Wat moet je doen als het oog dicht zit bij een katje ouder dan 10 dagen.


10 dagen oud kitten met een open oogje

Normaal gaan de oogjes na 10 dagen open
Na 10 dagen gaan de oogjes open. De oogleden zijn aan elkaar verkleefd door een laagje talg. Dit lost op na 10 dagen en dan gaan de oogjes open. Zie foto hiernaast.

Wat te doen als de oogjes niet open gaan?
Bij sommige kittens gaan de oogjes niet na 10 dagen open of de oogleden gaan wel open maar zie je pus op het oogje en niet een schoon oogje.
Dit wordt veroorzaakt door een oogontsteking. Dit komt meestal door een bacteriele infectie die ze (waarschijnlijk) hebben opgelopen in de baarmoeder. Door de pusvorming kunnen zelfs de oogleden die al open waren weer gaan verkleven. Zie foto's hieronder.

Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking

Oogleden gaan opbollen
De oogleden kunnen zelfs opbollen of bomberen als ze niet los van elkaar gaan. Als de oogleden open gaan gaat de druk eraf en kun je het oog gaan behandelen. Echter als het oogje niet open gaat moeten de oogleden door een dierenarts van elkaar gehaald worden om het oog te kunnen behandelen.
Als er te lang een pussend oog blijft bestaan kan het hoornvlies van het oog blijvend beschadigd raken. Vroeg ingrijpen en behandelen is daarom zeer belangrijk.

Kitten van 14 dagen oog zalven

Therapie
Met behulp van oogzalf kan de ontsteking tot rust gebracht worden en kan het oog zich herstellen. Als er veel pus aanwezig is wordt het oog eerst uitgespoeld met een middel dat pusoplossend werkt.

Prognose
De prognose is heel goed als er snel ingegrepen wordt. Ons advies als katten dierenartsen is dan ook: indien het oog na 10 dagen nog dicht zit of als er pusoogjes zijn bij jonge kittens, neem dan contact op met je dierenarts. Het is belangrijk om in een vroeg stadium de ogen al te behandelen.

5 dagen later

Zoals je op de foto's kan zien knappen de ogen vrij snel op na deze behandeling. Deze foto's zijn van het kitten 4 dagen na de bovenstaande foto's

Kitten van 18 dagen met schone oogjes door de oogzalf Kitten van 18 dagen met schone oogjes door de oogzalf
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan