De cavia heeft twee tepels en er is per tepel een melklierpakket aanwezig. Af en toe zie je bij cavia's dat ze een gezwel (een tumor) van het melkklierpakket kunnen krijgen. Vaak is dit een (doorzichtig tot bloederig) vocht producerende tumor. De cavia heeft er last van en kan het beste geopereerd worden.
De melkkliertumor bij de cavia is meestal een goedaardige vochtproducerende tumor. Soms echter zijn ze kwaadaardig. De melkkliertumoren komen bij zowel vrouwelijke als mannelijke cavia's voor. Deze tumoren metastaseren niet snel.
Symptomen:
Anorexie (niet willen eten), pijnuitingen, zwelling bij 1 of allebei de melkklieren, uit de tepel kan vocht lopen. Dat variëreert van helder tot donker en soms zelfs zwart.
 
De operatie
De tepel en het melkklierpakket, dat aangetast is, worden operatief verwijderd, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het is belangrijk dat er voorzichtig geopereerd wordt zodat de buikholte dicht blijft. Als de melkkliertumor weggehaald is, wordt de onderhuid gehecht en daarna de huid zelf.
Na de operatie
Na de operatie krijgt de cavia een pijnstillende injectie. Als de cavia naar huis gaat, krijgt de eigenaar een brief mee waarin staat waar de komende dagen op gelet moet worden. De cavia krijgt een pijnstiller en dwangvoer mee.
De hechtingen worden na 10 dagen verwijderd.
Hieronder een cavia die al een keer aan een melkkliertumor is geopereerd en waarbij nu de andere kant opspeelt.