Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Sterilisatie cavia: een vrouwelijke cavia steriliseren


  Redenen om een cavia te steriliseren
 • Voorkomen ongewenste nakomelingen
 • Cysteuze ovaria
 • Ovarium tumor
 • Baarmoeder tumor
 • Ongewenste dekking
 • Dekking na 1 jaar
 • Een versteende vrucht

Bovenstaande redenen zijn er om een vrouwelijke cavia te steriliseren. Door middel van een operatie wordt een cavia geholpen: de eierstokken (= ovaria) en eventueel ook de baarmoeder worden weggehaald.

Op deze pagina zullen we de OVH (eierstokken en baarmoeder weghalen) beschrijven en we zullen we nog een paar redenen toelichten voor de sterilisatie van een cavia.

Cysteuze ovaria
Het is goed om te bedenken dat 70% van de vrouwelijke cavia's na een aantal jaren cysteuze ovaria zullen ontwikkelen. Indien deze niet reageren op het leegzuigen van de cystes en de hormonale injecties, dan is een operatie de enige optie.

OVE of OVH ....
Er zijn twee mogelijkheden om een cavia te steriliseren.

 • OVE = alleen de eierstokken weghalen
 • OVH = eierstokken en de baarmoeder weghalen
  Onze voorkeur gaat (bij een normale baarmoeder) uit naar een OVE. Via 2 flanksnedes (1x links en 1x rechts) worden de eierstokken weggehaald. De OVE wordt in (2x) een zijligging uitgevoerd, de OVH in rugligging.

  Het grote voordeel is dat je bij een OVE niet de eierstokken uit de diepte hoeft weg te halen (zoals bij een OVH) en dat je de darmen niet of heel weinig raakt. Bij de OVH moet je de darmen aan de kant duwen om bij de eierstokken uit te komen. Als je veel rommelt aan de darmen dan is het grote risico dat de cavia een paar dagen later komt te overlijden. Een OVH bij een cavia is veel risicovoller dan een OVH bij een konijn !

  We bespreken op deze pagina een sterilisatie (OVH) bij een cavia met een afwijkende baarmoeder ....

  Ovarium of baarmoedertumor
  Een aanwijzing voor een baarmoeder kan een bloederige uitvloeiing uit de vagina zijn. Door een echo of een röntgenfoto wordt de baarmoedertumor in beeld gebracht. Indien er een ovariumtumor of een baarmoedertumor ontdekt wordt dan zal de enige optie een operatie zijn waarbij deze tumor wordt verwijderd.

  Op de rontgenfoto is een ovariumtumor te zien.

  Te laat gedekte cavia
  Verlengde dracht of eventueel een dystocia komt voor bij cavia's die te laat gedekt (> 1 jaar leeftijd) zijn, i.v.m. de vergroeiing van de bekkenbeenderen op 1 jaar leeftijd. Het eerste nestje moet rond een half jaar verwekt worden, na 9 weken wordt het eerste nestje verwacht. Rond 8-9 maanden leeftijd zijn de bekkenbeenderen nog soepel.

  De eigenlijke operatie of sterilisatie
  De cavia verdoven we met een injectie anesthesie met Dexdomitor ® en Ketamine ®. Daarna wordt de cavia aan zuurstof met Isofluraan ® gelegd. Er wordt fysiologische zoutoplossing met glucose onderhuids gegeven voor een optimale vocht en energiehuishouding. Ook geven we een pijnstiller en een antibioticum.

  De verdoving van de cavia

  De buikwand wordt geschoren, daarna wordt de cavia op de operatietafel op een warmtemat gelegd. De operatie wordt verder voorbereid: we wassen de huid, hierna ontsmetten en desinfecteren we de huid.

  Sterilisatie cavia: huid wassen, ontsmetten en desinfecteren, brilletje op en opereren maar.

  De cavia wordt afgedekt met een operatiedoek en de huid wordt ingesneden. Hierna wordt de buikwand geopend en wordt de baarmoeder in de buikholte opgezocht en buiten de buikholte gehaald.
  De eierstok wordt opgezocht en de ophangband eronder wordt afgebonden en afgeknipt.

  Hieronder is een kleine eierstok en een dunne baarmoeder te zien, dit was een sterilisatie van een gezonde cavia.

  Op deze foto is een kleine eierstok en baarmoeder te zien.

  Op de foto hieronder is een verdikte baarmoeder en een cysteus ovarium (= eierstok) te zien.

  Sterilisatie cavia: de baarmoeder en de eierstok van 1 kant ligt buiten de buikholte

  Het bloedvat van de ophangband van de eierstok wordt afgebonden of als deze eierstok diep ligt dichtgebrand met een powerblad of Biseal (een bipolaire thermocauter) of dichtgeclipt met een ligaclip.

  Sterilisatie cavia: de ophangband wordt met een speciale brander dichtgebrand en doorgesneden = de powerblade

  Ligaclips zijn handige nietjes die je in de diepte om het bloedvat kunt plaatsen. Vaak is het diep in de buikholte niet mogelijk om een hechting te plaatsen.

  Sterilisatie cavia de ophangband dicht clippen met een ligaclip

  Beide eierstokken en de baarmoeder zijn buiten de buikholte gebracht. Vervolgens wordt de baarmoedermond en de twee grote bloedvaten die er langslopen afgebonden, alles wordt doorgeknipt en de baarmoeder en de eierstokken worden uit de buikholte gehaald.

  Sterilisatie cavia: beide eierstokken zijn afgebonden, nu wordt de baarmoedermond (= cervix) en de grote bloedvaten afgebonden

  De buikwand wordt dichtgehecht en daarna de onderhuid en de huid zelf. We hechten en lijmen de huid zodat deze helemaal dicht is.

  Sterilisatie cavia

  Recovery
  De recovery is de belangrijkste periode van de operatie. Uit de literatuur blijkt dat het merendeel van de sterfgevallen tijdens deze periode plaatsvinden.

  Het is belangrijk om de recovery zo kort en optimaal mogelijk te laten verlopen.

  Na de operatie geven we de cavia een injectie met Antisedan om de verdoving op te heffen. We leggen de cavia in een kooi met zuurstof en warmte om bij te komen.
  Zodra de cavia weer wakker is plaatsen we de cavia in onze verwarmde opname.

  Sterilisatie cavia

  Nazorg
  Na de operatie krijgt de eigenaar een brief mee met aanwijzingen waarin staat waarop gelet moet worden. Er moet goed gekeken worden of de cavia blijft eten en poepen. Indien de cavia een stille darm krijgt kan er een darmstimulerend middel, vochtaantrekkend middel en dwangvoer gegeven worden.

  Wat kost een sterilisatie van een cavia bij onze dierenkliniek
  Er zijn diverse methodes om een cavia te steriliseren en des te minder je materiaal gebruikt des te goedkoper de sterilisatie wordt. Als je alleen met injectie anesthesie werkt dan wordt er een ander bedrag gerekend dan bij het gebruik van gasanesthesie en het bijkomen in een verwarmde mand met zuurstof. Daarbij komen dan de medicijnen die wel of niet gegeven worden; vocht met glucose onderhuids, pijnstiller, antibioticum of dwangvoeding tijdens en na de operatie.

  Disclaimer: we zullen niet de goedkoopste methode hebben gekozen, maar wel (wat ons betreft) de meest optimale sterilisatie methode hetgeen ook de prijs met zich mee brengt die wij ervoor rekenen.

  Cave: katten, honden, konijnen steriliseren we preventief. Bij cavia's voeren we dit minder vaak uit. De reden hiervoor is dat het risico wat hoger is dan bij de andere diersoorten. Een alternatief zou een OVE of het alleen weghalen van de eierstokken zijn op een relatief jonge leeftijd voordat er eierstokcystes of veranderingen aan de baarmoeder zijn opgetreden.

  Lees verder over een OVE of alleen de eierstokken weghalen ....

  __________________________________________________________________________________________

  NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

  Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

  Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


 • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan