Schurft is de benaming voor mijten die zich in de huid graven. De mijten die voorkomen zijn Trixacarus caviae en Chirodiscoides caviae. Trixacarus is een Sarcoptes of een echte schurftmijt.
Trixacarus caviae is de schurftmijt van de cavia
Deze mijt komt het meeste voor en veroorzaakt als hoofdsymptoom jeuk. Hierop gaan de cavia's schuren, krabben en bijten, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Er kan korstvorming aanwezig zijn. Soms is de jeuk zo erg dat de cavia in een kramp of epileptiforme aanval kan schieten.
De plekken waar de mijten zitten zijn vooral de kop, hals en schouders, maar ook op rug en de achterpoten.
Hele erge jeuk en heftige infectie
Op de foto hieronder is een cavia te zien die heel erg last van jeuk had door Trixacarus. Er was niet opgemerkt dat de cavia mijten had. Er was zoveel jeuk dat de cavia af en toe in een kramptoestand terecht kwam en helemaal in elkaar getrokken lag. Gelukkig komt het niet vaak zo ver als bij deze cavia!
 
Hieronder is een cavia te zien die in een kramp geschoten is. Als je er epileptie bij een cavia is, dan moet je als oorzaak aan mijten denken ...
Hieronder een film hoe een cavia in een kramp schiet
Chirodiscoides
Deze mijt komt minder vaak voor en een infectie verloopt vaak symptoomloos, er is geen of weinig jeuk. Soms zie je kale korsterige plekken op de rug, de heupen en in de liezen.
De diagnose
Aan de hand van de verschijnselen is er de verdenking van mijten. Door middel van een huidafkrabsel kan een definitieve diagnose gesteld worden door de mijten en hun eitjes te vinden onder de microscoop.
We maken een afkrabsel met een scherpe lepel of met een scalpel (een operatiemes). Als het nodig is brengen we de cavia onder verdoving om het afkrabsel te maken. Er moet namelijk een diep afkrabsel worden gemaakt en als de cavia erg veel jeuk heeft dan kan het in een kramp schieten.
We bekijken het afkrabsel daarna onder een microscoop.
Er zijn diverse vergrotingen, 4x - 10x - 40x - 100x.
De Trixacarus caviae nader bekeken
De Trixacarus caviae onder de microscoop. In verhouding is het een kleine mijt als je deze bijvoorbeeld met de schurftmijt of Sarcoptes bij een hond vergelijkt.
Hoe komen ze er aan?
De cavia kan zich besmetten door direct contact met andere cavia's. De mijten kunnen lang onopgemerkt aanwezig blijven. Maar we denken ook dat een cavia besmet kan raken via het hooi waarin mijten zaten. We raden aan om bij een eventuele infectie met mijten het aanwezige hooi weg te gooien en te vervangen door nieuw hooi.
Hoe komen ze er vanaf?
De mijten worden gedood door een behandeling met een middel met Selamectine in een dosering van 12 mg/kg LG. Vroeger moesten we de cavia's wassen of kregen ze gedurende 3 weken elke week een pijnlijke onderhuidse injectie met ivermectine, dat hoeft gelukkig niet meer!
Selamectine wordt door middel van een pipet in de nek toegediend. We behandelen opnieuw na 14 dagen en eventueel een 3e keer na 28 dagen.
Selamectine bij de cavia
De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren
________ Update 2021 _____________________
Sinds 2021 gaan we naar 18 mg/kg
We als dosering van selamectine aan 18 mg/kg en dat elke 2 a 2,5 week!
Per gewicht kijken we welke selamectine pipet het beste bij de cavia past.
Of geven we een gedeelte van de pipet, om aan het juiste aantal mg selamectine te komen.
________ Update 2023 _____________________
Sinds 2022-2023 gebruiken we selamectine met sarolaner
Onze ervaring de laatste jaren is dat bij sommige mijten de selamectine onvoldoende werkt. We geven dan een middel met selamectine en sarolaner erin. De aan te houden dosering is 18 mg/kg selamectine
Zie hieronder een mooi voorbeeld van twee cavia's genaamd Mario en Luigi, waarbij de huid problemen niet reageerden op de selamectine pipet die ze 1x per maand kregen. De cavia's kregen elke dag vitamine c en er was geen schimmel verdenking.
Mario en Luigi hadden veel schilfers en vooral bij Luigi lieten de haren heel gemakkelijk los.
Er was echt schurft aanwezig: onder de microscoop zagen we mijten en eieren van mijten.
We hebben de kale plekken en vooral de rug en buik van Luigi gewassen met speciale doogshampoo (= Maxani Regular Mousse). Daarna de huid afgedroogd en bij beide cavia's selamectine met sarolaner aangebracht.
Na 2 weken zien we Luigi en Mario terug. Ze komen aan qua gewicht en de haren komen terug. Vooral de verbetering bij Luigi is groot!
Wederom na 2 weken zien we Luigi en Mario terug. De foto's zeggen genoeg qua verbetering.
En na 3 behandelingen met 2 weken ertussen zijn de cavia's al weer bijna helemaal goed. Voor de zekerheid hebben we nog een behandeling gegeven.
Vooral de verbetering bij Luigi was spectaculair.
In het merendeel van de gevallen helpt selamectine alleen voldoende. Indien er geen verbetering optreedt denk dan aan selamectien + sarolaner.
Deze ervaring hebben we ook bij hamsters - een hamster hefet vaak demodex en daar werkt alleen selamectine onvoldoende tegen.
______ Zalf op de ontstoken huid _____________
Ook gebruiken we oor- of oogzalf
Als de korsten erg zijn dan laten we de eigenaar zalf op de wonden smeren. Als voorbeeld gebruiken we Surolan op het oor, of Terracortril als de ontsteking rondom het oog zit.
Nog een keer Trixacarus caviae infectie rondom het oog, je kunt je voorstellen dat we zalf voorschrijven.
DDX: mijt of schimmel infectie ....
Een infectie met mijten bij een cavia kan enorm veel lijken op een infectie door een schimmel. Er zal dus door middel van diagnostiek uitgezocht dienen te worden wat er precies speelt om de juiste behandeling op te starten.
Lees verder over een schimmel infectie bij de cavia - het geen erg op een infectie met mijten - schurft kan lijken: klik hier voor onze pagina over een infectie een schimmel ....
Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.
Lees verder over deze cascade volgens EU model ....