Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Cholangitis bij de kat

Cholangitis, of galgangontsteking, is een van de meest voorkomende oorzaken van leveraandoeningen bij de kat. Het is een ontsteking van de galwegen welke zich kan uitbreiden tot in het leverweefsel. Vandaar dat we ook spreken van een cholangitis = galgang en lever ontsteking.

Twee verschillende vormen
Er zijn twee verschillende vormen van cholangitis bij de kat: een acute en een chronische vorm.

Acute cholangitis ....
Een acute cholangitis, ook wel een neutrofiele cholangitis genoemd, is meestal het gevolg van een bacteriele infectie vanuit de darmen.

  Wat zijn de klachten van een kat met acute cholangitits:
 • Niet eten = anorexie
 • Braken
 • Koorts
 • Geelzucht = gele slijmvliezen

Het Klinisch beeld in combinatie met bloedonderzoek geven aanwijzingen voor een acute cholangitis. De definitieve diagnose wordt gesteld met een echografisch onderzoek en eventueel na het aanprikken met een naald van de galblaas. Dan kan gekeken worden of er een ontsteking is en welke bacterie er de oorzaak van is. Omdat het nemen van een punctie onder narcose plaatsvindt moeten de voor- en nadelen hiervan goed worden afgewogen.

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica gedurende 4 weken. De prognose van acute cholangitis is goed. Bijna alle katten genezen van deze aandoening met de juiste medicijnen.

Chronische cholangitis ....
Chronische cholangitis, ook wel lymfocytaire cholangitis genoemd, is de belangrijkste leveraandoening bij de kat. Op het moment dat de kat symptomen laat zien is het proces vaak al maanden aanwezig en heeft de ziekte het chronische stadium bereikt.

De oorzaak van de ziekte is tot op heden onbekend maar er zijn aanwijzingen voor een immuungemedieerde component. Dit is een ongewenste immuunreactie van het lichaam die wordt aangewakkerd door een langdurig aanwezige infectie.

  Wat zijn de klachten van een kat met chronische cholangitis?
  De klachten van een kat met chronische cholangitis zijn vaag:
 • De kat voelt zich niet helemaal lekker
 • Eet minder, wordt vaak mager
 • Braakt frequent
  Vanwege de vage klachten kan het soms lastig zijn om de diagnose te stellen.

Hoe is chronische cholangitis te diagnosticeren?
Bij katten verdacht van een chronische cholangitis doen we een uitgebreid bloedonderzoek waarbij we met name kijken naar verhoogde leverwaardes en verhoogde gammaglobulines (= chronische ontstekingseiwitten). Een verhoging van de gammaglobulines duidt op een chronische ontsteking in het lichaam en is dus niet specifiek voor een chronische cholangitis.
De belangrijkste andere ziekten bij katten met dezelfde klachten en dezelfde bloeduitslagen zijn FIP en pancreatitis.

Omdat zowel FIP als pancreatitis een andere behandeling en prognose hebben dan chronische cholangitis is het belangrijk om verdere diagnostiek te doen met verdere behulp van een echo.
We laten deze echo uitvoeren door dierenarts specialist Hans Garretsen van www.vetecho.nl

Kat met een cholangitis

Heeft uw kat hoge gammaglobulines in het bloed dan dient dus niet alleen aan FIP gedacht te worden maar dus verder onderzoek gedaan te worden naar pancreatitis, de echo is een belangrijk onderdeel in dit onderzoek.

Hieronder is als voorbeeld kat Bashir. Hij was erg vermagerd en voelde zich echt slecht. Er was al eerder bloedonderzoek uitgevoerd bij de verwijzende dierenarts en er waren hoge gamma globulines gevonden, Bashir werd verdacht van Fip.

Kat met een FIP verdenking die ook cholangitis kan zijn

Uit de echo uitslag kwam naar voren dat de kat cholangitis had.

Kat met een echo uitslag die wijst op cholangitis en niet op FIP

Lees verder over de ziekte FIP (= Feline Infectieuze Peritonitis via de link onderaan deze pagina ....

De definitieve diagnose wordt gesteld door het nemen van een leverbiopt. Omdat aan het nemen van een leverbiopt risico's verbonden zijn moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar afgewogen worden.

Welke complicaties kunnen optreden bij een cholangitis?
Cholangitis is een aandoening die in veel gevallen gepaard gaat met een pancreatitis, een alvleesklierontsteking. Wanneer pancreatitis samen met een cholangitis en een darmontsteking voorkomt spreken we van een triaditis. De reden dat deze aandoeningen vaak samen voorkomen heeft te maken met de anatomie van deze organen. De pancreas en de galwegen hebben een gezamenlijke afvoergang waarmee ze uitmonden in de darmen. Het is goed voor te stellen dat bij een ontsteking zowel de alvleesklier als de galwegen worden aangetast.
Lees verder over de ziekte pancreatitis via de link onderaan deze pagina ....

Is chronische cholangiohepatitis te behandelen en wat is de prognose?
De therapie voor chronische cholangitis bestaat uit medicijnen die ontstekingsremmend werken in de galwegen en de levercellen beschermen tegen de schadelijke galzuren. Tevens verhogen ze de galstroom waardoor het risico op een galwegverstopping verminderd wordt. Katten met chronische cholangitis dienen levenslang behandeld te worden om schade aan de levercellen blijvende te verminderen. In een aantal gevallen zijn antibiotica en corticosteroiden nodig.

Het doel van de behandeling is het onder controle houden van de ziekte en niet het genezen ervan. In de meeste gevallen is behandeling van chronische cholangitis succesvol te noemen.

Wanneer er tevens sprake is van een pancreatitis is de prognose minder gunstig.

Lees verder over pancreatitis of alvleesklier ontsteking bij de kat ....

FIP of is het lymfocytaire cholangitis
Vooral wat betreft een kat met een FIP verdenking is het belangrijk om aan de mogelijkheid te denken dat er een lymfocytaire cholangitis aanwezig is en geen FIP. We zien FIP vaak bij jonge katten en lymfocytaire cholangitis zien we juist bij oudere katten! Helaas is de scheiding niet zwart wit en kan een jonge kat ook lymfocytaire cholangitis en een oudere kat kan ook FIP ontwikkelen

Lees verder over de ziekte FIP of Feline Infectieuze Peritonitis ....

Disclaimer:
Het verhaal over cholangitis bij de kat is geschreven door kattendierenarts Diane van Driel van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht. Deze pagina is tot stand gekomen door het volgen van lezingen, het lezen van literatuur en de ervaring die we opgedaan hebben in onze dierenkliniek.
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan