Urinebrand bij een konijn kan ontstaan door aantasting van de blaas t.g.v. een E. cuniculi infectie. |
Als een konijn urinebrand heeft = een huidontsteking aan de achterhand rondom de geslachtsorganen, dan moet er aan E. cuniculi worden gedacht. Andere oorzaken zijn blaaszand of een blaasontsteking.
Hoe vaak komt het voor? We horen vaak dat een konijn af en toe urine lekte. Vaak was dat 1 of enkele dagen en ging het daarna weer goed. In erge gevallen kan het konijn niet goed meer plassen en lekt het urine of plast het urine over de achterpoten en de buik. Hierdoor ontstaan ontstekingen aan de huid. Waarom geeft E. cuniculi neurologische verschijnselen?
Urinebrand wat is de oorzaak
Diagnose stellen .... Op de foto's hieronder is links ene konijn met een hele grote blaas zonder blaaszand of stenen te zien. Op de rechter foto is het zelfde konijn te zien waarbi de blaas is uitgedrukt.
Nieuwe manier van bloedonderzoek wat betreft E. cuniculi in 2013 .... Lees verder over ons bloed en urine onderzoek naar E. cuniculi .... Bij het onderstaande konijn met urinebrand werd een positieve antilichaam reactie (IgG) gevonden en antigenen in het bloed.
Pathologisch onderzoek
We hebben een aantal konijnen gehad die een positieve bloedtiter hadden, maar het helaas niet gehaald hebben. Nadat ze overleden of ingeslapen waren hebben we ze ingestuurd voor onderzoek. Uit het pathologisch onderzoek bleek dat er inderdaad E. cuniculi aangetoond kon worden. Dit is natuurlijk van groot belang voor het onderzoek: een konijn met symptomen, met daarbij een positieve titer in het bloed heeft ook daadwerkelijk aantoonbare parasieten in zijn of haar lichaam! hoe behandelen we deze aandoening?
Eerst scheren en wassen .... Eerst moet het konijn geschoren, schoongemaakt en gewassen worden. Als het nodig is verdoven we het konijn hiervoor. Als het konijn afgedroogd is smeren we zalf op de ontstoken huid om deze te verzachten. We behandelen in ieder geval met een medicijn dat de E. cuniculi aanpakt. Daarbij geven we een antibioticum voor het geval er toch een bacteriële infectie aanwezig was. Hiervoor kiezen we Duplocilline ®, dit is een penicilline die goed doordringt in de blaas en de huid. De eerste 3-5 dagen geven we dexamethason ® (= corticosteroïd) om de zwelling en ontsteking tegen te gaan in de blaaszenuwen en vitamine B ® om het zenuwweefsel te herstellen. Ook laten we de blaas samen trekken door carbachol ® te geven en we drukken twee keer per dag de blaas leeg. Voor de huidontsteking (urinebrand) krijgt het konijn antibioticum en een antibioticumzalf.
Blaas leeg drukken .... Als er een overloopblaas of een hele grote opgezette blaas aanwezig is dan drukken we deze leeg. In eerste instantie 2x daags, als het beter gaat 1x daags. We leren als het konijn naar huis gaat de eigenaar hoe ze de blaas moeten leeg drukken. Warmte .... Het is belangrijk dat je konijn op temperatuur blijft om de infectie zo snel mogelijk te overwinnen. We zien te vaak dat konijnen niet opknappen omdat ze in de kou buiten blijven of binnen niet een warm hok hebben. Zorg voor een warme omgeving, je konijn is echt ziek! In onze kliniek liggen ze ook in de verwarmde opname. Thuis kun je het konijn in ieder geval naar binnen halen als het buiten koud is !
En nog een ander konijn dat na het scheren en smeren na 2 dagen al veel beter gaat:
Lees over onze andere pagina's over E. cuniculi .... Mocht u een konijn hebben die u verdenkt van deze ziekte lees dan verder op onze hoofdpagina over E. cuniculi. Deze ziekte zorgt niet alleen voor problemen aan de blaas, maar ook voor een scheve kop, omvallen, rollen om de lengteas, epilepsie, een slappe achterhand, verlammingen, omvallen en nog veel meer. Lees verder over Encephalotozoon cuniculi en ons onderzoek .... ___________________________________________________________________________________ NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat. |
|