Een stuk in het Utrecht Nieuwsblad

Dierenbescherming in Utrecht
waarschuwt voor nare konijnenziekte

UTRECHT
Door Martin Donker
Konijnenhouders in Utrecht zijn gewaarschuwd. Het myxomatose-virus waart weer rond. Het uiterst besmettelijke virus leidt negen van de tien keer tot een akelige dood bij zowel wilde als tamme konijnen.

De dierenbescherming in Utrecht raadt konijnenbezitters aan extra te controleren op parasieten. De verspreiding van de ziekte kan op verschillende manieren verlopen, maar meestal zijn stekende insecten als vlooien, muggen en vliegen de overbrengers.

Myxomatose werd onlangs voor het eerst geconstateerd op Snaterweide, een dierenparkje aan de Utrechtse moezeldreef. Nog steeds worden daar tamme konijnen gedumpt. Het terrein is echter ongeschikt voor de knaagdieren. "We hebben er al 200 weggevangen, en de rest is nu dood," zegt Marielle Stegeman van de Dierenbescherming.

Bij Snaterweide is gen medische controle en de enorme populatie van weleer leidde tot een uitgbreid gangenstelsel. Zieke dieren hebben de neiging onder te duiken in die holen. Als ze daar sterven, ontstaan broeihaarden van besmetting. Intussen is het virus al waargenomen op De Uithof, Lage Weide, in de bossen van Amelisweerd, en in de gemeenten Zeist, De Bilt en Houten.

In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels, myxomen. Bij voorkeur rond ogen, snuit, oren en anus. Na enige tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat oog- en neusuitvloeiing.
Myxomatose is te voorkomen door konijnen twee keer per jaar te laten enten. In nederland zijn naar schatting 600.000 tamme konijnen, waarvan er naar schatting nog geen veertig procent is gevaccineerd.

We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan