Tandsteen


Tandsteen ontstaat wanneer er door het speeksel verkalkingen optreden in de tandplaque. Overal waar tandplaque is kan tandsteen ontstaan maar het ontstaat vooral op de plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek. (dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden) Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriŽn waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat. (zie voor meer informatie over gingivitis en paradontitis bij tandplaque.)

Wat kunnen we doen aan tandsteen:

Als wij tijdens het jaarlijkse controle bezoek het gebit van uw kat nakijken dan zullen we het tandsteen proberen weg te halen met een speciale haak of tang. De meeste katten laten dit goed toe. Indien de kat dit niet toelaat en het tandsteen is ernstig dan zal de kat onder verdoving behandeld worden.

We kunnen onder verdoving een goede inspectie van de bek en het gebit uitvoeren, het tandsteen weghalen en de kiezen nogmaals inspecteren. Het tandsteen wordt eerst met een speciale tang weggehaald. Hetgeen er dan nog zit wordt daarna met een ultrasoontrilapparaat (zie foto) weggehaald. Soms is een kies of tand dermate aangetast dat deze getrokken dient te worden. Als het gebit schoon is gemaakt wordt er met behulp van een polijstboor het gebit extra glad gemaakt, om het aanhechten van tandplaque zolang mogelijk te voorkomen. We zullen daarom ook het eten van brokken adviseren, ook zijn er speciale brokken die de kiezen als het ware poetsen, doordat de kat er extra op moet kauwen.
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan