Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Konijn oormijt

Bruine korsten in de oren bij een konijn dat veel schudt met de kop, flappert met de oren en veel aan de oren krabt!

Oormijt bij een konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht We zien soms konijnen met het probleem dat ze jeuk hebben. De konijnen schudden veel met de kop en krabben vaak aan de oren met de achterpoten. Het betreft meestal jonge konijnen of konijnen uit een opvang of van een kinderboerderij. Indien er meerdere konijnen in het gezin leven dan hebben ze vaak allemaal last. Het is namelijk erg besmettelijk voor konijnen onderling.

De oormijt bij het konijn is de Psoroptes cuniculi. Deze mijt is diersoort specifiek en komt alleen bij het konijn voor.


Diagnose
Aan de hand van jeuk en bruine, ingedroogde korsten en een ontstoken oorschelp is de diagnose al zo goed als zeker oormijt. Met een oorkijker zie je de mijten in het oor bewegen. Oormijten worden geactiveerd door de warmte die de lamp uitstraalt. We kunnen onder de microscoop de diagnose bevestigen door wat oorsmeer nader te bekijken, maar eigenlijk is dit niet eens nodig ....

Lees onderaan verder over de therapie

oormijt bij het konijn geeft veel bruine korsten en jeuk tgv de irritatie in de oren, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht Oortmijtinfectie bij een konijn geeft jeuk en typische bruine korsten in de oren, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Soms moet je diep in de oren kijken
Als het konijn jeuk heeft maar geen zichtbare bruine korsten is het goed om wat dieper in het oor te kijken. Wij gebruiken daarvoor een endoscoop. Zie de film hieronder:

Therapie
De therapie bestaat uit de behandeling van de oorontsteking en het doden van de oormijten.

We laten de oren 2x daags zalven met een verzachtende en ontstekingsremmende zalf: Surolan . Indien het konijn erg veel last van de korsten en de ontsteking heeft dan maken we de oren eerst onder verdoving schoon.

De oormijten bestrijden we met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Met oormijt ga je als konijn snel voor een behandeling naar Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij bijzondere dieren.

Een vlooienmiddel met selamectine is veilig voor pup en kitten

De werkzame stof selamectine is een dermate veilig vlooienmiddel dat zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden.

Het is ook zeer veilig, in tegenstelling tot andere vlooienmiddelen, voor bijzondere dieren: zoals konijn, cavia en rat.

Selamectine bij het konijn
De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren
Zwaarder dan 2,5 kg: pipet voor de volwassen kat (45 mg pipet).
Tussen 2,5 kg en 800 gram: pipet voor pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml).
Voor dieren onder de 800 gram: gedeelte van pipet voor de pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml)

Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een bijzonder dier onder de 800 gram. Deze dosering is getest en werkzaam, maar vooral veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

Het middel voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.

Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN over selamectine:

Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland,
lees de bijsluiter van het vlooienmiddel met selamectine .....

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

We belichten nog een paar andere oor gerelateerde problemen bij het konijn

  • Oorontsteking bij het konijn
  • Een scheve kop of torticollis
  • Een facialis paralyse, scheve neus - aangezicht
  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan