Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Sterilisatie poes


Waarom adviseren wij sterilisatie van de poes = vrouwelijke kat

Sterilisatie kat
De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

De voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen krolsheden meer
  • geen ongewenste dracht
  • geen baarmoederontsteking of tumor
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan voorkomen worden door de kat na de opratie light-dieet of neutered cat dieet te geven.

Een sphinx met fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren. Een sphinx is een zogenaamde naaktkat omdat ze geen haren hebben. Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly-Partonsyndroom).

Als kattendierenartsen raden wij het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking).

Zeker het gegeven dat sterilistatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Er wordt gesproken over een sterilisatie. Het juiste woord is echter castratie aangezien de eierstokken weggehaald worden. Dit noem je een ovariëctomie een ovarium is een eierstok.
Als de baarmoeder verdikt is, door bijvoorbeeld een ontsteking, dan halen we de eierstokken en de hele baarmoeder weg. Dan spreek je van een ovariohysterectomie.

Sterilisatie kat: De eierstok is duidelijk te zien, aan het einde van een baarmoeder of uterus hoorn.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk:

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. De poes wordt gewogen en krijgt een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum en een pijnstiller.

De oogjes worden gezalfd en de buik wordt geschoren. Hierna wordt ze ze naar de operatiekamer gebracht en aan de gasanesthesie (zuurstof met isofluraan) gelegd, we behandelen veel raskatten en houden hier rekening mee met de anesthesie. Hierna wordt het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.

De operatie zelf
Er wordt een snede van 1 tot 1,5 cm in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd.

Sterilisatie kat: De baarmoeder wordt met een sterilisatiehaakje opgevist uit de buikholte Sterilisatie kat: De baarmoeder en eierstok worden uit de buikholte gehaald


Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.

Hierna gaat de kat terug naar de voorbereiding en worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en zonodig behandeld. Als dit alles gedaan is, gaat de kat naar de recovery waar ze in een zuurstofkooi onder een warmtelamp uitslaapt. Zodra ze wakker genoeg is komt ze in de verwarmde opname verder bij.

De oren worden gecontroleerd of deze schoon zijn door Marloes: deze kat had oormijt! Daarna wakker worden in de zuurstofkooi en als de kat wakker genoeg is in de verwarmde opname

Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker de kat is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Bij het ophalen krijgt u een nazorg formulier mee waarin staat vermeld wat er is gedaan en waar u op moet letten. Voor de kat krijgt u een zakje of blikje voer en voor een paar dagen een pijnstillend middel mee.

Aan de wond zitten
Indien de kat aan de wond zit, door eraan te likken kan de wond geirriteerd raken. We gebruiken dan een MPS rompertje of een kraag. De opblaasbare kraag wordt door katten beter geaccepteerd dan een zogenaamd lampenkap kraag. Met een opblaasbare kraag kan een kat goed eten, zie rechter foto.

Indien de kat aan de wond gaat zitten kan er een MPS rompertje of een kraag om gedaan worden. We adviseren een opblaasbare kraag omdat de kat die beter accepteert.

Let op het gewicht na de sterilisatie!
Vaak hoor je de klacht: "mijn kat is zo dik geworden na de sterilisatie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

voorkom het ontstaan van overgewicht!
Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.

Uitleg grafiek hieronder:
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.

Sterilisatie kat: Een poes en een kat nemen de eerste maanden na de sterilisiatie cq castratie meer voedsel op en hebben tegerlijkertijd een lagere energiebehoefte. Let hierop gedurende de eerste 3 maanden na de operatie dan voorkom je dat je kat na de sterilisatie of castratie te dik wordt.

Pas het voer na de sterilisatie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op een minder energierijk voer.

Sterilisatie kat: Poezen en katten met overgewicht Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieën zitten, een zogenaamd lightvoer of op een speciaal voer voor gesteriliseerde katten = Vet Essentials Cat Young Adult van Hill's Pet Nutrition.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de kliniek heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!

Artikel over overeenkomst en verschil tussen een sterilisatie bij de kat en het konijn, geschreven in de In Prakitjk

Konijn ten opzichte van kat

We beschrijven in een artikel in de "In Praktijk" de overeenkomsten en verschillen tussen de sterilisatie van de kat en het konijn.

De "In Praktijk" is een vaktijdschrift voor de gezelschapsdierenarts.

Klik hier indien u het volledige artikel wilt lezen .....




We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan