Regelmatig zien we een schimmelinfectie bij de cavia. Een schimmelinfectie komt vooral voor bij jonge cavia's die net uit een dierenwinkel komen. Uit een onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde bij cavia's uit dierenwinkels komt zelfs het volgende naar voren: 17% van die cavia's is met schimmel geïnfecteerd!
Schimmelsinfecties kunnen overal voorkomen, maar we zien vooral de korsten rondom het oog, de neus en op de oren.
Zoönose gevaar ....
Een cavia met een schimmelinfectie kan oook mensen bemetten met schimmel!
Op de rechterfoto hieronder is een cavia te zien die schimmel heeft. De haren vallen uit en er ontstaan kale schilferige plekken. Aan de randen van de ronde kale plekken kun je roodheid en zwelling zien. Ook wordt deze kalige ronde plek wel ringworm genoemd. Ringworm is een andere benaming voor schimmel.
Op de linkerfoto hieronder is een cavia met schimmel te zien, bij de jonge eigenaresse is op de wang ook een rode ronde plek te zien.
 
Let op: schimmel is een zoönose en heel erg besmettelijk,
voor andere dieren en voor mensen (= een zoönose).
Als we de diagnose met zekerheid willen stellen dan hebben we twee opties:
1. Met een schimmelkweek
2. Met een schimmel PCR test
Wat is het verschil tussen een kweek en een PCR test?
Ad 1: Een schimmelkweek: kunnen we opkweken in onze dierenkliniek en daarna sturen we deze kweek in naar het laboratorium voor de determinatie van de schimmel. Een andere optie is dat we verdacht materiaal (korsten - haren) direct naar een laboratorium (VMDC - VetMedLab) sturen dat de haren en schilfers test op schimmels.
Het duurt 10 - 14 dagen voordat we een definitieve uitslag krijgen
Ad 2: Een schimmel PCR test:
We sturen een tandenborstel met materiaal naar een laboratorium en krijgen binnen een werkdag een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!
Voordeel: we krijgen snel een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!
Voor een PCR sturen we het materiaal in naar het VDQD of het VMDC
VDQD ....
Het VDQD - Veterinary dermatophyte Quick diagnostics - heeft een PCR test ontwikkeld die snel en betrouwbaar is. We hebben in de testfase meegewerkt en onze ervaring is dat snelheid (en betrouwbaarheid) van een uitslag reuze handig is. De eigenaar weet gelijk waar hij aan toe is.
Op de VDQD website staat ook meer informatie over schimmels en hoe de schimmels bij de diverse diersoorten te behandelen zijn.
Klik hier voor de website van de VDQD ....
Hieronder een voorbeeld van een cavia met een schimmel probleem en de uitslag van een positieve PCR schimmel test
En nog een ander voorbeeld
Klik hier voor de website van het VMDC
De behandeling ....
We behandelen een cavia met schimmel als er een lokaal probleem is alleen met antischimmelz-alf of met antischimmel-zalf met een antibioticum en een ontstekings remmend middel erin (Surolan ®)
Als de ontsteking dicht bij het oog zit laten we eerst een oogzalf in het oog doen en daarna de antischimmel-zalf.
Alternatief is dat we de plek laten insmeren met de enilconazole-oplossing (Imaverol ®) met een kwastje om de dag gedurende een aantal weken. Als de oplossing is aangebracht dan droogt deze op en blijft een paar dagen werkzaam.
Als de infectie uitgebreid is dan kan er met een antischimmel-oplossing worden gewassen. We laten dan 4x wassen met enilconazole-oplossing (Imaverol ®).
Afhankelijk van de ernst van de besmetting kiezen we we voor medicijnen die van binnen uit werken (itraconazole), enilconazole-zalf of enilconazole-oplossing of een combinatie.
DDX: schimmel of mijt infectie ....
Een schimmelinfectie bij een cavia kan enorm veel lijken op een infectie door mijten. Er zal dus door middel van diagnostiek uitgezocht dienen te worden wat er precies speelt om de juiste behandeling op te starten.
Lees verder over een mijtinfectie of schurft bij de cavia - hetgeen erg op een schimmel infectie kan lijken: klik hier voor onze pagina over een infectie met mijten of schurft ....
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.
Lees verder over deze cascade volgens EU model ....