Tandplaque


Tandplaque is een veel voorkomende aandoening. Tandplaque is een combinatie van levende en dode bacteriŽn, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriŽn. Tandplaquevorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees maar tevens op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is.

Door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam op bacteriŽn ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel. Dat betekent dat als het gebit professioneel gereinigd wordt, eventueel in combinatie met antibiotica , dat er weer een gezond tandvlees aanwezig is.

Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en gaan uitvallen.

Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.