Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Maand van de gebitscontrole
Maand van het gebit

De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van het gebit bij huisdieren (bij de hond en de kat). Deze speciale maand met extra aandacht voor het gebit is een terugkerend onderdeel van onze dierenartsenkalender geworden.

Als tandheelkundige dierenartsen zijn wij al langere tijd, met onze website www.dierengebit.nl, bezig de verzorging van het gebit onder de aandacht van de huisdier eigenaar te brengen. We vinden dat elke dag een dag van aandacht voor het gebit is!

80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen.

Meestal is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.

Vaak komt een eigenaar pas bij ons als er een zichtbaar probleem is ontstaan.
Zo ook bij Spikey. Opeens was er bloed en pus onder het oog te zien. Hij stonk al wel wat langer uit zijn bek. We tilden de lip op en de oorzaak van de fistel was al gelijk te zien: enorm veel tandsteen op de grote scheurkies (209 - P4).

Onder het tandsteen konden de bacterien lekker hun gang gaan en er was een uitgebreide ontsteking met terug getrokken tandvlees en bot ontstaan: een ernstige parodontitis.

We zijn het gebit gaan schoonmaken en we hebben de aangetaste kies (en nog een paar anderen getrokken).

Spikey is weer helemaal opgeknapt en de geschrokken eigenaresse is van plan om vanaf nu te gaan poetsen om te voorkomen dat het nog een keer zover komt.

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

Tanden en kiezen verliezen ...
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ...
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg is dat bacterien uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht.

Met een paar simpele handelingen is dit te voorkomen!
U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging of door een speciale waslaag. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.

Elke hond die in de maand februari in de praktijk krijgt een flostouw cadeau in het kader van de maand van de gebitscontrole (zolang de voorraad strekt)

Laat het gebit van uw hond of kat nakijken:
Elke werkdag kunt u het gebit van uw huisdier na laten kijken.
Indien u met uw hond of kat langskomt dan kan een van onze dierenartsen het gebit van u dier controleren en daarbij een poetsadvies geven.

Als u gebruik wilt maken van deze gebitscontrole, door één van onze dierenartsen, dan moet u van te voren een afspraak maken per telefoon (030-2109000) of e-mail.

Wanneer er toch een uitgebreide gebitsbehandeling nodig is
Mocht er toch tandsteen ontstaan zijn, en kan deze niet met een simpele handeling weggehaald worden, dan is een behandeling onder sedatie het enige alternatief. Dit kan varieren van een eenvoudig gebitsreiniging tot aan het trekken van tanden en/of kiezen.

Bij onderstaande katten is een gebitsreiniging niet meer voldoende, door het botverval moeten er kiezen worden getrokken.
maand van het gebit: voorkomen door poetsen is beter dan extractie van de kiezen

Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit: poets de tanden!

Een tandheelkundige verzekering
Mocht het toch nodig zijn om het gebit van uw huisdier te behandelen dan is het goed om te weten, dat de tandheelkundige zorg ook onder de aanvullende dekking van Proteq Dier en Zorg verzekering valt!.


maand van het gebit: verzorgen is beter dan genezen
U kunt meer informatie vinden over de maand van de gebitsverzorging op de website: www.maandvandegebitsverzorging.nl
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan