Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Rode urine bij een cavia
Piepen of pijn bij het plassen


    Er zijn verschillende redenen die rode urine bij een cavia kunnen veroorzaken:
  • Kleurstoffen in de voeding, zoals carotenen (wortels)
  • Bacteriële blaasontsteking
  • Blaasstenen
  • Urethrastenen
  • Blaasstenen
  • Nierprobleeem.
  • Baarmoederprobleem (ontsteking of tumor)
  • Soms is er alleen pijn bij het plassen zonder afwijkende urine: idiopathische cystitis

Door middel van een urine onderzoek kan aangetoond worden of er echt sprake is van bloed en niet van een rode urine veroorzaakt door kleurstoffen.

Op de echo is een blaassteen te zien

Wat als er geen bloed in de urine zit ...
Als er een rood verkleuring is zonder dat er bloed wordt aangetoond, dan is er geen reden voor een behandeling, indien de roodverkleuring de enige klacht is.

Rode urine en pijn uitingen ....

In deze urine is bloed te zien. Maar als er wel bloed in de urine aanwezig is ...

Indien de cavia anorexie heeft (= minder eten), daarbij pijnuitingen heeft bij het plassen en er bloed in de urine zit met een verhoogde eiwit-kreatinine ratio, dan moet er gedacht worden aan een blaasontsteking.


Antibioticum
Vaak beginnen we dan met een antibioticum kuur en een pijnstiller - ontstekingsremmend middel. We kiezen als antibioticum voor dan voor een TMPS antibioticum gedurende 3-4 weken lang: onze ervaring is dat dit het 1e keuze antibioticum is voor cavia's met een bacteriële blaasontsteking. Als pijnstillend - ontstekingsremmend middel kiezen we voor een meloxicam-achtige nsaid.

In een ideale wereld zou er ook een bacteriologisch onderzoek ingezet worden van de urine. Voor een bacteriologisch onderzoek van de urine heb je een cystocentesis nodig: voor dit het aanprikken van de blaas zal de cavia onder verdoving gebracht dienen te worden.

NB: Op sommige websites, waarbij geneeskunde voor de cavia naar wordt besproken, wordt naar voren gebracht dat er een peritonitis in de buik kan optreden als de blaas wordt aangeprikt. Gelukkig hebben we dit nog nooit gezien bij cavia's en ook niet bij, konijnen, katten en honden, omdat we de huid goed ontsmetten en een dunne naald gebruiken.

Als de problemen niet overgaan ....
Indien de behandeling met antibioticum en pijnstiller niet aanslaat dan kan er aan verdere diagnostiek gedacht worden, door middel van een echo en/of een röntgenfoto. Een steen is op een röntgenfoto goed te zien, doordat er calcium in de stenen zit. Als alternatief kan er een echo gemaakt worden. We laten onze echo's maken door Dierenarts Hans Garretsen van www.vetecho.nl. Als er een steen aanwezig is, dan is een operatie de aangewezen behandeling. Als er sludge - blaaszand aanwezig is dan kunnen we de blaas onder sedatie schoon spoelen.

Op de echo is een blaassteen te zien

____________________________________________________________________________________

Idiopathische cystitis ...
Soms is er alleen pijn bij het plassen, zonder afwijkende urine en er worden geen stenen gevonden met de echo / röntgenfoto, maar de cavia blijft piepen bij het plassen.

We spreken van een idiopathische cystitis als er pijn bij het plassen is zonder aanwijsbare oorzaak ....

De cavia's piepen bij het plassen, ze hebben echt pijn.


Gedurende een aantal weken geven we dan medicijnen: Een pijnstiller (Meloxicam) in combinatie met een blaasontspannend middel (Spasmoglucinol) en een middel dat een beschermlaag over het blaasslijmvlies geeft (Cystease). Ook gebruiken we voor d epijn een middel dat viscerale pijn in de buikholte bestrijdt (Maropitant). En bij langdurig klachten proberen we of corticosteroïden een verbetering geven.

Sommige cavia's hebben langdurig medicijnen nodig, we zoeken dan naar het meest geschikte medicijn of combinatie van medicijnen per cavia.

Update 2021-2022 .... let op bij niet gesteriliseerde of gecastreerde cavia's ....
Afgelopen jaar hebben we bij een aantal vrouwelijke cavia's een afwijkende baarmoeder gezien als oorzaak van de pijn. Deze cavia's hadden om de paar weken last van pijn bij het plassen / poepen en op de echo was een afwijkende baarmoeder te zien. Na de sterilisatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken werden verwijderd was de pijn over!

De pijn bij het plassen komt ook voor bij mannelijke cavia's. Op de echo bij een van deze niet gecastreerde mannetjes was te zien dat er een afwijking in de vesiculare zaadblazen boven de blaas te zien was. Na de castratie, waarbij de beide testikels volledig werden verwijderd, was de pijn bij het plassen volledig verdwenen!

NB: als er geen enkele afwijking op de röntgenfoto en echo te zien is dan spreken we van idiopathische cystitis en gaan we met medicijnen behandelen om deze pijn te verminderen.

____________________________________________________________________________________

Rode uitvloeiing door een baarmoedertumor bij een cavia

Deze pagina ging vooral over rode urine en een blaasontsteking ten gevolge van bacteriën. Maar ook over pijn bij het plassen zonder aanwijsbare oorzaak.

Diverse oorzaken voor rode urine bij een cavia

____________________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek om meer informatie ovar cavia's te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan