Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Myxomatose bij het konijn: helaas vaak dodelijk

Voorkom dat je konijn ziek wordt ten gevolge van de gemene konijnen ziekte myxomatose. Laat het vaccineren tegen myxomatose!

2011 was echt erg wat betreft myxomatose ....
Op deze pagina beschrijven we het ziekte verloop bij een paar konijnen met myxomatose. De myxomatose infectie in 2011 was een vreselijke vorm. Er werden geen myxoxen gevormd maar er was een zwelling van oogleden, oren en neusbrug. De konijnen kregen daarbij snel last van snot en een longontsteking. Dit is duidelijk te zien doordat de konijnen door de mond ademen en niet meer door de neus. De ernstige zwelling van de oogleden die ervoor zorgt dat de konijnen blind worden en de ontsteking aan de luchtwegen met als duidelijkste uiting snot in de neus doet de konijnen uitiendelijk sterven.

Als eerste is Sokje te zien. Sokje was niet gevaccineerd en er kreeg in september 2011 een myxomatose besmetting. Helaas is Sokje, net als de andere 2 konijnen van deze familie, overleden. Met medicijnen is geprobeerd de konijnen te redden maar helaas heeft dit niet mogen baten.

VOORKOM DEZE VRESELIJKE ZIEKTE, VACCINEER JE KONIJN TEGEN MYXOMATOSE!

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

Een paar dagen hierna is Sokje overleden ....

Het volgende konijn was in juni gevaccineerd met Lyomyxovax!
Het konijn hieronder was in juni 2011 gevaccineerd, maar helaas mocht deze bescherming door de vaccinatie met Lyomyxovax niet voldoende lang aanhouden om de herfstbesmetting te voorkomen. Begin november 2011 werd Meidje ziek. De eigenaresse en Meidje hebben gevochten voor wat ze waard waren, maar helaas heeft dit niet mogen leiden tot genezing. 1 maand na het ontstaan van de symptomen hebben we besloten om Meidje te laten inslapen. De ziekte was te erg om te overwinnen ondanks dat ze gevaccineerd was 4,5 maand ervoor!

Dit was nog in 2011 gelukkig is er in 2012 een nieuw vaccin die een jaar lang bescherming geeft.

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

Het werd te erg voor Meidje en we hebben met de eigenaar besloten om haar te laten inslapen. Gelukkig heeft het hokgenoot van Meidje het wel gered!

Onze ervaring
Op het moment dat een konijn na 4 weken geen verbetering geeft en alleen maar een ergere verdikking van de oogleden en de neusrug laat zien dan is de kans op genezing steeds kleiner en kleiner. We hebben helaas meegemaakt dat een konijn na 40 - 50 - 60 - 70 dagen alsnog moet worden ingeslapen.
Als je begint met behandelen moet je kritisch naar je konijn kijken of je wel door moet gaan met de behandeling.

Voorkom de ziekte myxomatose door te vaccineren
De lyomyxovax bescherming houdt maar een paar maanden aan, dit konijn werd na 4,5 maand toch ziek. Als je je konijn lata vaccineren met Lyomyxovax laat het dan elke 3-4 maanden vaccineren. 1e keer in het voorjaar en daarna zeker nog een keer in het najaar. Of laat je konijn vaccineren in het voorjaar met Nobivac Myxo-RHD, dit vaccin geeft een bescherming gedurende 1 jaar. Lees verder over het vaccin dat 1 jaar bescherming geeft ....

Konijnen kunnen gelukkig wel genezen van myxomatose ....
We hebben in tegenstelling tot de konijnen hierboven gelukig wel veel andere konijnen gehad die genezen zijn van myxomatose. Ook krijgen we vaak telefoontjes en e-mails uit het het land met vragen over deze gemene ziekte. We geven dan een behandel advies en gelukig zijn ook veel van deze konijnen opgeknapt. Wij hebben als dierenarts niet het konijn laten genezen, alleen maar het advies en de medicijnen gegeven. De eigenaar is diegene die heel veel zorg en tijd (4 tot 6 weken) aan het konijn moet besteden om het er doorheen te halen. Als u de foto's op de volgende pagina ziet kunt u zich voorstellen dat het geen leuke ervaring voor een konijn is om deze ziekte door te maken en te overleven.

lees verder over konijnen die genezen zijn van myxomatose ....

We danken de eigenaren dat zij de foto's van hun konijn(en) ter beschikking hebben gesteld voor deze pagina, ondanks dat de konijnen het niet gered hebben.
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan