Virusziekte bij de kat:
FeLV = Feline Leukemie Virus of leucose


Iedere katteneigenaar die gaat fokken komt het vroeg of laat tegen. Voordat de poes bij de kater mag komen moet er een bloedtest uitgevoerd worden. Er wordt getest op FeLV (leukemie) en FIV (aids). FeLV is een ziekte die niet alleen van belang voor fokkers met raskatten maar ook voor eigenaren van "gewone" huiskatten want helaas komt FeLV bij alle soorten katten voor.

In onderstaande tekst beschrijven we als kattendierenartsen wat FeLV inhoudt, de besmetting, de diagnose, de behandeling en hoe het te voorkomen. Voor de ziekte FIV kunt u op de link klikken.

lees verder over FIV of kattenaids.....

Een snap combotest bij de kat

Wat is FeLV voor een ziekte?

FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties.

Hoe kan een kat besmet raken met het virus?

Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geÔnfecteerd dan zal de kat virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten!.

Vooral speeksel bevat dus hoge concentraties virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen, want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven.

FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact overgedragen, maar ook door een bijtwond met vechten. Bij FIV daarentegen geschied de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact.

Katten die in een groep samenleven en onderling niet vechten hebben dus ook kans op besmetting als er een kat met FeLV in de groep zit.

Niet alle katten die besmet raken met het virus worden ziek.
Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van.

Katten die het virus niet kunnen bestrijden worden ziek.
Katten die het virus niet kunnen bestrijden , bijvoorbeeld door een vermindere weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten. Ze worden daarom ook wel "dragers" genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren (3 jaar) zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.

  Er bestaat een leeftijdsresistentie.

 • Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden.
 • Bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek.
 • Bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.

Wat zijn de symptomen van een kat met FeLV?

Het meest belangrijke zijn secundaire gevolgen van de infectie door een verminderde afweer, waaronder FIP, toxoplasmose, bacteriŽle ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen, huidontstekingen en oogonstekingen (uveitis). Zie foto's hieronder.

Uveitis bij een kat tengevolge van FeLV Uveitis bij een kat tengevolge van FeLV Uveitis bij een kat tengevolge van FeLVUveitis bij een kat tengevolge van FeLV

FeLV ziekteverschijnselen:

 • Tumoren. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan.
 • Bloedarmoede doordat het beenmerg niet goed meer functioneert.
 • Vermageren
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Sloomheid
 • Zwelling van lymfeknopen
 • Oogontstekingen zoals uveitis
 • Slecht eten
 • Voortplantingsproblemen bijvoorbeeld abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid.
 • Verlammingsverschijnselen

Het is afhankelijk van waar de tumoren zich bevinden en welke organen aangetast zijn, welke klachten de kat krijgt.

Een snap combotest bij de kat

Hoe is FeLV te diagnosticeren?

FeLV diagnostiek wordt uitgevoerd in het kader van preventie bij katten waar mee gefokt wordt (het opsporen van katten die wel virus uitscheiden maar zelf nog niet ziek zijn) en als katten ziekteverschijnselen hebben die FeLV doen vermoeden.

Een snap combotest bij de katDe door ons gebruikte testmethode is de Snap Combo-test (ELISA) van Idexx. Met deze test wordt het virus aangetoond in het bloed.

Deze test kan in onze dierenkliniek zelf worden gedaan.

Er wordt wat bloed afgenomen van de kat en binnen enkele minuten is de uitslag bekend, u kunt op de uitslag wachten.
Een negatieve snap combotest van Idexx bij de kat => de kat heeft geen leukemie Er komt maar 1 blauwe stip tevoorschijn: de test is negatief. Dat wil zeggen dat de kat geen leukemie of aids heeft.

Een positieve snap combotest van Idexx bij de kat => de kat heeft helaas leukemie Er komen 2 blauwe stippen op. Als de 2e stip aan de rechterkant opkomt dan is er een positieve test op FeLV. Dat wil zeggen dat de kat helaas leukemie heeft!

De test is zeer betrouwbaar als er een negatieve uitslag uitkomt.

Bij een positieve uitslag zal het bloed echter ook nog naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd moeten worden voor een confirmatie (bevestiging). Dit moet omdat er vals-positieve uitslagen kunnen voorkomen.

Is FeLV te behandelen?

Helaas is FeLV niet te genezen. De secundaire bacteriŽle ontstekingen dienen met antibiotica bestreden te worden. Experimenteel wordt gebruik gemaakt van Interferon van Virbac. Dit is een dure behandeling maar het lijkt succes te hebben. Het is echter nog onduidelijk is of dit ook DE therapie zal worden voor katten met FeLV.

Katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen helaas overlijden. (50% is overleden binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar) Hoelang de kat nog kan leven met zijn ziekte is afhankelijk van de symptomen en zijn weerstand. De kat dient in ieder geval apart gehouden te worden van andere katten in verband met het besmetten van andere katten. Dit betekent dat de kat ook niet naar buiten mag, omdat hij dan andere katten kan besmetten.

Hoe is FeLV te voorkomen?

De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten.
Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV.

Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen.
Alleen in risicogebieden, of als het bekend is dat er buiten een met FeLV besmette kat rondloopt, adviseren we u om uw kat te laten vaccineren tegen FeLV.

Het bestrijden van FeLV berust vooral op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten. Dit dient vooral in grotere groepen katten regelmatig gedaan te worden, bijvoorbeeld bij cattery's, multicat households of een dierenasiel. Zeker voordat een poes ter dekking aangeboden wordt moet er een bewijs zijn dat allebei de katten de ziekte niet bij zich dragen. Vraag hier ook naar als u kat gaat dekken of laat dekken!

Als kattendierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht hopen we dat we uitleg hebben kunnen geven wat FeLV of leukose voor een soort ziekte is.

Stichting FIV en FeLV Stichting FIV en FeLV

Stichting FIV-FeLV stelt zich als doel katten op te vangen met het dodelijke FeLV virus (leucose) en kattenaids (FIV). In plaats van een spuitje, krijgen deze katten aandacht, goede voeding en medische zorg in een huiselijke omgeving.

lees verder .....

Een positieve SNAP-test op FIV. Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Virusziekte bij de kat FIV

Bij katten komt een virusziekte voor die lijkt op de ziekte aids (HIV) bij mensen.
FIV is Feline Imunodeficientie Virus of kattenaids. Net als bij FeLV hebben we de ziekte uitgebreid beschreven.

lees verder .....

Een coronavirus Virusziekte bij de kat FIP

FIP of Feline Infectieuze Peritonitis is een gemene ziekte die als een soort sluipmoordenaar werkt.
Er zijn 2 vormen van FIP: een natte en een droge vorm.

lees verder .....
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan