Vaccinatie op maat


Het is verstandig om waar mogelijk dieren tegen ziektes te beschermen d.m.v. regelmatige vaccinatie: voorkomen is altijd beter dan genezen! Pups krijgen een serie basisinentingen om een beschermde start te kunnen maken, maar ook volwassen honden hebben regelmatig herhalingsentingen nodig om hun bescherming op peil te houden. Toch schiet dat er helaas nogal eens bij in: bij misschien wel de helft van de honden in Nederland is de bescherming tegen sommige infectieziekten geen 100% meer.

Tegenwoordig wordt steeds vaker de vraag gesteld of al die inentingen dan geen kwaad kunnen. Tenslotte wordt elke keer een soort inspanning gevraagd van het afweersysteem. Het antwoord is dat met de momenteel beschikbare vaccins die risico's uiterst klein zijn: de voordelen van regelmatig enten zijn oneindig veel groter dan de nadelen. Natuurlijk is het wel goed om kritisch naar de inentingen te kijken. Zo is het de vraag of het echt nodig is elk jaar een complete cocktailenting te geven.

Het is inmiddels bekend dat de beschermingsduur niet voor alle componenten uit deze cocktails hetzelfde is. Voor Ziekte van Weil is dat een jaar, dus honden moeten daar echt elk jaar voor worden ingeŽnt. Maar voor hondenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daarvoor is elk jaar enten niet nodig.

Een ander punt is dat ook zaken als leeftijd en leefomstandigheden een rol spelen. Bij een oudere hond (een "senior" huisdier) is het afweersysteem niet altijd meer in topvorm: die hebben dus wat vaker de hulp van een inenting nodig. Dit alles betekent dat vaccineren meer maatwerk zal gaan worden. En dat betekent dat wij bij de eerstvolgende gezondheidscontrole van uw hond in overleg met u een voor uw situatie passend entschema zullen opstellen. Zo bereiken we een optimale balans in de gezondheid van uw huisdier.

In overleg met uw dierenarts worden de componenten van de jaarlijkse vaccinatie bepaald. Hierbij spelen de leefomstandigheden van uw hond een belangrijke rol: de leeftijd en het zwemgedrag van uw hond, de infectiedruk (pension, hondenschool, tentoonstelling) en een bezoek aan het buitenland. Ook wordt de bestrijding van parasieten (teken, wormen en vlooien) met u besproken.

Als uw hond meegaat naar het buitenland is een rabiesvaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage) en een officieel Europees dierenpaspoort zijn verplicht. Voor de Rabies vaccinatie adviseren wij deze minimaal 1 maand voor vertrek toe te dienen. Daarnaast hebben sommige landen nog aanvullende eisen.