Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Als een kitten geboren is: wat gebeurt er daarna?

Lees hieronder verder en volg de belevenissen van 5 op straat gevonden kittens en hun moeder in de opname van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht. De kittens waren net geboren toen ze bij ons gebracht werden. Ze zijn gedurende 8 weken bij ons geweest en we hebben een goed adres voor de kittens en de moeder kunnen vinden.

5 kittens en hun mama.

We zullen beschrijven hoe het gaat met de kittens nadat ze geboren zijn. Met behulp van foto's zullen we alles toelichten.

We beschrijven, als kattendierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht, wanneer de ogen open gaan en wanneer de navelstreng opdroogt. Tevens zullen we het over het geboortegewicht hebben en hoeveel een kitten per dag groeit. De gewichtstoename van onze kittens hebben we elke dag bijgehouden.

Ook worden vragen beantwoord als "Welk soort voer moet ik geven?", "Wanneer moet ik de kittens en hun moeder ontwormen en vaccineren?". "Wanneer mag een kat worden gesteriliseerd of gecastreerd?", "Wat houdt het chippen van een kat in?" en nog veel meer.

pasgeboren kittens die net gevonden zijn, 2 kleintjes en mama met de kleintjes

Gedurende de eerste weken van hun leven maken kittens een aantal fases door. We zullen aangeven wat voor een periodes kittens meemaken: variërend van alleen maar liggen, tot beginnen met lopen en wanneer ze gaan reageren op hun omgeving.

Hieronder kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

moederpoes laat de kittens melk drinken

  • De neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd

  • De overgangsperiode: 2 - 3 weken leeftijd

  • De eerste socialisatiefase: 3 - 7 weken leeftijd

  • De tweede socialisatiefase: 7 - 14 weken leeftijd

  • 14 weken tot 6 maanden leeftijd

  • 6 maanden tot 1 jaar leeftijd

  • de neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd


    Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

    Een boek over kattenfokken Informatie over dracht en geboorte

    Schrijfster Esther Verhoef heeft een boek over kattenfokken geschreven dat sinds half april 2007 verkrijgbaar is. Wij hebben haar geholpen om een zo compleet mogelijk boek te schrijven voor mensen die zich bezig houden met kattenfokken of mensen die gewoon een nestje willen.

    lees verder ....

    Geboorte gewicht
    Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
    We hebben van onze kittens een groeischema bijgehouden, lees verder .....

    Wat te doen als er helemaal geen moedermelk is?
    Indien kittens opgroeien zonder dat er een moeder is of als de moeder helemaal geen melk geeft dan moeten de kittens met kittenmelk groot gebracht worden.

    Er zijn diverse soorten kunstmatige kittenmelk in de handel. Deze varieren van kant-en-klare melk in blikjes tot melk in poedervorm. De melk wordt opgewarmd (tot lichaamstemperatuur) gegegeven door middel van een flesje met een speen, een spuitje of met een sonde. Geef het kitten de tijd en laat het zelf drinken, forceer het niet want dan kan het zich verslikken. Weeg elke dag het kitten om te zien of het aankomt in gewicht.

    Hoeveel melk moet een kitten krijgen?
    Als richtlijn is de volgende regel goed om aan te houden:
    ( 1/10 van het gewicht + 10 ml ) verdeeld over 8 voedingen. 1 gram gewicht = 1 ml melk
    8 voedingen betekent dat er iedere 3 uur een melkmaaltijd gegeven moet worden!
    Elke 3 uur in ieder geval gedurende de eerste 3 weken en daarna wat minder vaak!

    Rekenvoorbeeld:
    Een kitten van 100 gram krijgt dan elke 3 uur 2,5 ml
    (uitleg = 1/10 X 100 gram = 10 ml + 10 ml = 20 ml in 8 keer verdelen = 2,5 ml per keer)
    Een kitten van 200 gram krijgt dan elke 3 uur 3,75 ml
    (uitleg 1/10 X 200 gram = 20 + 10 = 30 ml in 8 keer verdelen = 3,75 per keer)

    Kittens worden gewogen

    Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

    Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Zie hieronder enkele kittens met hun ogen open.

    Dit is een cypers poesje, een cypers katertje en een zwart poesje

    Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking

    Wat te doen als de oogjes niet open gaan?
    Bij sommige kittens gaan de oogjes niet na 10 dagen open of gaan zelfs de oogleden verkleven zodat de ogen weer dicht zitten. Ook zie je dat oogjes niet open gaan maar dat de oogleden opbollen.
    Dit kan veroorzaakt worden door een oogontsteking. Door de pusvorming kunnen de oogleden opbollen en als de oogleden al open waren kunnen ze gaan verkleven.
    Het is belangrijk om in een vroeg stadium de ogen al te behandelen. Laat de kittens nakijken bij je dierenarts als er oogproblemen ontstaan, ook als de oogleden nog niet open zijn na 10 dagen neem dan even contact op. We kunnen de oogleden zachtjes van elkaar trekken en de ogen met speciale oogzalf behandelen. Lees verder ....

    Is het een poesje of een katertje?
    We hebben drie poesjes en 2 katertjes in de opname. Zeker als de kittens jong zijn kan het voor een eigenaar lastig zijn om het goede geslacht te bepalen. Er moet goed op de afstand tussen de anus en de plasbuis worden gelet. Voor meer informatie wat betreft het sexen der kittens lees verder .....

    Welk soort voer geef je?
    Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie, dus voer, nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de dracht op kittenvoer over te zetten. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

    Hills' kittenvoer, blik en brok

    De dierenarts van Hills' had tijdens zijn bezoek aan ons de kittens en hun moeder gezien. Hij vond het geweldig dat wij de kittens opvingen en heeft ons voorzien van kittenvoer, waarvoor onze dank.

    kitten krijgt kittenmelk met een speciaal flesje en speentje

    Flatchest
    Helaas blijkt een van onze kittens een flatchest te hebben. Het is zelfs in een dermate ernstige mate dat het kitten ademhalings- problemen heeft en het blijft duidelijk achter in de groei.

    Het kitten met de flatchest blijft ten opzichte van zijn broertjes en zusjes erg achter. We voeren het bij met kittenmelk met behulp van een speentje dat speciaal geschikt is voor dit soort kittens. Ook leggen we dit kitten geregeld bij een tepel zodat het kan gaan drinken bij moeders.
    lees verder over wat een flatchest we lichten dit met met rontgenfoto's toe .....

    Een normale borstholte en een borstholte van een kitten met een flatchest


    De overgangsperiode: 2 - 3 weken leeftijd

    De moederpoes is een geweldige moeder. Ze verdedigt de kittens met verve. Als er andere katten in het hok naast haar zitten gromt ze gevaarlijk. Dit doet ze ook als er honden langskomen die naar haar zin te dicht bij het hok komen. Ze is voor ons enorm lief geworden en laat zich graag kroelen en aanhalen.

    Moeders is de kittens aan het voeden. Rechter foto: ze passen nog in een bakje, later niet meer

    We hebben gelukkig voor 3 poesjes al een eigenaar gevonden en proberen voor de moederpoes en de andere kittens nog een eigenaar te vinden.


    Er komt meer kracht in de pootjes en de kittens gaan wat meer rondkruipen en worden wat minder afhankelijk van de moeder. Ze gaan steeds beter horen en zien.

    Helaas krijgt het flatchest kitten steeds meer problemen en na 2,5 week bijvoeren met speen en sonde zie je dat het lichaamsgewicht nog maar de helft is van hetgeen de andere kittens wegen. Het in de goede vorm drukken van de borstkast van het kitten werkt niet, aangezien de onderkant van de borstkast naar boven steekt. Hierdoor is de normale vorm door intapen, niet te verwezenlijken.
    We vinden het heel erg jammer, maar moeten helaas besluiten om het kitten in te laten slapen aangezien het geen toekomst heeft.

    Het gaat ons erg aan het hart, maar we pakken ons tesamen en gaan hieronder verder met de beschrijving van de belevenissen van de andere kittens.

    Inmiddels heeft zich er iemand gemeld die een kitten zoekt en deze eigenaar denkt erover na of ze de moederpoes erbij neemt.

    De tandjes komen door!
    Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Lees verder voor een beschrijving van welke tand of kies na hoeveel weken doorkomt.
    lees verder over het doorkomen van tanden en wanneer ze gaan wisselen.....


    Hill's pet nutrition kittenvoer raden wij aan als kittenvoer, het is verkrijgbaar in blik en brok. Bij jonge kittens kun je met blikvoer beginnen om ze aan vast voedsel telaten wennen..

    Beginnen met vast voer
    Op de leeftijd van 3 weken gaan ze naast de melk van moeders wat vast voer erbij eten. Het beste kan een papje gemaakt worden van kittenblikvoer gemengd met kunstmelk.

    De eerste socialisatiefase: 3 - 7 weken leeftijd


    Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om.

    kittens van 3-4 weken oud gaan op onderzoek uit

    Kittens van 3-4 weken oud kunnen goed met elkaar spelen.

    Kittens gaan lekker spelen, ravotten en stoeien.

    In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coördinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.

    kittens van 3-4 weken oud

    Denk aan het socialiseren
    Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.

    kittens worden op de armen gedragen door onze assistente marloes

    Als zij geregeld door mensen worden opgepakt zullen ze in de maanden erna minder angst hebben voor vreemde mensen of voorwerpen, meer spelen en meer spinnen en kopjes geven.

    In deze periode is het ook belangrijk om kittens kennis te laten maken met andere diersoorten waarmee ze later moeten samenleven.

    kittens ontwormen gaat het makkelijkste met een pasta, begin ermee op 4 weken leeftijd

    Op 3 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.

    Het ontwormen van kittens en hun moeder
    Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontworming krijgen.

    Een kitten wordt op 3-5-7 weken bij de fokker ontwormd en daarna op 12 weken, 3-4-5-6-9 maanden en op 1 jaar leeftijd.

    Ontwormingsschema voor de kat wanneer ontwormen van de kat

    We volgen het ESCCAP advies, wilt u hier meer over worminfecties lezen klik hier voor informatie van ESCCAP ....

    kittens slapen lekker met zijn allen op een kluitje

    Vanaf 5 weken leeftijd wordt de moederzorg minder en zal de moeder steeds meer afstand nemen van de kittens. moederpoes wil steeds vaker het nestje verlaten en de benen strekken in de praktijk.

    kittens

    Op 5 weken leeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

    Er moet ook veel geslapen worden.
    Sssssssssst dit kitten ligt lekker te slapen!



    De eigenaar die de moederpoes en het kitten wilde ziet ervan af.
    Anja Engels die jaren geleden voor ons gewerkt heeft zag de kittens tijdens het bezoek aan onze praktijk. Zij wil de moeder en het kitten mee naar Zeeland nemen waar ze woont. We hebben dus alle kittens en de moeder kunnen plaatsen!

    De tweede socialisatiefase: 7 - 14 weken leeftijd


    kittens van 7 weken leeftijd

    kittens 7-12 weken oud

    Er wordt goed gegeten van het blikvoer. de brokjes beginnen ze langzamerhand ook aan te wennen. We hebben deze eerst verweekt gegeven. Ook harde brokjes zie je ze af en toe pakken.

    kittens eten blikvoer

    Speenleeftijd
    7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ons advies is om de kittens op 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan.

    Ze gaan steeds meer op onderzoek uit.

    kittens gaan op onderzoek in onze praktijk uit

    Op 7 wekenleeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

    Vaccinatie is belangrijk
    Op 9 weken leeftijd worden de kittens voor het eerst gevaccineerd.

    Onderstaand schema is ons basis vaccinatieschema, voor een uitleg hiervan lees verder .....

     

    Jonge kat

    Volwassen kat

    9 wkn

    12 wkn

    1 jaar

    2 jaar

    3 jaar

    4 jaar

    Etc.

    Kattenziekte

     

     

     

    Niesziekte

     

    Rabies

    Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

    Een kitten met oormijt, je ziet in het oor zwart oorsmeer Oormijt bij een kitten

    Als de kittens voor de 1e vaccinatie komen dan kijken we ze helemaal na en we zien regelmatig oormijt bij deze controle. Vooral bij jonge katjes die van een boederij komen!

    lees verder .....

    De kittens spelen veel met elkaar.

    Kittens gebruiken alles wat ze tegen komen om mee te spelen

    Spelen met het kitten
    Op de leeftijd van 9-14 weken is er veel behoefte aan sociaal spel wat de periode geschikt maakt om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

    kittens spelen met hetgeen ze tegen komen, als het maar beweegt!

    Hoe moet je spelen met een kitten
    Als je agressieproblemen van kat naar mens voorkomen is het belangrijk om het kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Al het spelen moet gebeuren met speeltjes. Bijt of krabt het kitten de eigenaar dan moet deze het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.

    Ze gaan helaas weg
    Helaas de kittens gaan naar hun nieuwe eigenaar. Het katertje gaat met een van de zwart witte poesjes in Amersfoort wonen. Het andere zwart witte poesje gaat naar Harmelen. En mama en het laatste kitten gaan in Zeeland wonen. We zullen ze missen. Gelukkig sturen de nieuwe eigenaren ons foto's toe en we zien enkele nog voor de vaccinatie terug.

    Onze kittens hebben een nieuw thuis! 2 kittens, 1 kitten en 1 kitten met mama.

    Ze gaan met kittenvoer en veel adviezen naar de nieuwe eigenaar.

    De tweede vaccinatie
    Op 12 weken wordt een kitten voor de tweede keer gevaccineerd. Dit is nodig om de eerste vaccinatie te versterken (een booster), zodat de bescherming een jaar kan aanhouden. We ontwormen ook het kitten weer.

    14 weken tot 6 maanden leeftijd


    Op 4 maanden leeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.

    kitten groeicurve van Hill's pet nutrition Van Hills hebben we een mooie groeikaart waarop je kan schatten wat het uiteindelijke gewicht van je kitten gaat worden. Aan de hand van de leeftijd en het huidige gewicht kun je schatten hoe zwaar je kat gaat worden als hij of zij uitgegroeid is. Klik hierop voor de groeicurve van Hills.....




    Zie ook onze tandheelkundige website dierengebit.
    Als tandheelkundig dierenarts hebben we een tandheelkundewebsite voor dieren gemaakt.

    Dierengebit

    Als tandheelkundig dierenarts hebben we een tandheelkundesite voor katten (en andere dieren) gemaakt.

    Het normale gebit en het afwijkende gebit bij deze dieren wordt beschreven. We beschrijven symptomen, behandeling en preventie bij gebitsafwijkingen. Waaronder het wisselen en de problemen die bij het wisselen van tanden en kiezen kunnen ontstaan.

    lees verder .....


    Wisseltijdstippen bij kittens
    Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit
    Snijtanden 2 – 3 weken 3 – 4 maanden
    Haaktanden 3 – 4 weken 5 – 6 maanden
    Premolairen 3 – 6 weken 4 – 6 maanden
    Molairen 5 – 6 maanden


    Wisselproblemen bij kittens wordt op onze tandheelkundige website beschreven Wisselproblemen bij kittens

    Op onze tandheelkunidge website beschrijven we hoe het fout kan gaan bij het wisselen van de tanden bij kittens.
    We beschrijven verkeerd wisselende melkhoektanden, persisterende melkhoektanden en afwijkende kaken die weer goed kunnen komen als er op tijd een behandeling ingezet wordt.

    lees verder over tanden poetsen bij de kat .....

    De maand van het gebit. Poets de tanden van uw kitten

    We brengen naar voren hoe u uw kat kunt verzekeren van een goed gebit. We bespreken hoe u de tanden van de kat kunt poetsen en indien niet lukt met welk soort voer u gebitsproblemen kunt voorkomen.

    lees verder over tanden poetsen bij de kat .....

    Op ontdekkingstocht
    De kittens zullen steeds zelfstandiger worden. Ze vinden het leuk om met van alles te spelen. Ook willen ze alles ontdekken. Ons advies is om ze op deze leeftijd alleen onder begeleiding naar buiten te laten. Als ze alleen erop uit trekken weet je niet of ze niet door andere katten opgejaagd worden en of de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Als een kat buiten gaat komen dan adviseren we om de kat te laten chippen. Mocht de kat dan verdwalen of weglopen dan is via de chip de eigenaar terug te vinden.

    Chippen
    Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode, deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. Wij melden na het inbrengen de cijfercode via het internet aan bij Daisyweb.

    Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
    Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet.

    kitten kitten

    kitten Met behulp van de scanner is de cijfercode af te lezen.


    Ook voor een eventuele verzekering is een chip belangrijk.
    Als dierenverzekering raden wij Proteq Dier en Zorg Verzekering aan Dierenverzekering

    Ons advies is om uw hond te verzekeren. We hebben goede ervaring met de verzekering van Proteq Dier en Zorg Verzekering.

    lees meer over deze verzekering ....

    6 maanden tot 1 jaar leeftijd


    Op 5 en 6 maanden leeftijd moet de kat weer worden ontwormd.

    Als een poes 6 a 7 maanden oud is dan kan ze gesteriliseerd worden.

    Sterilisatie kat: Bij de sterilisatie van een poes wordt een sterilisatiehaakje gebruikt om de baarmoeder uit de buikholte te vissen Sterilisatie bij de poes

    We zullen de redenen toelichten waarom we adviseren dat een poes gesteriliseerd moet worden. Klik op de foto hiernaast voor een beschrijving van de sterilisatie van een poes.

    lees verder .....

    Als een kater 6 a 7 maanden oud is dan kan hwordt hij geslachtsrijp en kan hij gecastreerd worden.

    Castratie kat: Het plukken van de haren van de ballen voorafgaand aan de castratie Castratie bij de kater

    Hier wordt beschreven waarom wij adviseren dat een kater die niet hoeft te dekken op jonge leeftijd gecastreerd moet worden en hoe de castratie bij een kater in zijn werk gaat.

    lees verder .....

    Nadat de kat geholpen is adviseren we om van het kitten voer over te gaan naar volwassen voer.
    Als de kat aanleg heeft om dik te worden dan is ons advies om op een ligthvoer over te gaan.

    Op 1 jaar leeftijd moet de kat weer worden ontwormd.

    Na het eerste jaar geven we een ontwormingsadvies voor spoelwormen op maat.
    Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en, belangrijker, voor uzelf en uw kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een spoelworminfectie van kinderen als ze spelen in een zandbak waar katten in hebben gepoept.

    Wij hanteren voor het ontwormen na 1 jaar het volgende schema:

    Een ontwormingsadvies op maat voor de kat

    Klik op het schema hierboven voor een grotere afbeelding van het advies.

    Als uw kat niet buiten komt dan hoeft u niet 4x per jaar te ontwormen, als uw kat vaak muizen vangt dan is het advies om zelfs vaker dan 4x per jaar te ontwormen.

    We volgen het ESCCAP advies, wilt u hier meer over worminfecties lezen klik hier voor informatie van ESCCAP ....

    Voor meer informatie over wormen en wat voor gevolgen een worminfectie voor uw huisdier en u kan hebben kunt u verder op onze wormen pagina lezen. Klik hier voor onze uitgebreidere informatie over wormen ....

    We beschrijven dan ook de andere wormen bij katten: lintwormen en hartwormen. Op het plaatje hieronder is een lintworm van meer dan 50 cm te zien!

    Een dipylidium caninum

    Let op:je kat moet weer een vaccinatie krijgen als het een jaar en 2 maanden oud is!

    Een boek over kattenfokken Mocht je een nestje met je kat willen!

    Schrijfster Esther Verhoef heeft een boek over kattenfokken geschreven dat sinds half april 2007 verkrijgbaar is. Wij hebben haar geholpen om een zo compleet mogelijk boek te schrijven voor mensen die zich bezig houden met kattenfokken of mensen die gewoon een nestje willen.

    lees verder ....

    Een website met informatie over kittens gemaakt door Hill's Pet Nutrition Als je nog meer over kittens wilt lezen.

    Hill's Pet Nutrition heeft een mooie informatieve website over kittens gemaakt. Ze noemen het www.myhillspet.com. Je kunt je hier laten registreren voor een welkomstpakket en veel exclusieve aanbiedingen.

    lees verder ....

    Een speciale startpagina voor kittens

    Een speciale startpagina voor kittens

    lees verder ....

    Als kattendierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht hopen we dat we uitleg hebben kunnen geven wat u in het eerste jaar kunt tegenkomen bij uw kitten.


    We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan