Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Vlooien bij het konijn

Als dierenarts krijgen wij dagelijks vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien. Een vlooienplaag vormt immers nog steeds de grote schrik voor veel huisdiereigenaren.
Een konijn komt meestal aan vlooien door contact met andere dieren zoals katten of honden in hetzelfde huis. Denk ook aan een besmetting door vlooien door wilde dieren zoals konijnen, maar vooral aan egels die vaak vlooien bij zich dragen!

Parasieten
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren.

Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.

De verschillende stadia in de cyclus van de vlo: Ei, larve, pop en een volwassen vrouwtjes en mannetjes vlo2 Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. Beide soorten kunnen bij het konijn voorkomen.

De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1Ĺ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

Pyramide waaruit blijkt dat eitjes en larven het grootste deel van de vlooiencyclus vormenHuisdier en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het stro en in het hok. Of in de woonkamer in het tapijt of tussen de vloerdelen of de plinten.

Topje van de ijsberg
Zoals in het plaatje links te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiŽle rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden bij het konijn?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw konijn te bestrijden:

  • Jeuk Vlooien kunnen jeuk veroorzaken bij konijn, echter meestal zie je niet dat een konijn er veel last van heeft. Vlooienbeten kunnen pijnlijk zijn en reactie geven. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben, likken en bijten.
  • Myxomatose
    Vlooien kunnen ook ziektes overdragen zoals myxomatose !

    lees verder over myxomatose ....

Anti vlooienmiddelen

Vlooienmiddelen die bij het konijn gebruikt kunnen worden. Gebruik geen middel met fipronil!

Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken.

Selamectine
Selamectine is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Het is een effectief middel (zie tabel hierboven) tegen vlooien, want naast het doden van de volwassen vlooien bezit het namelijk ook de grootste omgevingswerking. Vanwege de veilige werking is het geschikt om te gebruiken bij bijzondere dieren zoals het konijn, de fret, de cavia en bij andere knaagdieren.

Imadocloprid
Het vlooienmiddel met als werkzame stof imadocloprid is hierna het meest effectief. Het doodt ook de vlooien snel en heeft een lichte omgevingswerking.

Fipronil of Frontline
Het vlooienmiddel met als werkzame stof fipronil mag niet bij konijnen gebruikt worden!
Het is op de markt onder de naam Frontline en is in een pipet of spray te koop in de dierenwinkel en bij dierenartsen.

Let op wat konijnen betreft:
Frontline mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden:
dit kan dodelijk zijn!

De vlooienmiddelen met selamectine en imadocloprid zijn niet geregistreerd voor het konijn.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

Een ijzeren vlooienkam werkt veel beter dan een plastic vlooienkam om volwassen vlooien te vangen en vlooienpoepjes uit te kammen.

Overige middelen
Omgevingsspray voor in huis
Er zijn ook diverse spray's in huis die de volwassen vlooien en de larven van vlooien kunnen afdoden. Als u een spray voor in huis gebruikt, adviseren we u om een spray te nemen die een adulticide en larvicide werking heeft. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia. We adviseren om een ongediertespray met de werkzame stof uit de groep pyrethroiden te gebruiken.

Vlooienkam
Het is natuurlijk ook goed om mechanisch vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken niet goed.

Vlooien bijten altijd!!
Het is een sprookje dat anti-vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo niet de kans krijgt om te bijten. Met name net uitgekomen vlooien bijten altijd! Ze springen op de hond of kat en bijten direct. Om deze reden is het ook zo enorm belangrijk om, zeker bij dieren met een vlooienallergie, de besmetting in huis tot een minimum te beperken.

Alternatieven???
Van bio-bandjes, homeopathische druppeltjes, knoflooktabletten en halsband zendertjes is nooit een effect op vlooien aangetoond.

Ons advies als dierenarts
Gebruik een anti-vlooienmiddel met als werkzame stof selamectine.

Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel met als werkzame stof Selamectine. Het is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Vanwege de uitgebreide omgevingswerking is het ook bij uitstek geschikt (en zelfs geregistreerd!) voor dieren met een vlooienallergie.

Lees verder over het vlooienmiddel met selamectine ....

Verschillende doseringen
Het middel is in verschillende doseringen verkrijgbaar. We adviseren voor een konijn boven de 2,5 kg om de selamectine voor de volwassen kat te gebruiken. Indien het konijn tussen de 800 gram en de 2,5 kg is kan de pipet voor de pup/kitten genomen worden. Indien het konijn lichter is moet er minder gegeven worden. Lees verder over de dosering voor konijnen lichter dan 800 gram ....

Het vlooienmiddel met selamectine is in veschillende doseringen voor het konijn beschikbaar Het vlooienmiddel met selamectine is in veschillende doseringen voor het konijn beschikbaar

Als zomeractie bieden we 4 stronghold pipetten voor de prijs van 3 aan

Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN:
Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine of een van de andere genoemde middelen dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland, klik hier voor het repertorium van het FIDIN .....

_________________________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan