Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Plaskater - Help mijn kat kan niet plassen

Als een kater niet kan plassen dan is dit een spoed geval!

Wat is een plaskater
Wanneer de plasbuis zo verstopt zit dat de kat niet meer kan plassen, dan spreken we van een plaskater. De plasbuis kan verstopt zitten met een samenklontering van blaasgruis en bloedcellen, maar ook door een klein steentje. De urine kan nu niet uit geplast worden en de giftige eiwit stoffen blijven in het bloed. De kater is zichzelf steeds meer aan het vergiftigen en zijn gezondheid wordt slechter en slechter.

Symptomen
Bij de plaskater gaat de kat vaak naar de bak om te plassen, maar er komt weinig of geen urine. In de kattenbak zie je geen sporen van urine.

De kater kan klagelijk miauwen en veelvuldig aan zijn penis likken. Hij zal steeds weer hernieuwde pogingen doen om te gaan plassen, maar er komen slechts druppeltjes urine te voorschijn of helemaal niks.

Op een gegeven moment doet de kater vaak helemaal geen pogingen meer om te plassen, wordt sloom en kan gaan braken. Dit is een levensbedreigende situatie, er is een acuut nierfalen: de nierwaardes (ureum - creatinine) en vooral het kaliumgehalte in het bloed stijgen heel erg.

NB: als deze situatie lang duurt dan kan de kat in coma raken en zelfs komen te overlijden!

Als u deze symptomen bij uw kater ziet, neem dan contact op met uw dierenarts: het is een spoedgeval!

Behandeling ....
De dierenarts zal uw kat onderzoeken en vooral de blaas navoelen. Bij het navoelen van de blaas valt op dat deze zeer groot en gespannen is. De kat zal dan opgenomen worden voor een behandeling.

Met bloedonderzoek (ureum - creatinine en kalium) stellen we vast hoe ernstig de vergiftiging is.
Als de nierwaardes in het bloed verhoogd zijn leggen we de kater aan het infuus.

We geven een lichte verdoving en ontstoppen de urethra (penis - plasbuis). Hier hebben we speciale kleine tips voor die de opgehoopte plug van kristallen en bloed wegspoelen uit de penispunt.

Een plaskater ontstopt

Je ziet dat er gelijk urine uitstroomt als de plug weg is! Hierna katheteriseren we met een speciale zachte siliconen katheter de blaas en halen de urine uit de blaas. Er zijn vaak al veel kristallen in de urine met het blote oog te zien als we de urine in een ijzeren nierbekken opvangen. De blaas wordt grondig schoongespoeld met fysiologische zoutoplossing.
Hierna hechten we de katheter vast aan de huid en bevestigen een urine opvangzak aan de katheter.

Een enkele keer is de blaas echt super geïrriteerd en is er een acuut nierfalen, zie bij de kat hieronder, de urine is echt rood van het bloed!

Een plaskater ontstopt met erg veel bloed in de urine

De kater wordt aan het infuus gelegd, een paar dagen later is alles veel beter. Er is weer heldere urine en de nierwaardes zijn weer genormaliseerd.

Een plaskater aan het infuus

De kater wordt een paar dagen in onze opname gehouden en kan pas weer naar huis als de nierwaardes weer goed zijn en de kat uit zich zelf kan plassen. Gelukkig is dit in het merendeel van de gevallen na een paar dagen. Aan de hand van het urine onderzoek kunnen we een advies geven welk voer het meest geschikt is voor de kater. Dit voer krijgt de kater mee samen met medicijnen om de blaas te ontspannen en een pijnstiller. Als het nodig is krijgt hij ook antibioticum mee. Soms is het nodig om speciale medicijnen voor te schrijven die verkramping van de plasbuis tegen gaan. Mocht de kat ondanks dit alles niet kunnen plassen dan kan een penis amputatie nodig zijn.

Steen in de urethra ....
Een enkele keer zien we geen plug van kristallen en bloed in de penis uitstroom opening (de urethra) maar een steentje die vast gelopen is in de piemel. We noemen dit een urethra steen.

Een plaskater ontstopt met erg veel bloed in de urine

Je merkt bij het ontstoppen al dat de katheter moeilijk in de blaas te krijgen is en dan maken we een röntgenfoto. Zeker als we een mandrijn (ijzeren staafje) in de katheter hebben ingebracht is de steen vaak goed in de urethra te zien. We proberen dan de steen terug te spoelen naar de blaas. Als dat lukt dan kan met speciaal voer de steen/stenen worden opgelost en uitgeplast, met het gevaar dat de steen weer vast kan lopen en er weer een "plaskater" ontstaat. Er kan ook gekozen worden voor een blaassteen operatie. Echter dit kan pas als de kat gestabiliseerd is en de nierwaardes goed zijn.

Penis amputatie ....
Een enkele keer is de penis niet passabel te krijgen en kan de kater niet meer plassen. Je kunt een katheter niet langdurig laten zitten en er moet wel een oplossing komen dat de kater weer kan plassen. De enige oplossing is dan om de penis te amputeren. Er wordt met een operatie een grotere uitstroom opening voor de urine gecreëerd. Deze operatie heet een urethrostomie: we halen de punt van de penis weg met het gedeelte waar de urethra vrij smal is en hechten het bredere gedeelte van de urethra vast aan de huid. We maken als het ware van de kater een poes. Het slijmvlies van de penis wordt ruim open gehecht aan de huid, zie de meest rechtse foto.

Een plaskater operatie

Een poes dan?
Een vrouwelijke kat raakt niet zo snel verstopt, de kans is echt heel klein, ze hebben een grote urine uitstroom opening. Hier maken we gebruik van als we stenen uit de blaas bij een poes flushen.

Mocht een poes niet of nauwelijks plassen dan is in het merendeel van de gevallen een erg geïrriteerd blaas die heel klein is en hard aanvoelt. Er komen alleen nog maar druppeltjes urine uit de blaas. De blaas kan zich niet meer ontspannen om zich te vullen.


terug naar de blaasproblemen overzichts pagina van de kat ....We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan