Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Blaasruptuur bij de kat

Een kat met een gescheurde blaas is echt ziek.
Zo is er het voorbeeld van Puk. Puk was door de eigenaar buiten gevonden. Lag stil in een hoekje en kon niet zelf meer lopen en voelde koud aan. De eigenaar is snel naar ons toegekomen.

Bij het onderzoek vonden we een hele slappe, slome kat, Puk was soporeus. Er was temperatuur van 36,6 graden (normaal 38-39 graden celsius) en de buik was erg pijnlijk. Uit het bloed onderzoek kwamen hoge nierwaardes naar voren en een hoog kalium, dit wijst op acuut nierfalen. Op de röntgenfoto is de blaas niet goed te zien, en ook toen er contrast middel werd ingebracht was de blaas niet in beeld te brengen. Bij het aanprikken van de buikholte kwam vocht te voorschijn. De diagnose was 100% een gescheurde blaas toen we een hoger kalium in deze vloeistof aantoonden.

Een kat met een blaasruptuur is echt ziek

Puk werd aan het infuus gelegd en in de verwarmde opname geplaatst om de kat te stabiliseren en op te warmen. Er moest zodra dat kon zo snel mogelijk geopereerd worden!

Een kat met een blaasruptuur moet worden geopereerd

Bij de operatie gebruikten we een afzuigapparaat om de urine uit de buikholte te zuigen en we konden de blaas goed in beeld krijgen. Er zat een scheurtje in de blaas, deze ruptuur van de blaas kon gehecht worden. De operatie verliep gelukkig goed en Puk doorstond de verdoving en werd weer wakker in onze opname met een katheter in zijn plasbuis. We konden in de daaraan vast gemaakt plaszak goed zien of er urine werd gevormd ook voorkwamen we zo dat er veel druk op de pas gehechte blaas kwam.

Een kat met een blaasruptuur kan mits alles goed gaan weer volledig genezen

Puk was na een paar dagen weer helemaal de oude. Hij voelde zich goed. Er was geen nierfalen meer aanwezig, de nierwaardes en het kalium waren mooi gedaald. Er was een acuut nierfalen door de blaasruptuur en de nieren zijn na de behandeling weer goed!.

De oorzaak?
Een blaas scheurt niet zomaar vanzelf. Vaak is er toch een ongeluk, trauma in het spel. Ook kan een blaas heel groot worden en dan scheuren, maar dat komt gelukkig maar heel weinig voor.

Acuut nierfalen ....
We hebben een pagina gemaakt over andere oorzaken van acuut nierfalen bij de kat.

Lees verder over andere nierproblemen bij de kat

Blaasproblemen ....
We hebben een pagina gemaakt over andere oorzaken van blaasproblemen bij de kat.

Lees verder over andere blaasproblemen bij de katWe zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan