Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Rode urine door een blaassteen bij een cavia


Deze pagina is het vervolg op de pagina over rode urine bij een cavia veroorzaakt door kleurstof uit de voeding of door een bacteriële blaasontsteking.

Als een cavia rode urine heeft kan dit veroorzaakt worden door blaasstenen.

Als er echt bloed in de plas is en ondanks antibioticum en pijnstiller gaat het niet over, dan moet er verder worden gekeken met bijvoorbeeld een echo of een röntgenfoto.

Een steen is op een röntgenfoto goed te zien, doordat er calcium in de stenen zit. In het merendeel van de gevallen gaat het om calcium-carbonaat stenen. Er wordt een foto in zijligging en in rugligging gemaakt.

Als alternatief kan er een echo gemaakt worden. We laten onze echo's maken door Dierenarts Hans Garretsen van www.vetecho.nl. Als er een steen aanwezig is, dan is een operatie de aangewezen behandeling.

Op de echo is een blaassteen te zien

Met een röntgenfoto een steen in beeld brengen: maak altijd 2 foto's.

We maken altijd meerdere röntgenfoto's om zeker te zijn dat de stenen wel echt in de blaas zitten.

Blaasstenen
We geven de cavia een verdoving met een injectie anesthesie (Dexdomitor en Ketamine), vervolgens wordt er een verdoving met zuurstof en isofluraan toegediend met een kapje.

We verdoven de cavia met een injectie en daarna gaat de cavia in een mondkapje met isofluraan en zuurstof, ook krijgt de cavia een injectie met glucose en fysiologische zoutoplossing

Er wordt een fysiologische zoutoplossing + glucose onderhuids gegeven om de vocht en energie huishouding op peil houden. Daarna wordt een katheter via de vulva of via de penis in de urethra ingebracht.

Door de katheter kunnen we tijdens de operatie de blaas schoon spoelen, op foto's hieronder is ook een lichte mate van sludge (blaaszand) te zien.

Een cavia met een blaassteen en wittige blaas tgv sludge - blaaszand

De operatie zelf
De buikwand wordt geschoren en de cavia wordt op de operatietafel gelegd op de warmtemat.

De huid wordt ingesneden en de onderhuid wordt stomp vrij geprepareerd tot aan de buikwand. De linea alba wordt opgetild en daarna ingesneden en met een schaar verder geopend voor een 3-5 cm lange snede.

De blaas wordt geopend

De blaas wordt geopend
De blaas wordt aan de ventrale zijde tussen de bloedvaten ingesneden. Met een snede van ongeveer 1 cm. Met een kleine manicure lepel (van mijn vrouw, ze is hem nog steeds kwijt) worden de stenen uit de blaas gelepeld.

De blaassteen wordt met een kleine manicure lepel uit de blaas geschept

Hierna wordt de blaas schoon gespoeld = geflushed, ook steentjes en calcificaties die je niet te pakken krijgt kun je zo uitspoelen.
Op de foto hieronder wordt de blaas tijdens de operatie via de katheter geflushed / leeggespoeld. Met kracht wordt er vloeistof in de urethra gespoten en dit spoelt de kleinere steentjes en rommel uit de blaas via de snede die in de blaas gemaakt is.

via een katheter wordt de blaas schoongespoeld

De blaaswand wordt in 2 lagen gesloten: eerst knoophechtingen en daar overheen een doorlopende hechting. De buikwand en onderhuid worden gehecht. De huid wordt met knoophechtingen of een onderhuidse hechting gesloten.

Op de controle röntgenfoto's is te zien dat de blaas weer helemaal schoon is.

Een cavia met een blaassteen controle foto na de operatie

En dit is de steen

Een blaassteen van een cavia, deze is er met een operatie uitgehaald

We sturen de steen in om na te gaan uit welk materiaal de steen bestaat:

Een cavia blaassteen bestaat vaak uit calcium carbonaat

________________________________________________________________________

Cystoscopisch een blaassteen verwijderen ....
We kunnen sinds 2019 via een scoop stenen uit een blaas bij een cavia verwijderen. Het grote voordeel is dat we dit via de plasbuis kunnen uitvoeren en dat de buik niet via een operatie wordt opengemaakt. Een cavia die we op deze manier behandelen is veel sneller weer de oude dan als er een buikoperatie wordt uitgevoerd. De voorwaarde is dat het een vrouwelijke cavia is en dat de steen niet te groot is om door de plasbuis uit de blaas te trekken = 5 - 7 mm doorsnede.

De blaassteen wordt met een basket uit de blaas gehaald. Een basket is een netje dat zich openvouwt en om de blaas geplaatst wordt en dicht getrokken. Nu de bsteen is vastgepakt kan de scoop met de steen uit de blaas worden getrokken.

Een cavia blaassteen wordt met een basket door een scoop vastgepakt en verwijderd

Een cavia wordt onder verdoving gebracht en in rugligging gelegd. We spoelen eerst de blaasschoon en zoeken dan de blaassteen op.

Een cavia blaassteen wordt met een scoop verwijderd

Je kunt een grotere of meerdere kleinere stenen weghalen met een scoop en basket.

Een cavia met meerdere blaasstenen worden met een scoop verwijderd

Als de steen uit de blaas is gehaald spoelen we de blaas schoon.

Hieronder is een film te zien hoe we dit uitvoeren ....

________________________________________________________________________

Speciaal hooi om het terugkomen van de stenen te voorkomen

Nazorg en preventie
Na een buikoperatie blijft de cavia een nacht bij ons in de opname om te zien of er een goed herstel na de operatie is. De cavia krijgt een pijnstiller en antibioticum toegediend. Zodra de cavia pijnvrij is en uit zichzelf weer eet dan kan hij/zij weer naar huis. Er wordt een pijnstiller en een antibioticum meegegeven.

Voer aanpassen!
Ook is het van belang om het voer aan te passen, zodat er minder kans is dat er opnieuw stenen gaan ontwikkelen. Het caviavoer dient dan drastisch verminderd worden en er moet meer hooi en groenvoer gegeven worden.

Geef ander hooi: Timothy hooi of Meadow hooi ....
Geef in plaats van het normale hooi waarin vaak Alfalfa zit (= Lucerne) beter grashooi zoals Timothy hooi of Meadow hooi. In gras hooi zit minder calcium zodat er minder snel stenen gevormd zullen worden.

Geef meer groenvoer
We adviseren om meer groenvoer te gaan geven om op die manier meer water binnen te krijgen en met als gevolg meer te gaan plassen. Veel groentes kan een negatieve weerslag op de ontlasting hebben. Een cavia kan er diarree van krijgen! Laat daarom een cavia wennen aan meer groentes dan normaal.

En welke groentes zijn dat dan: er kunnen beter groentes met een laag calcium gehalte worden gegeven zoals, zoals bijvoorbeeld paprika, witlof, wortelen en vooral het loof, komkommer, ijsbergsla en het groen van radijsjes ....

Groentes die weinig calcium bevatten

Geef ook diuretiserende groentes, deze laten de cavia meer drinken en plassen. We laten naast de groentes met laag calcium ook groentes geven die diuretiserend werken geven, de cavia gaat dan meer drinken en plassen en spoelt zo de blaas schoon. Een goed voorbeeld hiervan is bleekselderij. Een ander diuretiserende groente is (blad)peterselie maar die zit veel hoger in het calcium dan bleekselderij.

Groen gras
In groen gras zit ook relatief minder calcium dan in de stengels van het hooi. Geef daarom grasblaadjes in plaats van stengels. Ook geldt dit voor het hooi, geef hooi met veel blad in plaats van met veel stengels. En optimaal zou timothy gras zijn, echter dit is Nederland lastig te krijgen, mocht u het tegen komen van een bepaald merk dan horen we dit graag van u .... In Nederland is wel Timothy hooi = gedroogd gras.

Veel vitamine C geven
Bij mensen wordt wel eens geadviseerd om een hoge doses van vitamine C te geven om zo de urine te verzuren, hetgeen een blaasontsteking tegen zal gaan. Dit werkt niet bij cavia's. Urine van cavia's hebben in verhouding tot mensen een veel hogere = basische pH. De vitamine C zal hier geen invloed op hebben. Cranberrysap zal om dezelfde reden ook geen invloed hebben.

Check de hardheid van het drinkwater
De laatste tijd zien we steeds vaker cavia's met stenen. Wat opvalt bij deze cavia's is dat het drinkwater dat ze aangeboden krijgen vaak hard of erg hard water is. De hardheid van water wordt geclassificeerd volgens de waterhardheid norm. Deze wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid of dH. In drinkwater zit calcium carbonaat en laat dit nu net de samenstelling zijn van de blaasstenen die het meest voorkomen bij cavia's. Vooral bij de twee cavia's van een eigenaar die in Druten (waterhardheid 12,7 dH = erg hard water) woonde was het probleem van erg hard water goed te merken. Bij 1 cavia werd er zelfs 3x een steen gevormd in een korte periode. Elke keer werd de blaas operatief behandeld, maar ontstond er ondanks speciaal hooi en weinig caviavoer snel weer een steen.

Niet elke cavia zal stenen ontwikkelen, maar indien een cavia aanleg heeft tot het vormen van stenen en er hard tot erg hard water krijgt wees dan alert op het ontstaan van blaasstenen! We adviseren om dan het water uit flessen te gaan geven, vooral Spa blauw zit laag in het calcium. Via internet kunt u gratis speciale testjes bestellen om te kijken hoe hard uw water is.

Check de waterhardheid van uw drinkwater op deze website ....

Nieuw idee .... blaasstenen en sludge .... door te weinig vitamine D
Sinds begin 2011 lopen we steeds meer rond met het idee dat de cavia's die blaasstenen krijgen dit niet alleen krijgen door teveel aanbod van calcium, maar ook omdat ze het calcium niet in het lichaam kunnen verwerken.

Een cavia neemt via de darm al het calcium op dat in de darmen terecht komt, onafhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van vitamine D. Een cavia en een konijn kunnen deze opname niet reguleren, al het calcium zal opgenomen worden onafhankelijk of er wel of geen vitamine D aanwezig is in het lichaam.. Het calcium wordt daarna in het lichaam verwerkt, maar daar is wel vitamine D voor nodig. Al het calcium dat niet gebruikt wordt in de botten en het gebit zal daarna via de urine worden uitgescheiden.

Wanneer een cavia veel calcium krijgt aangeboden zal er sludge / wittige afzetting te zien zijn in de urine of kunnen er blaasstenen ontstaan. Het gekke is dat er ondanks een aanpassing van het voer en het geven van flessen water bij sommige cavia's nog steeds problemen terug kwamen. Bij navraag bleken dit cavia's die binnen zaten en niet in het zonlicht kwamen.

Daarmee is bij ons het idee opgekomen dat een tekort aan vitamine D (een tekort aan zonlicht) bijdraagt aan het ontstaan van sludge of stenen in de urine.

Overweeg om een cavia met blaaszand - stenen extra vitamine D te geven ....
Indien nodig adviseren we het gebruik van extra vitamine D door middel van een injectie of druppels.
Aan de hand van het gewicht van de cavia, de hoeveelheid gram voer die de cavia eet en het soort voer rekenen we uit hoeveel de cavia aan vitamine D binnen krijgt en wat we moeten bijgeven.

We volgen eigenlijk hiermee de humane wetenschap die steeds meer aan toont dat er veel te weinig vitamine D via het eten bij mensen binnenkomt en dat er gesupplementeerd moet worden. Google maar eens op vitamine D tekort bij mensen, naar ons idee speelt dit ook een grote rol bij cavia's en konijnen met blaas en gebitsproblemen.

Wat is de benodigde dag hoeveelheid vitamine D?
Er is niet veel bekend over de benodigde vitamine D dag dosis, dit heb ik kunnen vinden: "Nutrient Requirements of Laboratory Animals: Fourth Revised Edition, 1995 geeft aan 300 - 2760 IE/kg voer  max 2,76 IE per gram voer".
In de cavia voer zit 1500 IE/kg dat komt overeen met 1,5 IE per gram voer.
Een gemiddelde cavia we nemen als gewicht 1 kg zal volgens de aanwijzing op de voerverpakking (ook science selective) 25 - 40 gram van het voer eten: maximaal 40 gram x 1,5 IE = 60 IE per dag.

Wat adviseren we bij cavia's met blaasstenen of sludge: geef minder brokjes ....
Als cavia's blaasstenen of sludge / zand hebben in de blaas dan adviseren we minder brokjes te geven en dan zal een dier bijvoorbeeld 10-15 gram brokjes per dag krijgen.
De vitamine D gift is dan eigenlijk veel te laag: er wordt dan maar maximaal 15 gram x 1,5 IE = 22,5 IE per dag opgenomen .... in plaats van de 60 IE die een cavia normaal binnen krijgt.

Supplementeer vitamine D ....
Kids vitamine D van Davitamon en Dagravit voor 0 - 4 jaar bevatten per 10 druppels 10 microgram (= 400 IE ) dat is per druppel 1 microgram (= 40 IE vitamine D).
Als een cavia bijvoorbeeld 15 gram brokjes eet (= 22,5 IE) dan zou je 1 druppel = 40 IE kunnen supplementeren dan komt de cavia aan de benodigde 60 IE vitamine D.

Als er een tekort aan vitamie D is kun je gedurende enkele weken de dubbele hoeveelheid geven om het tekort weer aan te vullen.

Een voorbeeld van calcium en vitamine D tekort bij de cavia zijn slappe tanden die afbreken:

Kijk voor cavia's waarbij de tanden afbreken op onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl

___________________________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de mens, hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

___________________________________________________________________________________



We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, dit is ideaal om even snel iets op te zoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan