Tandplak en tandvleesontsteking


Tandplaque is een veel voorkomende aandoening. Tandplaque is een combinatie van levende en dode bacteriŽn, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriŽn. Tandplaquevorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees maar tevens op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is.

Door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam op bacteriŽn ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis).
Tot dit moment is het proces nog reversibel. Dat betekent dat als het gebit professioneel gereinigd wordt, eventueel in combinatie met antibiotica , dat er weer een gezond tandvlees aanwezig is.

Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en gaan uitvallen.

Het parodontium is de naam van al het weefsel waarmee de tand of kies vastzit. Het bestaat uit de gingiva, het parodontale ligament, het wortelcement en het alveolaire bot. Een parodontitis oftewel een ontsteking hiervan is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Als het proces te ver is moeten de loszittende tanden of kiezen
getrokken worden.
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan