De behandeling van een baarmoederontsteking of pyometra bij een kat


Vieze uitvloeiing uit de vagina bij een kat met een baarmoederontsteking Iedere katteneigenaar die gaat fokken vreest het moment waarop zijn dierenarts bij de kat een baarmoederontsteking constateert. Een baarmoederontsteking of pyometra wordt meestal operatief behandeld. De baarmoederontsteking is namelijk slecht met een antibioticium te behandelen. Het enige dat volgens veel dierenartsen overblijft is de kat te steriliseren zodat de moederpoes gered wordt.

Is een pyometra bij een kat te behandelen?

Hier antwoorden wij volmondig ja op!

We kunnen de baarmoeder van een poes behandelen met een intensieve maar doeltreffende methode. 80-90% van de katten met een pyometra kunnen we dusdanig herstellen dat ze weer een nestje kunnen krijgen.

Vieze uitvloeiing uit de vagina bij een kat met een baarmoederontsteking

Hoe herkent u een open pyometra

Het meest opvallende is vieze uitvloeiing uit de vagina, er is dan sprake van een open pyometra oftewel een met pus gevulde baarmoeder. De kat kan er goed ziek van zijn, maar dit is niet altijd het geval.

    De pyometra ontstaat door:
  • Vlak na een dekking ten gevolge van de kater
  • Op elk tijdstip van de dracht,
    doordat de vruchten afgestoten worden
  • Zonder aanwijsbare oorzaak na bijvoorbeeld een krolsheid

Diagnose

U kunt met uw kat langskomen zodat we kunnen navoelen of uw kat geschikt is om te laten behandelen. Allereerst wordt gevoeld of er vruchten (kittens) in de baarmoeder aanwezig zijn. Is dit het geval dan zal met behulp van een rontgenfoto of echo bepaald worden in welk stadium de dracht is, ook kan er met de echo gekeken worden of er nog levende kittens zijn. Als er namelijk grote dode kittens of versteende vruchten (embryo's) in de baarmoeder zitten dan werkt deze methode niet. In dat geval moet er een keizersnede uitgevoerd worden op de helaas afgestorven vruchten.

Voelen we geen grote gevulde baarmoeder dan zal de baarmoeder behandeld worden volgens onderstaand protocol.

Onze behandeling

We nemen uw poes een paar dagen in onze kliniek op. Afhankelijk van hoe erg de baarmoederontsteking is duurt de behandeling gemiddeld tussen de 3 en 5 dagen.

Met een speciale sonde wordt de baarmoeder van een kat gespoeld. Het spoelvloeistof wordt diep in de baarmoeder ingebracht. We spoelen de baarmoeder
Elke dag krijgt de kat een lichte verdoving. We moeten namelijk een speciale sonde (=buis) via de vagina door de baarmoedermond in de baarmoeder brengen. Deze behandeling kan erg gevoelig zijn, zodat we de poezen altijd een lichte verdoving geven als we de baarmoeder gaan spoelen.
We brengen via de sonde een antibioticumoplossing diep in de baarmoeder in. Door het inbrengen van deze oplossing spoelen we de baarmoeder als het ware schoon.

De oplossing met een antibioticum wordt diep in de baarmoeder ingebracht Baarmoeder samen laten trekken
We geven injecties met prostaglandines, dit is een middel dat de baarmoeder laat samentrekken. Hierdoor wordt de pusachtige inhoud met de antibioticumspoelvloeistof de baarmoeder uitgewerkt.
De kat krijgt een injectie met een sterke pijnstiller (temgesic), een extra pijnstiller (tolfedine) met ontstekingsremmende werking en een speciaal soort antibioticum dat goed in de baarmoeder doordringt.

Als het spoelsel van de baarmoeder schoon is, dan is de baarmoeder schoon en mag de kat naar huis.

Nabehandeling

Als u uw kat ophaalt dan krijgt u nog voor 2 weken antibioticum mee en een advies wanneer uw kat weer gedekt kan worden.
Er zijn katten die we bij de eerstvolgende krolsheid laten dekken, maar ook katten die eerst nog een keer krols moeten worden om de baarmoeder verder op te schonen.

De poes van de bovenste twee foto's hebben we behandeld. De poes lieten we bij de eerste krolsheid dekken en zie hieronder het resultaat: de eigenaar heeft ons foto's van de geboorte toegestuurd

Kitten wordt geboren bij de poes die een baarmoederspoeling heeft ondergaan

Kitten wordt geboren bij de poes die een baarmoederspoeling heeft ondergaan, de moeder likt het kitten droog Kittens die geboren zijn bij de poes die een baarmoederspoeling heeft ondergaanbeginnen te drinken

Het uiteindelijke resultaat: 4 prachtige kittens!

De 4 Kittens die geboren zijn bij de poes die een baarmoederspoeling heeft ondergaan, ze is gedekt bij haar eerste krolsheid en kreeg 4 gezonde kittens.

Meer informatie

Indien u meer informatie wilt krijgen over deze speciale behandeling, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Kitten dat geboren is bij de poes die een baarmoederspoeling heeft ondergaanWe zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan