Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Konijn castratie

Laat uw mannelijke konijn castreren

    Als konijnen dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht adviseren we om uw konijn te laten castreren. We hebben een aantal redenen op een rij gezet om dit advies te ondersteunen.

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen, als ze sexueel actief worden, agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten
  • Ook kunnen zij onder invloed van die mannelijke hormonen gaan sproeien in huis.
  • En het grootste gevaar is dat een mannetjes konijn een vrouwtje dekt en voor ongewenste nakomelingen zorgt.

Vanaf welke leeftijd kan een castratie?
Een mannelijk konijn castreren kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden.

Er zijn diverse manieren om een konijn te castreren
In de loop der jaren zijn er diverse manieren ontwikkeld om een konijn te castreren, we zullen proberen om de verschillende methodes te beschrijven.

  • open methode (zonder hechten) / versus / gesloten methode (met hechten)
  • 1 huidsnede / versus / 2 huidsnedes

    Deze verschillende methodes willen we verder toelichten

  • Open methode / versus / gesloten methode (met hechten)

    Open methode (vergelijk het met een castratie bij de kat)
    De huid en de balzak wordt ingesneden en de zaadstreng en het bloedvat worden, net als bij een kater, op elkaar afgebonden. En vervolgens worden de ingesneden balzak, onderhuid en de huid zelf niet gehecht, maar open gelaten en dan spreek je van een open methode.

  • Het 1e nadeel is dat er een open verbinding naar de buikholte open blijft omdat de balzak niet dichtgehecht wordt, er kan een darmprolaps optreden in deze open verbinding.
  • Een 2e nadeel is dat konijn laag op de poten staat en dat er dus viezigheid in de wond kan komen en dat de wond kan gaan ontsteken. Het konijn mag de eerste dagen niet op zijn normale ondergrond en moet op handdoeken worden gehouden.

    Ter vergelijk: een kater zit niet op zaagsel/stro of vieze bodembedekker en staat hoog op de poten, de castratiewond zal bij een kater daarom minder snel ontsteken.

    Gesloten methode (vergelijk het met een castratie bij de hond)
    Wij kiezen ervoor dat de huid en de balzak worden ingesneden en de zaadstreng en het bloedvat, net als bij de hond, met hechtdraad worden afgebonden. Hierna wordt de balzak (= tunica vaginalis), de onderhuid en de huid gehecht. Het konijn mag in zijn normale hok (en ondergrond) en hoeft niet op handdoeken geplaatst te worden. Ook voorkom je door het dichthechten dat de wond gaat ontsteken, je minimaliseert hierdoor de kans op ontsteking.

    castratie konijn: een mogelijkheid is om 2 snedes te maken

  • 1 huidsnede / versus / 2 huidsnedes
  • Er kan gekozen worden om de beide ballen door 1 huidsnede naar buiten te halen of dat beide ballen door een aparte huidsnede eruit worden gehaald.

  • 1 huidsnede: Wij kiezen ervoor om, net als bij de hond, de ballen naar voren te drukken en voor de balzakken 1 huidsnede te maken. Beide testikels worden door dezelfde huid opening eruit gehaald. Door het gebruik maken van 1 huidsnede minimaliseer je de weefselschade.
  • 2 huidsnedes: De huidsnede (2x) wordt over de balzak gemaakt. Elke testikel wordt dus door zijn eigen huidwond eruit gehaald, net als bij de kat. Wij gebruiken deze methode niet bij het konijn. Indien de snede te ver naar achteren gemaakt wordt kan er een ontsteking ontstaan omdat de huid daar erg gevoelig is.

    Hoe gaat een castratie bij Dierenkliniek Wilhelminapark in zijn werk?
    Hieronder zullen we beschrijven hoe wij vinden dat een castratie bij het konijn in zijn werk gaat:

    castratie konijn: het KONIJN wordt geschoren

    Gebruik een veilige verdoving
    Het konijn wordt gewogen, de Dexdomitor en Ketamine verdoving wordt op gewicht (kg) gegeven. Via een injectie in de oorvene (= bloedvat) wordt het konijn onder narcose gebracht. Als het konijn slaapt worden de ogen gezalfd (dit voorkomt uitdroging), daarna wordt het scrotum (= balzak) en een stukje van de buik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Ook worden nu al een antibioticum (Duplocilline) en de pijnstiller (Metacam) toegediend. En geven we een injectie met fysiologisch zout en glucose onderhuids, om de vochtbalans en de energiehuishouding op orde te houden.

    castratie konijn: het operatiegebied is geschoren, gewassen en gedesinfecteerd, vervolgens wordt 1 snede in het perineum gemaakt.

    Voor de operatie:
    Het konijn wordt op een warmtemat op de operatietafel gelegd. Hierna wordt het konijn met gasnarcose onder verdoving gehouden. Gasnarcose is een combinatie van zuurstof en Isofluraan welke via een mondkapje of een tube in de luchtpijp wordt toegediend. Hierna wordt de operatieplek afgedekt met steriele operatiedoeken.

    castratie konijn: het operatiegebied wordt afgedekt met steriele operatiedoeken.

    Tijdens de operatie
    Als het konijn in diepe slaap is wordt er een sneetje gemaakt vlak voor het scrotum.

    castratie konijn: er wordt een snede door de huid en de onderhuid tot in de balzak gemaakt.

    De bal wordt eruit gehaald
    De testikel wordt omhoog geduwd en via het sneetje buiten het scrotum gehaald.

    Op onderstaande foto is te zien hoe een testikel (= bal) en een epidydimidus (= bijbal) eruit ziet. Ook zie je op de rechter foto hoe het eruit ziet als de bijbal los getrokken wordt van de ophangbal (= het einde van de tunica vaginalis)

    castratie konijn: de bal en de bijbal worden in kaart gebracht.

    We hechten het konijn bij een castratie
    Als de testikel vrij is wordt het bloedvat met zaadstreng afgebonden en kan de testikel verwijderd worden.
    Hierna wordt de balzak = de tunica vaginalis gehecht, dit is van belang omdat dan voorkomen wordt dat er een hernia of zoals ze in Utrecht zeggen: "een verzakking", ontstaat.

    De dichtgehechte bakzak wordt weer teruggeplaatst op zijn plek.

    castratie konijn: de dichtgehechte balzak wordt terug geplaatst.

    De tweede bal
    Via hetzelfde sneetje als de eerste testikel wordt ook de tweede verwijderd.

    castratie konijn: de 1e testikel is verwijderd, nu wordt door dezelfde huidwond de 2e testikel naar buiten gehaald.

    En verder op dezelfde manier als hierboven beschreven wordt.

    Hierna wordt de subcutis en huid gehecht
    De subcutis of onderhuid wordt gehecht.

    castratie konijn: de onderhuid wordt gehecht.

    De huid wordt gehecht.

    castratie konijn: de huid wordt gehecht.

    Het uiteindelijke resultaat: 2 huidhechtingen in de huid en 2 lege balzakken

    castratie konijn: het eindresultaat.

    Zorg voor een korte recovery
    Een konijn loopt bij een operatie het meeste risico om te overlijden tijdens de recovery. Het is dus belangrijk om deze periode onder optimale omstandigheden zo kort mogelijk te laten duren.

    Na de operatie wordt het konijn met een injectie met Antisedan weer wakker gemaakt. In een verwarmde ruimte met zuurstof komt het konijn bij, zodra het rechtop kan zitten wordt het naar de verwarmde opname verplaatst.

    Medical Pet Shirt (van MPS)
    Gecastreerde konijnen hebben gelukkig weinig last van problemen met de buikhechtingen, ze zullen er niet snel aanzitten. Om te voorkomen dat een konijn toch fanatiek aan de wond gaat zitten bijten kunnen we het eventueel een medical pet shirt aan doen.

    We hebben MPS in 1,5 jaar geholpen om het medical pet shirt voor konijnen te ontwikkelen, een konijn heeft een totaal andere lichaamsbouw dan een hond of een kat. Daarom is er een medical pet shirt speciaal voor konijnen ontwikkeld, deze is te herkennen aan de groene kleur.

    castratie konijn: bij komen tijdens de recovery in een verwarmde kooi met extra zuurstof en indiennodig een MPS rompertje.

    castratie konijn: verder bij komen in een verwarmde opname.

    Verwarmde opname
    Zodra het konijn wakker genoeg is (= kan zelf in borst buikligging omhoog komen) wordt het naar de verwarmde opname kooi verplaatst, onder de warmtelamp kan het konijn verder uitslapen in onze opname.

    Post operatieve zorg
    Dezelfde dag kan het konijn naar huis. Als u uw konijn weer op komt halen krijgt u pijnstiller, darmstimulerende middelen en een dwangvoermiddel mee naar huis, zodat het konijn zo snel mogelijk kan herstellen van de narcose.

    Is mijn konijn nog vruchtbaar na een castratie?
    Let op: de eerste 2-3 weken na de operatie is een mannetjes konijn nog in staat om nakomelingen te verwekken! Als u dit wilt voorkomen, houdt uw konijnen dan nog een paar weken na de castratie apart.

    Wat kost een castratie bij onze dierenkliniek
    Er zijn dus diverse methodes om een konijn te castreren (zie bovenaan deze pagina) en des te minder je materiaal gebruikt des te goedkoper de castratie wordt, als je een open methode met injectie anesthesie kiest dan wordt er een ander bedrag gerekend dan bij een gesloten methode en/of je erbij gasanesthesie gebruikt. Daarbij komen dan de medicijnen die wel of niet gegeven worden vocht met glucose onderhuids, pijnstiller, antibioticum of dwangvoeding tijdens en na de operatie.

    We zullen niet de goedkoopste methode hebben gekozen, maar wel (wat ons betreft) de meest optimale castratie methode hetgeen ook de prijs met zich mee brengt die wij ervoor rekenen.

    _________________________________________________________________________________

    NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

    Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

    Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan