Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Dementie bij de kat

Welke verschijnselen zie je bij een kat met dementie of ouderdomsverschijnselen

Vrije radicalen veroorzaken schade aan de hersenen

Het zenuwweefsel in de hersenen van oudere katten is gevoelig voor vrije radicalen. Bij oudere katten slaat amyloid neer in de bloedvaten. Door deze amyloid afzetting in de bloedvaten worden de bloedvaten smaller en er ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect. Het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen.

Vrie radicalen zijn kleine agressieve deeltjes die als bijproduct van de processen in het lichaam ontstaan.

De schade, die door vrije radicalen aan de hersenen wordt toegebracht, veroorzaakt vaak leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij oudere katten. Dit worden ook wel tekenen van hersenveroudering of dementie genoemd.

Door hersenbeschadiging kan dementie ontstaan.

Dementieonderzoek

We hebben in 2005 in samenwerking met de vakgroep pathologie van de faculteit diergeneeskunde het gedrag en het bloed onderzocht van oudere katten. Ze werden onderzocht op ouderdomsverschijnselen en andere problemen zoals suikerziekte, nier- of leverproblemen, hartproblemen, een te snel werkende schildklier en een te hoge bloeddruk.

Tekenen van hersenveroudering (ook wel dementie genoemd) bij katten:

    De kat vertoont de volgende verschijnselen:
  • is minder alert en vertoont doelloos gedrag, de kat is gedesorienteerd
  • begroet familieleden niet meer enthousiast
  • wil niet meer aangehaald te worden of vraagt niet meer om aandacht
  • heeft een verstoord slaappatroon: slaapt meer overdag en/of minder 's nachts
  • doolt 's nachts door het huis, loopt onrustig heen en weer
  • begint zomaar 's nachts te miauwen
  • Het karakter kan veranderen, de kat kan bijvoorbeeld agressiever worden
  • is niet meer zindelijk: plast niet meer op de bak of buiten. Dit komt omdat de kat vergeet waar hij of zij moet plassen en poepen!

Dementieverschijnselen door schildklier of nierprobleen

Een opvallend groot percentage van de katten van dit onderzoek had een te snel werkende schildklier, of nierfalen. In dit geval is er dus geen sprake van dementie, maar afwijkend gedrag veroorzaakt door een ziekte.

Dementieverschijnselen door een verhoogde bloeddruk
Een kat kan ook neurologische verschijnselen krijgen die lijken op dement gedrag als er een hypertensie of verhoogde bloeddruk aanwezig is. De kat kan afwezig zijn of depressief gedrag vertonen. Ook kan een kat dan rondlopen alsof hij ze niet allemaal "goed op een rijtje" heeft.

Het is van groot belang om bij katten met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een verhoogde bloeddruk, een schildklier of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan dementerende katten.

Voor demente hond is er BD voer van Hill's, dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

B/D voer van Hill's is er niet voor katten

Voor honden is er een speciaal voer voor dementerend honden:

HELAAS IS DIT B/D VOER ER NIET VOOR KATTEN!

Voeradvies voor demente katten

Als alternatief adviseren we J/D* van Hill's Pet nutrition, dit is voer voor katten met artrose. Door de hoge vetzuur gehaltes is het ook voor demente katten geschikt!

Het is samengesteld met een exclusieve mix van anti-oxidanten en vetzuren uit groenten die de symptomen van hersenveroudering tegen gaan en de hersenfunctie te verbeteren. De anti-oxidanten vangen de vrije radicalen in het bloed weg zodat ze geen beschadiging van de hersenen kunnen veroorzaken.

Lees verder over J/D* bij de Hill's website

Dementie behandelen met medicijnen

Behandeling met medicijnen is het enige dat we nog extra kunnen doen voor de kat. We hebben diverse medicijnen die we in kunnen zetten bij katten die dement zijn of afwijkend gedrag zoals 's nachts enorm geluid maken.

Mocht u vragen hebben over hersenveroudering bij katten neem dan contact met ons op!


terug naar de senioren pagina van de kat ....

Seniorenonderzoek bij katten bij Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht Gezocht oudere katten

Als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark bieden we een senior consult en bloeddruk meting aan tegen een gereduceerd tarief. We zijn op zoek naar verborgen senior problemen bij katten.

Als u ge´nteresseerd bent in deze senioren check voor uw kat lees dan verder via de onderstaande link over hoe u een afspraak hiervoor kunt maken.

lees verder over de senioren check .....We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

De facebookpagina van Dierenkliniek Wilhelminapark