Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Konijnenvoer:
wat adviseren we als voeding voor het konijn?

De voeding van een konijn bestaat uit 80% hooi, 10-15% groentes, 20 gram per kg konijnenvoer en zeer beperkt snoepjes

De juiste hoeveelheid konijnenvoer is van levensbelang voor je konijn!

Een diëet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen.
  • onbeperkt hooi
  • beperkt groenvoer
  • 20 gram konijnenvoer (biks) per kilogram lichaamsgewicht
  • zeer beperkt snoepjes

  • Maag-darmkanaal van het konijn
      Uitleg van het juiste voer voor een konijn:
    • Onbeperkt hooi van goede kwaliteit.

      Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi oftewel ad lib => het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.

      Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Krijgt een konijn onvoldoende ruwvoer dan zal het problemen krijgen met zijn darmstelsel. De darm kan stil gaan liggen en er ontstaat een paralytische ileus

      Geef onbeperkt hooi, of in ieder geval minstens net zoveel als het konijn groot is

    • De tandheelkundige dierengebitsite van de dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark Geef bikskorrels in plaats van gemengde granen.
      Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.

      Kijk op onze tandheelkundige website www.dierengebit.nl voor meer informatie ....

    • De hoeveelheid biks is heel belangrijk!

      De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is:
      20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

    • Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten!

    • Geef niet teveel konijnenvoer, want dan worden de blindedarmkeutels niet opgegeten!.

      Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.

      Een konijn eet zijn eigen keutels op!
      Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum. Deze keutels worden in op de momenten dat het konijn niet eet in groepjes uitgepoept en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald.

      Poep van het konijn. Twee soorten keutels, gewone en blindedarm keutels.

        Konijnen hebben twee soorten keutels.
      • Gewone keutels, deze zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen.
      • Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.
        Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De caecumkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht dat het konijn diarree heeft terwijl het een voedingsprobleem is.

      Myiasis bij het konijn. Door het niet eten van de blindedarmkeutels blijven deze rond de anus vastkleven en ontstaat er een huidontsteking waar vliegen eitjes in kunnen afzetten. Uit de eitjes ontstaan maden en dit wordt myasis genoemd

      Wat gebeurt er als de blindedarmkeutels niet opgegeten worden?
      Als het konijn niet zijn blindedarmkeutels opeet kleven deze vast aan de kont. Dit geeft een vieze kont. Het gevaar van het ontstaan van myiasis is dan aanwezig: er kunnen groene vleesvliegen komen die hun eitjes in deze poep leggen. Uit deze eitjes ontstaan maden en deze maden kunnen de huid aantasten. Lees verder over madenziekte of myasis .....

      Dit probleem is eenvoudig te voorkomen door de juiste hoeveelheid konijnenvoer te geven. Hiermee dwing je je konijn als het ware om de blindedarmkeutels op te eten.

    • Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt het veel te dik!
      Als een konijn teveel of zelfs onbeperkt konijnenvoer kan (of mag) eten wordt het veel te dik. Je konijn is te dik als de ribben niet meer te voelen zijn als je de borstwand navoelt. Ook heeft er zich dan een grote wam gevormd. De wam is een vetplooi tussen de kin en de borstingang.

      Het te dikke konijn op de foto hieronder woog 3,95 kg. Dit kwam omdat zij veel biks mocht eten. Het andere konijn is even groot en weegt 1,9 kg hetgeen een normaal gewicht is voor een dergelijk konijn. (NB: de konijnen zijn onder verdoving.)

      Een voorbeeld van een te dik konijn, deze had ook oxalaten in de blaas van teveel biks eten. Het woog 3,95 kg. Een normaal konijn van die grootte weegt 2 kg. Het andere konijn weegt 1,9 kg.

    • Geef niet teveel konijnenvoer, want dan kan er blaaszand ontstaan!
      Urinebrand bij een konijn ten gevolge van het eten van teveel konijnenvoer.
      Een extra reden om niet teveel biks te voeren is dat hierdoor teveel calcium binnenkrijgt en dit kan blaasstenen of blaaszand veroorzaken. Het dikke konijn, op de foto hierboven en hiernaast, had ook blaaszand door teveel konijnenvoer. Door de overmaat van blaaszand (sludge) is een blaasontsteking ontstaan en heeft er zich urinebrand ontwikkeld.
      Lees verder over blaaszand in de blaas tgv teveel biks ....


    • Wij raden Science Selective voer aan, een volledig voer uit één stuk waar extra vezels inzitten. Vooral voor konijnen met darmproblemen raden wij dit voer aan.

      4 stukjes paprika is al tegen de 40 gram groente

    • 3 soorten groenvoer per dag. Let op dat u niet teveel groenvoer in 1 keer aanbiedt en laat het konijn aan iedere groente wennen (geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht aan per dag). Ook zijn sommige soorten niet goed voor het konijn. Hieronder staat een lijst met geschikte groenten en een lijst met groenten die u niet mag geven (zie onderstaande links):

      Geschikte groenten

      Groenten die u niet mag geven

    • Een konijn mag geplukt gras hebben maar geef niet teveel als het konijn het nog niet gewend is.
      Let op: Pluk geen gras op plaatsen waar wilde konijnen komen omdat dit gras besmet kan zijn met RHD1 of RHD2!!!
      Geef geen gemaaid gras, dit gaat namelijk erg snel achteruit in kwaliteit.
    • Fruit mag het konijn eten echter niet teveel omdat de suikers het konijn dik maken. Teveel fruit kan ook diarree geven.
    • Een korstje brood mag natuurlijk ook, maar hier geldt ook weer met mate.
    • Voldoende vers drinkwater.
    Geef liever geen snoepjes of knabbelstaafjes die in de dierenwinkel verkocht worden. Ze maken het konijn vaak dik. Geef ze liever wat groente of fruit om ze te verwennen.

    Lik- en knaagstenen kunnen blaasproblemen, zoals blaasstenen, geven, geef deze daarom niet!




    We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan