Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Castratie kater


Waarom adviseren wij castratie van de kater?

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren daarom om de kater rond deze leeftijd te laten castreren. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het sproeigedrag aanleren en in 5 % van de gevallen kan de sproeiende kater blijven sproeien ondanks de castratie.

De voordelen van castratie zijn:

  • minder kans op sproeien of plassen in huis
  • minder sterke urinegeur
  • minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten
  • geen kans meer op ongewenste kittens
Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.


Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Castratie kat: De ogen worden gezalfd als de kat slaapt, dit is om te voorkomen dat ze uitdrogenU kunt een afspraak maken wanneer de castratie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kater en nemen we hem op. Voor de operatie doen we een pre-anaesthetisch onderzoek wat inhoudt dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is, krijgt hij een injectie met narcosemiddel.

Zodra hij slaapt krijgt hij een antibioticum-injectie en een pijnstiller. De ogen wordn gezalfd om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Een assistente plukt de balletjes kaal

De kater krijgt een kapje met zuurstof, we opereren als katten dierneartsen veel raskatten en gebruiken een speciale verdoving met zuustof. De balzak (scrotum) wordt ontdaan van de haren, gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd.

Castratie kat: De huid wordt ontsmet Castratie kater: De huid wordt ingesneden

De operatie of castratie
Hierna wordt er een huidsnede gemaakt en de tunica vaginalis (balzak) wordt ingesneden. Hierna wordt de testikel (bal) uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) wordt van de bal gescheiden. Het bloedvat en de zaadstreng worden op elkaar afgebonden. Deze worden hierna doorgesneden. De bal wordt verwijderd en de balzak wordt opgeschud zodat het op elkaar afgeknoopte bloedvat en de zaadstreng in de diepte verdwijnen. Hierna volgt de tweede bal.

De testikel of bal en de epididymus

Recovery
Als alles klaar is worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. Als alles nagekeken is, gaat de kater naar de recovery waar hij in een zuurstofkooi onder een warmtelamp kan wakker worden. Zodra de kat wakker genoeg is kan hij verder uitslapen in onze verwarmde opname.

Castratie kater: De zaadstreng en de bloedvaten worden op elkaar afgebondent Castratie kat: De kater krijgt een injectie met antibioticum

Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker de kat is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Bij het ophalen krijgt u een nazorg formulier mee waarin staat vermeld wat er is gedaan en waar u op moet letten. Voor de kat krijgt u een zakje of blikje voer en voor een paar dagen een pijnstillend middel mee.

Let op het gewicht na de sterilisatie!
Vaak hoor je de klacht: "mijn kater is zo dik geworden na de sterilisatie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

voorkom het ontstaan van overgewicht!
Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.

Uitleg grafiek hieronder:
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.

Sterilisatie kat: Een poes en een kat nemen de eerste maanden na de sterilisiatie cq castratie meer voedsel op en hebben tegerlijkertijd een lagere energiebehoefte. Let hierop gedurende de eerste 3 maanden na de operatie dan voorkom je dat je kat na de sterilisatie of castratie te dik wordt.

Pas het voer na de sterilisatie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op een minder energierijk voer.

Sterilisatie kat: Poezen en katten met overgewicht Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieŽn zitten, een zogenaamd lightvoer of op een speciaal voer voor gesteriliseerde katten = Vet Essentials Cat Young Adult van Hill's Pet Nutrition.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de kliniek heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan