Enuculatio bulbi of het verwijderen van een oog ....
Indien een oog niet te redden is dan zullen we het net als bij een hond of een kat in zijn geheel verwijderen. De operatie is bij een konijn wel moeilijker uit te voeren want er zit een grote veneuze plexus achter het oog. Als je deze raakt dan kan er een grote bloeding ontstaan. Als je tijdens de operatie hier bewust van bent dan is de operatie goed uit te voeren.
Hoe gaat de operatie in zijn werk ....
Het konijn krijgt een verdoving met injectie en gasanesthesie. Het oog wordt dichtgehecht. De haren worden weggeschoren, de huid wordt schoongemaakt, ontsmet en gedesinfecteerd. Daarna wordt er een snede rondom de oogleden gemaakt en worden de oogbolspieren die aan het oog vast zitten los geprepareerd. Er wordt opgelet dat de operatie vlak bij de oogbol blijft, want dan kom je niet ion de buurt van de veneuze plexus. Als het oog volledig vrij is dan wordt er een klem om de oogzenuw en het bloedvat geplaatst en worden deze doorgeknipt waarna het oog in zijn geheel uit de oogkas te halen is. Als de Harderse klier van het 3e ooglid erg groot of ontstoken is dan wordt deze ook weggehaald. Hierna worden de oogleden in 2 lagen dichtgehecht, op het laatste moment wordt de klem van het bloedvat gehaald. Hierna mag het oog vol bloed stromen als de laatste hechtingen gezet zijn. Als er een bloedprop achter het oog komt dan blijft het dicht gehechte oog mooier staan. Als er haren weer aan gegroeid zijn dan is het net alsof het oog dicht is en niet dat het verwijderd is. Na 2 weken halen we de hechtingen eruit.
Bloedonderzoek, bewijzend of niet ....
Helaas heeft het bloedonderzoek geen diagnostische of voorspellende waarde, indien er geen andere oorzaak aan te wijzen is dan is ons advies om het als E. cuniculi te behandelen. lees verder over bloedonderzoek ....
Snel een behandeling inzetten, De eerste klappen zijn daalders waard ....
Hoe langer er gewacht wordt des te slechter wordt de prognose op herstel. Zorg dat een konijn met verschijnselen van E. cuniculi zo snel mogelijk behandeld wordt met medicijnen om de ontstekings reactie tegen te gaan en zo het proces te stoppen of zelfs weg te laten trekken..
Hoe gaat onze behandeling in zijn werk bij deze oogproblemen ....
We gaan het oog lokaal en systemisch behandelen met medicijnen.
Welke medicjnen zijn geschikt om een slappe achterhand of poot door E. cuniculi te behandelen:
Fenbendazol = Panacur ® (2x daags 20 mg/kg LG 2 weken, daarna 2x daags 10 mg/kg LG 2,5 maand). De eerste 2 weken doseren we hoger dan in de literatuur gevonden wordt, hier hebben we goede ervaring mee.
Dexamethason ® oogdruppels 4x daags gedurende een paar weken.
Metacam ® een NSAID. om de ontsteking en eventuele pijn in het oog tegen te gaan.
Eventueel een antibioticum (baytril ® of Duplocilline ®)
Andere E. cuniculi verschijnselen ....
De konijnen die we met oogproblemen gezien hebben waren alleenstaande oogproblemen. Echter let op deze oogproblemen kunnen ook in combinatie met andere verschijnselen voorkomen zoals neurologische klachten aan de kop of in het ruggenmerg. Ook kunnen er nier- of blaasproblemen aanwezig zijn.
Hokgenoot wel of niet behandelen ....
Als je de alinea hierboven leest dan is het niet waarschijnlijk dat het hokgenoot gevaar loopt als er een oogprobleem tgv E. cuniculi ontstaat. Als je zeker wilt zijn kun je het hokgenoot wel gedurende 2 weken Panacur ® geven maar het hoeft niet.
Lees over konijnen met andere verschijnselen van E. cuniculi ....
Lees dan verder op onze overzichts pagina van E. cuniculi.
Deze ziekte zorgt niet alleen voor problemen aan het oog maar ook voor een scheve kop, een slappe achterhand, trekken met een poot, omvallen, veel drinken en plassen, urinebrand en vermageren zonder aanwijsbare oorzaak.
Lees verder over encephalitozoon cuniculi en ons onderzoek ....
___________________________________________________________________________________
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.
Lees verder over deze cascade volgens EU model ....