden voor)

In de meeste gevallen geen afwijkingen aan de baarmoeder. Als er afwijkingen zijn aan de baarmoeder dan is er meestal een hyperplasie, mucometra of een ontsteking. Er is maar zelden een tumor tegelijkertijd met cysteuze ovaria aanwezig, al hebben we dit wel eens gezien. Het is met een echografisch onderzoek goed in beeld te brengen of de baarmoeder afwijkend is. We sturen cavia's als ze een echo moeten ondergaan naar dierenarts specialist Hans Garretsen, www.vetecho.nl.

cysteuze ovaria

  Diagnose stellen
 • Navoelen: door de buik goed na te voelen kun je voelen of de eierstokken vergroot zijn

  cysteuze ovaria kun je voelen door in de buikholte te voelen

 • RŲntgenfoto: op een rŲntgenfoto is een vergrote baarmoeder of vergrote eierstokken vaak moeilijk te zien, deze vallen weg tegen andere organen met vocht erin. Af en toe hebben we geluk en is er een cysteus ovarium duidelijk te zien.

  Op de rontgenfoto is een vergroot ovarium goed te zien, de andere kant valt weg en is moeilijk te zien op de foto

 • Echo: met een echografisch onderzoek kan goed in beeld gebracht worden of er cysteuze ovaria zijn, hoe groot ze zijn en of de baarmoeder vergroot is. Ook kan er goed onderscheid gemaakt worden tussen een cyste = een met vocht gevulde holte of dat er bijvoorbeeld een massieve tumor in de baarmoeder.

  Op het echobeeld is een cysteuze ovaria te zien.

De behandeling
1. Alleen hormonale behandeling
2. Onder verdoving leegzuigen van de eierstokken in combinatie met een hormonale behandeling
2. Een operatie: OVE of OVH
OVE = alleen de eierstokken weghalen of OVH = eierstokken en baarmoeder weghalen

Met de hormonale behandeling of met het afzuigen onder verdoving en de hormonale behandeling hebben we zeer goede resultaten bij meer dan 100 cavia's gezien!

Bij cysteuze ovaria komen we vaak een kale rug en flanken voor

 • ad 1: Alleen hormonale medicijnen:
  Kale cavia zonder grote ovariŽle cystes ....
  Als de cystes kleiner dan 1,5 - 2 cm zijn dan gaan we een hormonale therapie instellen. We hebben cavia Betsy gezien. Ze was met recht een kale cavia. Symmetrisch was ze kaal op de flanken en de buik. Er waren maar kleine ovariŽle cystes te voelen. Ook op de echo waren er geen grote eierstokken aanwezig. Er was ook geen aanwijzing voor een ziekte van Cushing of een afwijking aan de bijnieren te zien. We hebben 2 hormonale injecties gegeven en na 4 weken zijn de haren weer super aangegroeid!

  Zie verderop welke hormonen we gebruiken voor deze hormonale behandeling

  Hormonale behandeling en leegzuigen behandeling resultaat

 • ad 2: Leegzuigen i.c.m. hormonale medicijnen:
  Als de cystes groter dan 1,5 - 2 cm zijn dan gaan we deze onder verdoving leegzuigen.
  De grootte van de cystes kunnen variŽren van een paar ml tot wel 240 ml!
  De kleur van het vocht kan variŽren van helder tot rood-bruin.
  Er kunnen meerdere kamers / cystes in een ovarium aanwezig zijn.

  De leeggezogen ovariele cystes kunnen enorm in grootte varieren

  We brengen de cavia onder verdoving met gasanesthesie (zuurstof en isofluraan). De cavia wordt in zijligging gelegd, de haren worden geschoren en de huid wordt schoongemaakt, ontsmet en gedesinfecteerd. We pakken de eierstok vast en drukken deze tegen de buikwand aan. Daarna prikken we de eierstok aan met een zwarte injectie naald. Als je het vocht eruit zuigt dan voel je de eierstok tussen je vingers kleiner worden. Als de eierstok leeg is dan trekken we de naald weer uit de bijna lege cyste en vervolgens uit de buikholte. Als we dan nog voelen dat er een extra kamer / cyste in dat ovarium is dan kunnen we deze ook leegzuigen. Hierna doen we hetzelfde aan de andere kant.

  We hebben dan 100 cavia's ťťn of twee eierstokken aangeprikt en geen nadelige problemen gezien zoals een peritonitis. Zelfs als de cyste leegstroomt in de buik is dit geen probleem, het is lichaamseigen vloeistof en irriteert niet in de buikholte als het daar terecht komt.

  Op de foto's is te zien dat we de cystes onder verdoving leegzuigen

  Super grote eierstok cystes
  We hebben een cavia gezien waarbij er een enorm dikke buik aanwezig was. Naar ons idee heeft Yara het wereldrecord van de hoeveelheid vocht in ťťn eierstok op haar naam: 90 ml! En in de andere 42 ml!

  Cavia met super grote cysteuze ovaria

  Een wereldrecord is om te verbeteren - later hebben we een cavia gezien die 240 ml vocht in de eierstokken had. Deze is hormonaal behandeld en later nog twee keer met een verdoving - afzuig en hormonen.

  240 ml uit een cavia ....
  Bij cavia Sisi hebben we een eierstok behandeling onder verdoving uitgevoerd. Er was een zeer grote eierstok aan de rechterkant gevuld met 177 ml vocht en aan de linkerkant waren 3 cystes aanwezig die samen goed waren voor 73 ml (40 ml, 30 ml en 3 ml). In totaal hebben we dus 250 ml vocht uit de eierstokcystes gezogen. Het gewicht van Sisi was voor de operatie 1,47 kg en daarna 1,21 kg.

  Op de foto's is te zien dat we de cystes onder verdoving leegzuigen bij Sissy

  240 ml is echt veel ....
  De dag erna hebben we de eigenaresse van Sisi gesproken, ze doet het goed, is levendig, eet veel en kan weer met gemak door poortjes heen lopen waar ze eerst maar met moeite doorheen kwam

  240 ml uit twee cystes uit de buik gehaald, dat moet opluchting geven!

  Hormonale behandeling
  Na het leegzuigen geven we een injectie met een hormoon die de ontspoorde eierstokken weer moet normaliseren. Er zijn twee mogelijkheden: een HCG (= Humaan Chorion Gonadotropine - Chorulon) hormoon of een GnRH (= Gonadotropine releasing Hormoon - Fertagyl).

  Na 2 weken controleren we de cavia en krijgt deze nog een keer een hormonale injectie met hetzelfde hormoon. Na 4 weken controleren we de cavia weer en dan zijn de problemen weg of er zijn nog symptomen en kunnen de cystes weer volgelopen zijn. Dan voeren we het leegzuigen nog een keer uit en gebruiken dan het andere hormoon. Wederom wordt er na 2 en 4 weken gecontroleerd.

  We gebruiken injecties met het GnRH hormoon (Fertagyl). In de literatuur wordt een GnrH en een HCG hormoon (Chorulon) beschreven. Wij hebben goede ervaring met een GnRH hormoon, zie onze 140 cavia's die op deze pagina toegelicht worden..

  Werken deze medicijnen altijd? Helaas werken de injecties niet altijd, omdat er verschillende soorten cystes zijn. Alleen folliculaire cystes reageren op een hormonale behandeling!
  We zien gelukkig dat de hormonale behandeling vaak aanslaat. Mogelijk komen de folliculaire cystes vaker voor dan dat er in de literatuur wordt aangegeven of de sereuze cystes reageren mogelijk wel op een hormonale therapie.
  Als er een cyste is die niet op injecties met hormonen reageert en de problemen blijven dan kan er worden geopereerd.

  ij cysteuze ovaria kunen we vaek een hormonale behandeling geven die een oplossing biedt.

  Bij cysteuze ovaria kunen we vaek een hormonale behandeling geven die een oplossing biedt. Als dit niet werkt is een operatie de oplossing.

  En als de hormonale behandeling niet werkt!?
  In 4% van de cysteuze ovaria problemen werkt een hormononale behandeling niet: dan moeten we opereren ondanks de risico's hiervan.

 • Ad 3. Operatie: OVE of OVH
  In bijna alle gevallen hebben we aan een hormonale en/of een afzuigbehandeling voldoende om een cysteus probleem een oplossing te bieden. Mocht dit niet werken dan is een operatie de aangewezen weg

  Het operatie risico bij de cavia is helaas groter dan bij het konijn.
  het grote probleem is dat de eierstokken erg diep tegen de rug aan liggen en dat als je een cavia steriliseert (OVH) dat deze in rugligging ligt en dat de darmen in de weg zitten. Als er veel aan de darmen wordt gezeten tijdens de operatie dan is de kans dat een cavia er goed door heen komt klein!

  De OVH operatie waarbij de eierstokken en baarmoeder worden weggehaald, wordt verder beschreven bij de sterilisatie van een cavia. Het enige verschil is dat de operatie lastiger is uit te voeren omdat de cystes erg groot kunnen worden. Eventueel kan een hele grote cyste leeggezogen worden voor de operatie of kunnen er eerst medicijnen worden gegeven en daarna geopereerd. De operatie is dan makkelijker uit te voeren.

  OVE - alleen de eierstokken weghalen
  Een alternatief van een OVH is de OVE. We halen dan alleen de eierstokken weg en laten de baarmoeder zitten. HET SUPER GROTE VOORDEEL is dat je de darmen niet of nauwelijks raakt en dat de overlevingskans veel groter is bij een OVE dan bij een OVH.

  Een OVE bestaat eigenlijk uit twee operaties (links en rechts). Er wordt een flanksnede net achter de ribben gemaakt bij een cavia die in zijligging ligt. De eierstok wordt vastgepakt en de huid wordt ingesneden over de huid. De onderhuid en het buikvlies wordt geopend. De eierstok wordt vastgepakt en eventueel leeggezogen. Hierna wordt de eierstok buiten de buik gehaald en de bloedvaten aan de ene kant en de baarmoeder aan de andere kant worden afgebonden. Er zijn geen darmen te zien en deze worden ook niet geraakt.

  Een OVE via een flanksnede bij een cavia met cysteuze ovaria

  Een OVE via een flanksnede bij een cavia met cysteuze ovaria

  Als de huid dicht gehecht is dan draaien de assistentes de cavia om en opereren we de aan de andere kant de tweede eierstok

  Een OVE via een flanksnede bij een cavia met cysteuze ovaria

  Een OVE via een flanksnede bij een cavia met cysteuze ovaria

  Een OVE via een flanksnede bij een cavia met cysteuze ovaria

  De grote voordelen van een OVE t.o.v. een OVH zijn:

 • Je raakt de darmen niet of nauwelijks = grotere overlevingskans !
 • 2 kleine huidsnedes in de flank en niet 1 grote onderaan de buik waar de darmen op drukken
 • Minder ingrijpende operatie: de eierstokken liggen vlak tegen de huid in de flank

  Nadeel van een OVE t.o.v. de OVH:

 • Als er een afwijkende baarmoeder is dan moet deze later met een tweede operatie worden verwijderd .... We laten dan ook van te voren vaak een echografisch onderzoek uitvoeren of de baarmoeder niet vergroot is.

  Op de foto hieronder is Tuttebol te zien, de foto is vlak na de operatie gemaakt en goed te zien is dat Tuttebol weer attent en levendig is. Ze is eerst een aantal keren met hormonen en het leegzuigen van de cystes behandeld. Ze bleef berig en dominant t.o.v. de andere cavia's in haar groep. Na de operatie was ze niet meer berig en was de rust in de groep terug gekeerd.

  Een cavia na een OVE via een flanksnede, Tuttebol is meteen na de operatie goed te pas

  We kunnen een OVE aanraden als een behandeling met het leegzuigen en het injecteren van hormonen niet werkt en de problemen aanwezig blijven.

  Samenvattend ....
  Als een cavia last heeft van symptomen van cysteuze ovaria dan zullen we de cavia met een hormonale behandeling (evt i.c.m. het afzuigen van de eierstokken) in eerste instantie behandelen. Pas als dit niet werkt dan gaan we over op een operatie.
  Als er grote cystes zijn dan zal een hormonale therapie zonder afzuigen van het vocht onvoldoende werken.

  Voor collega dierenartsen hebben we een reply email met de doseringen van de medicijnen die we gebruiken. Mocht je hierin geÔnteresseerd zijn dan kun je ons een email sturen op info(at)dierenkliniekwilhelminapark.nl

  __________________________________________________________________________________

  Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

  NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
  De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

  Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

  Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


 • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan als je snel wat wilt opzoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan