Overgewicht: Een te dikke kat laten afvallen
door R/D dieet voer van Hill's


Overgewicht

Kijk of uw kat overgewicht heeft of niet: uit het afslankprogramma van hill's Iedere eigenaar wil graag een actieve en speelse kat. Helaas zijn er veel katten die niet speels zijn en weinig uithoudingsvermogen hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door overgewicht.

60 % van onze huisdieren heeft last van overgewicht!

Er is sprake van overgewicht of te dik zijn, indien een kat 20% boven zijn of haar streefgewicht weegt. Bijvoorbeeld een kat van 6 kilogram die als optimaal gewicht 5 kilogram zou hebben heeft een overgewicht van 20 %.

Aan de hand van de lichaamsscore is goed te zien of een kat overgewicht heeft. Kijk op het plaatje hiernaast. Een lichaamsscore van 3 is een kat met een optimaal gewicht. Bij 4 en 5 is er sprake van overgewicht.

Lichaamsscore interactief bepalen

Klik op het onderstaande plaatje. Op de website van Hill's kunt u interactief bepalen wat de lichaamsscore van uw kat is.

Het afslankprogramma en de afvalwedstrijd van hill's

Hoe komt een kat aan overgewicht?

Het afslankprogramma van hill's en Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Overgewicht ontstaat geleidelijk en niet plotseling. Overgweicht ontstaat meestal omdat er in verhouding teveel gegeten wordt in verhouding tot de lichaamsbeweging.

Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om vooral in de eerste maanden goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.

Zodra er eenmaal sprake is van overgewicht is er vaak een steady state bereikt en blijft de kat te dik ondanks dat er maar heel weinig gegeten wordt.
Vaak zegt een eigenaar het lijkt wel of de kat niets eet en dit is inderdaad het geval, een kat in deze steady state eet bijna niets!

Nadelen van overgewicht

    Er zijn veel nadelen verbonden aan overgewicht. De volgende problemen en ziektes kunnen zich voordoen bij een kat met overgewicht.
  • sneller moe, minder uithoudingsvermogen
  • gewrichtsproblemen
  • hart en vaatziektes
  • suikerziekte (we zien veel te dikke katten met suikerziekte op latere leeftijd)
  • kortere levensverwachting

Afvalprograma van Hill's Pet Nutrition, vergelijk het overgewicht van uw kat uitgedrukt in menselijke kilo's.

Hoeveel te zwaar is uw kat in mensen kilo's?

Op het Hill's gewichtscontrole programma kunt u nakijken hoe zwaar u kat tov een mens is. Ook laat het zien hoeveel kilogram u als mens moet afvallen als u uzelf vergelijkt met uw kat met overgewicht.

Selecteer de gewichtseenheid en vervolgens het ideale gewicht van uw kat. Schuif de pijl naar de hoeveelheid overgewicht van uw kat het scherm toont u hoeveel overgewicht dit bij mensen zou zijn.
Klik op het plaatje met het schuifje om naar de Hill's afvalsite te gaan.

R/D* van Hill's Pet Nutrition. Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Afslanken met R/D van Hills

In samenwerking met Hill's Pet Nutrition bieden wij een afvalprogramma aan. We wegen uw kat en bepalen wat het optimale gewicht van uw kat zou moeten zijn. Indien uw kat overgewicht heeft, zullen we het optimale gewicht aangeven en bekijken wat het percentage aan overgewicht is.
Uw kat krijgt een speciaal afvaldieet, het R/D van Hill's, brokken en blikvoer. We zullen u adviseren over de hoeveelheid voer die uw kat per dag mag krijgen.

We rekenen voor u uit hoe lang het afvallen gaat duren. Als vuistregel hanteren we we dat uw huisdier 1% per week van het huidige gewicht mag afvallen. Met dit gegeven kunnen we aangeven hoeveel weken het gaat duren voordat u kat het optimale gewicht heeft bereikt. Ook krijgt u een boekje en een adviesbrief mee met diverse tips en instructies om de kat meer te laten bewegen.

Wekelijks of 1x per 2 weken kunt u uw kat kosteloos bij ons laten wegen en kunnen we in de gaten houden of het goed gaat. Indien nodig wordt de hoeveelheid voer bijgesteld.

Te dikke katten kunnen met R/D dieetvoer goed afvallen.

Foto van voor het begin van een deelnemer aan het afslankprogramma van hill's en Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Foto na afloop van nen deelnemer aan het afvalprogramma van hill's en Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Op bovenstaande foto's ziet u Pino op de linkerfoto voordat hij aan het afvalprogramma begon en op de rechterfoto ziet u Pino nadat hij zijn streefgewicht heeft bereikt. Je kunt het verschil duidelijk zien.

Lees hieronder hoe bij Pino het afvallen verlopen is.

Een klein jaar geleden was Pino een kat die het liefste alleen maar sliep, het eten van de eigenaar en de andere kat opat en niet meer door het kattenluikje paste.

Gelukkig konden we Pino laten afvallen voordat er medische problemen gingen ontstaan. Pino werd op een dieet gezet van R/D*. Zijn gewicht in december 2005 was 7,9 kilo In eerste instantie werd het streefgewicht 6,0 kilo. Dit betekende dat Pino 31,7 % overgewicht had(!) En naar verwachting 24 weken erover zou doen om die 1,9 kilo overgewicht kwijt te raken.
In mensen termen was Pino ongeveer 30 kg te zwaar!

Afvagrafiek van kat Pino. Een patient van Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

In de eerste paar maanden raakt Pino al ruim een halve kilo kwijt. Maar omdat de eigenaar een paar dagen Whiskas brokjes voerde kwam deze halve kilo er al snel weer aan. Na weer op R/D overgestapt te zijn verliep het afvallen volgens plan.

De speelbal: extra hulp bij het afvallen!


Als de eigenaar in juli de speelbal introduceert (Dit is een bal waar brokjes R/D ingestopt kunnen worden en die eruit vallen als de kat met de bal door de kamer gaat spelen) verloopt het afvallen erg vlot. Rond september is Pino dan ook op het streefgewicht van 6,0 kilo. Maar Pino gaat door met afvallen een paar maanden later (eind oktober) is Pino op een nieuw streefgewicht van 5.5 kilo. Als je dit ten opzichte van het startgewicht afzet is dit een gewichtsverlies van 2,4 kg en was er 43,6% overgewicht aan het begin van het afvallen!
In mensen kilo's is Pino 38 kg afgevallen!!!!

Een tevreden eigenaar

De tevreden eigenaar vertelt: "Pino is wakker en alert, hij speelt en springt weer graag. Vooral water drinken uit de wasbak boven vind ie heerlijk, helemaal als hij daarvoor een wedstrijdje met het vrouwtje kan doen wie het eerste boven is!"

De Hill's Pet Nutrition afvalwedstrijd nader beschreven. Op de Pet Slimmer van Hill's

Pino staat nu op het Diverse afvalvoeren van Hill's om te voorkomen dat hij weer te dik gaat worden. Een ander voer dat wij aanraden is Hill's Vetessentials Cat. Dit is een lightvoer waarbij de kat minder poept. Het is ook licht verzurend waardoor het het ontstaan van struviet voorkomt. Stuviet of blaasgruis zie je vaker bij katten met overgewicht.


Als u mee wilt doen aan het afvalprogramma van Hill's kunt u zich bij ons inschrijven. U doet het natuurlijk voor uw kat, echter er zijn voor u mooie prijzen te winnen met de afvalwedstrijd.

Klik op het plaatje hiernaast voor het Hill's afslankprogramma.

Update:
Pino is genomineerd voor de finale van de afvalwedstrijd van Hill's Pet Nutrition!

Pino is zo goed afgevallen dat hij is genomineerd voor de finale van de afvalwedstrijd van 2007.

Vorig jaar zaten er 3 honden uit onze dierenkliniek in de finale van de Hill's afvalwedstrijd. Dit jaar is de kat Pino genomineerd!

Indien u vragen heeft met betrekking tot het gewicht van uw kat, neem dan contact met ons op of kom langs. We kunnen dan beoordelen of uw kat een gewicht heeft dat bij hem of haar past.
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan