Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Huidproblemen bij de cavia

Cavia's zijn gevoelig voor huidproblemen, we zullen op deze pagina een overzicht geven van de huidproblemen die veel voorkomen bij de cavia.

Een cavia met huidproblemen tgv mijten.

Schurft ....
Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Er ontstaan kalige plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten.


Als er korsterige oogleden of oorranden bij de cavia aanwezig zijn en de oorranden zelf worden onregelmatig qua vorm dan moet er aan mijten gedacht worden, maar het kan ook een schimmel infectie zijn!

Is het een probleem tgv mijtn of door een schimmel: zie op de foto hieronder ....

Korsten rondom het oog is het een mijt of schimmel infectie bij een cavia

Schimmel ....
Een ander huidprobleem is een schimmel-infectie. Vaak zie je bij een schimmel-infectie rode ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is. Er wordt een woodse lamp gebruikt en een microscopisch onderzoek uitgevoerd. Indien er nog geen 100% zekerheid is, wordt er een PCR schimmel test ingezet om te zien of er schimmel aanwezig is. Na enkele dagen weet je of er sprake is van schimmel. Ondertussen behandelen we de cavia met medicijnen. LET OP SCHIMMEL IS ZEER BESMETTELIJK, voor dieren, maar ook voor mensen.

Een cavia met huidproblemen tgv mijten. Een cavia met huidproblemen tgv mijten.

Luizen ....
Indien er witte stipjes en schilfertjes op de haren van de cavia aanwezig zijn dan moet er aan een besmetting met luizen gedacht worden.

Een cavia met huidproblemen tgv mijten.

Haarzaktumor ....

In de flanken en op de rug van de cavia kan een tumor voorkomen die groter en groter kan groeien. De huid rekt op en kan op een gegeven moment openbarsten. Deze haarzaktumor of trichofolliculoma kan operatief verwijderd worden.

Maligne lymfoom of leukemie ....
Indien een cavia sloom en lusteloos is en minder wil eten dan hoort zeker een tumor van de witte bloedcellen tot de boosdoeners. Bij een dergelijke tumor die leukemie of maligne lymfoom genoemd wordt voel je verspreid over het lichaam verdikte lymfknopen.

Een melkkliertumor bij een cavia
Melkkliertumoren ....
Bij mannetjes en vrouwtjes cavia's zie je dat er verdikkingen bij de melkklieren aanwezig zijn.
Deze tumoren kunnen vochtproducerend zijn en moeten operatief verwijderd worden.

Lees verder over melkkliertumor bij cavia's.

Vliegen ....
Vliegenlarven, myiasis of flystrike: Caviaontlasting en vieze hokken trekken vliegen aan. De vliegen leggen hun eitjes hierop en deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. Als de ontlasting op de huid gekleefd zit, leggen vliegen hun eitjes hierop. De maden die zich hieruit ontwikkelen zullen ook in de huid terecht komen en wonden veroorzaken.

Let in de zomer goed op groene vliegen! Als je deze ziet kijk dan gelijk je cavia na.


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, dit is ideaal om even snel iets op te zoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan