Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Konijnen die genezen zijn van myxomatose

We hebben vele konijnen geholpen om te genezen van myxomatose, niet alleen bij ons in de kliniek maar ook op afstand met behulp van email adviezen aan eigenaren. Wij hebben niet het werk gedaan de credits gaan naar de eigenaren die de tijd en moeite hebben genomen om hun konijn een intensieve behandeling te geven.

We beschrijven hieronder konijnen die deze ziekte overwonnen hebben en de therapie die we hebben toegepast. We hebben tot nu toe bijna alle konijnen met myxomatose die ons aangeboden zijn met deze behandeling er door heen kunnen halen!

We claimen zeker niet dat alle konijnen het redden maar het is zeker een poging waard, want de kans op genezing is groot, Maar het blijft buiten kijf: voorkomen is beter dan genezen!. De konijnen die genezen zijn zijn allen zeer ziek geweest en door een diep dal gegaan. De ziekte duurt tussen de 4 en 7 weken.

Onze ervaring: er moet na 4 weken echt een verbetering te zien zijn, als er na die tijd nog steeds dikkere ogen en neusbrug ontstaan dan is onze ervaring dat de kans op genezing kleiner wordt.

In 2004 ontdekten we voor het eerst dat een konijn van myxomatose kan genezen

Myxomatose heerste, in het najaar van 2004, in verschillende delen van Utrecht. Het werd waargenomen in Utrecht Noord (overvecht), Utrecht Oost, op De Uithof, in de bossen van Amelisweerd, in Utrecht Zuid (Lage Weide) en in de Omgeving van Utrecht (gemeenten Zeist, De Bilt en Houten).

Ook een konijn in de stad Utrecht werd ziek!
Het meest in het oog springend was dat er een huiskonijn met myxomatose besmet is geraakt op de Stadhouderslaan (nabij het Wilhelminapark in Utrecht Oost). Dit konijn zat in een hok in de tuin en kwam niet in kontakt met wilde (of andere) konijnen.

Konijn myxomatose verdikte oogleden, myxomen en genezen

Dit konijn overwon de ziekte!
Gelukkig is het huiskonijn van de Stadhouderslaan, na een ziekte periode van 6 weken (!) goed opgeknapt. Een paar maanden later zagen we hem terug en was alles goed genezen.

Lees verder over ons eerste konijn ....

Therapie ....

We hebben vele konijnen door deze vreselijke ziekte weten heen te halen. Echter met een behandeling beginnen is geen garantie dat het konijn zal genezen! Er is een redelijke kans dat het konijn kan genezen, maar het zal ook te maken hebben met de infectiedruk van het myxomatosevirus en de weerstand van het konijn, Als een konijn gevaccineerd is is de kans op genzeing vele malen groter dan als het niet is gevaccineerd.

    Indien de ziekte optreedt gebruiken we de volgende therapie:
  • Haal de zieke konijnen weg van de gezonde konijnen, voorkom onderling kontakt tussen gezonde en zieke konijnen.
  • Let op: geef de niet zieke konijnen een noodvaccinatie !! Zie een alinea verder ..
  • Muggen bestrijden: zorg dat de muggen niet meer bij je konijnen kunnen komen. Plaats horren in de openingen en anders een klamboe over het (nacht)hok. Alleen vrouwtjes muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eieren te laten ontwikkelen. Ze leggen deze eieren op stilstaand water. Je kunt zorgen dat de muggen geen eitjes leggen: gooi emmers met water, potten met water om en dek regentonnen en dergelijke af. Denk ook aan een verstopte dakgoot waar water in kan staan (Internet wijsheid ik verzin dit niet zelf).

  • Zorg dat het konijn blijft eten, ga het eventueel dwangvoeren.
  • Zorg dat het konijn blijft drinken of geef onderhuidse injecties met vocht.

    Zorg dat het konijn blijft drinken of geef vocht onderhuids

  • Omdat de oogleden ontstoken waren is het advies om een oogzalf met een antibioticum te geven.
  • Geef het konijn een pijnstillend en ontstekingsremmend middel: wij gebruiken meloxicam in een dosering van 0,5 tot 1 mg/kg per dag.
  • Als er een stille darm ontstaat geef hier medicijnen voor.
  • Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties (longontsteking) met antibioticum.
  • Zorg voor een goede warme huisvesting, haal het naar binnen.

    Konijn gezond lekker buiten, konijn ziek advies is naar binnen halen !!!

    Helaas zijn de konijnen hierboven allemaal overleden. Ze werden besmet doordat een konijn uit het wild even bij hun op bezoek kwam!


  • Bij veel slijmvorming geef dan een slijmoplossend middel.
  • Tijdsbestek: het kan 4 tot 6 weken duren voordat het konijn volledig genezen is en het zal door een diep dal gaan.

  • Cave: Als u een uitgebreid advies over onze myxomatose behandeling wilt ontvangen stuur dan een email naar info(at)dierenkliniekwilhelminapark.nl dan sturen we u dit zo snel mogelijk toe.

Als uw konijn verdacht wordt van myxomatose:
vanaf 2012 is ons advies
=> Vaccineer de niet zieke hokgenoten!

Het vroegere vaccin Lyomyxovac (voor 2012) was niet sterk genoeg om snel een voldoende weerstand op te bouwen en de ziekte te doorbreken!

Met het nieuwe vaccin adviseren we juist om alle niet zieke dieren te vaccineren als er een konijn met myxomatose verdenking in de groep is. Het vaccin is veel sterker en de weerstand wordt sneller opgebouwd.

1. Als het zieke konijn al een paar dagen echt ziek is: koorts dikke, oogleden, pus in de ogen, snot, benauwd. Dan is ons advies om het niet te vaccineren.
2. Als het konijn 1-2 dagen ziek is en er is alleen nog maar koorts (> 41 graden) en verdikte oogleden en oren dan is ons advies om het wel te vaccineren icm een NSAID, antibioticum en oogzalf. In het begin stadium van de ziekte kan het vaccin de ziekte naar ons idee nog doorbreken.

Zorg in beide gevallen: wel of niet vaccineren: voorkom de herinfectie door muggen! Naar ons idee gaat het vooral om de mate van infectie of het konijn de ziekte wel of niet kan overleven.

Konijn Bambi was acuut ziek

We kregen Bambi op het spreekuur ze was suf en apathisch. Haar oogleden en oren waren verdikt en vooral de oogleden waren erg rood

Konijn Bambi was acuut ziek geworden

Wat het meest opviel ze voelde erg warm aan ....

Konijn Bambi was acuut ziek geworden, ze had een hoge temperatuur

De oren waren 2x zo dik als normaal en de oren waren erg warm ....

Konijn Bambi was acuut ziek geworden, ze had verdikte oren

De oogleden waren verdikt en rood ....

Konijn Bambi was acuut ziek geworden, ze had verdikte rode verdikte oogleden

We hebben Bambi een noodvaccinatie gegeven in combinatie met een antibioticum, pijnstiller/ontstekingsremmer (Meloxicam), oogzalf en vocht onderhuids. Je zag haar binnen een paar dagen opknappen en ze is er zonder noemenswaardige problemen door heen gekomen !
Dit geval sterkt ons in het idee om in de acute zieke fase nog te vaccineren.

Een ander konijn had de huid vorm of de klassieke vorm: de kans op genezing is veel groter bij de huidvorm dan dat die is bij de nieuwe vorm waarbij de oogleden erg verdikt raken en er een longontsteking bij komt.

Konijn dat genezen is van myxomatose

2 wilde konijnen in Bennekom zijn ziek in de tuin aangetroffen

2 wilde zieke konijnen .....

We kregen deze email van een konijnen eigenaar:
We willen graag ons verhaal kwijt zodat we anderen ook een mogelijkheid kunnen bieden om hun konijnen te redden.
Allereerst wisten we te weinig van myxomatose af. Wij dachten dat de ziekte alleen overdraagbaar was door aanraking van besmette konijnen. Dit is dus niet het geval. Het wordt overgedragen door besmette bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. De enige optie is dus altijd inenten, ook al zitten ze in een hok, binnen of zoals bij ons in een grote ren!

Lees verder over dit aangrijpende verhaal ....

2 konijnen met myxomatose die genezen zijn

Overleven alle konijnen deze ziekte .... NEE!
Helaas overleeft het merendeel van de konijnen deze ziekte niet,
lees verder over konijnen die het niet overleven ....

Konijnen met diverse oogproblemen door myxomatose

Voorkomen blijft beter dan genezen!
VACCINEER JE KONIJN TEGEN MYXOMATOSE, ,
lees verder over myxomatose en de vaccinatie hiertegen ....




We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onzebibliotheek te gaan om snel iets op te zoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan