Mable werd voor dementie behandeld
met Canine b/d voer van hill's

Mable een 15 jaar oude bouvier. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Dementiescore

Mable een 15 jaar oude Bouvier deed eind 2004 mee aan ons seniorenprogramma. Mable was volgens de eigenaar afwezig en oud aan het worden. Daarbij had ze een afwijkend slaappatroon, ze doolde 's nachts door het huis (zie de tabel hieronder).

Volgens het bloedonderzoek dat we uitvoerden was er geen nier of leverprobleem aanwezig. Studenten van de Faculteit Diergeneeskunde Vakgroep Pathologie kwamen bij Mable tot een dementiescore van 21. De normale waardes van deze dementiescore liggen tussen de 10 en de 17.

Er was dus sprake van een dementie bij Mable.

b/d voer

b/d voer van Hills. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Hill's had aangeboden om een aantal patienten te zoeken en die Prescription Diet Canine b/d voer te geven. Prescription Diet Canine b/d is speciaal samengesteld met een exclusieve mix van anti-oxidanten en vetzuren uit groenten om de symptomen van hersenveroudering tegen te gaan en de hersenfunctie te verbeteren. De anti-oxidanten vangen de vrije radicalen in het bloed weg zodat ze geen beschadiging van de hersenen kunnen veroorzaken.

Mable een 15 jaar oude bouvier. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Vrije radicalen veroorzaken schade aan de hersenen

Het zenuwweefsel in de hersenen van oudere honden is bijzonder gevoelig voor vrije radicalen. Door amyloidafzetting in de bloedvaten ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect, het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen.

De schade die door vrije radicalen aan de hersenen wordt toegebracht, veroorzaakt vaak leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij oudere honden. Dit wordt ook wel dementie genoemd.
Zie onderaan deze bladzijde wat deze ouderdoms- of dementieverschijnselen zijn.

Mable en b/d voer.

Mable een 15 jaar oude bouvier. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Mable werd op het Precription Diet Canine b/d voer gezet en er werd afgesproken om na een maand voor controle terug te komen. Een maand later kwam een totaal andere hond binnen gewandeld (zie het schema hieronder). Ze was weer actief en speelser dan een maand geleden. 'S Nachts werd er weer geslapen en ze voelde zich volgens de eigenaar duidelijk beter. (zie schema hieronder)

Afgesproken was om elke maand terug te komen om na te gaan of de verbetering aan zou houden. Een maand later was het zelfs stukken beter met Mable volgens de eigenaar. Ze was weer beter qua gedrag, reageerde weer op haar omgeving en andere honden.

Dit bleef eigenlijk goed gaan, alleen werd Mable in augustus 2005 wel wat dover en begon ze minder te zien. De eigenaar was erg tevreden met het resultaat dat door het b/d voer werd veroorzaakt.

Zie voor de ouderdomsverschijnselen van Mable de onderstaande tabel.

De zwarte ja's geven afwijkend gedrag aan, de rode nee's geven aan dat het gedrag goed is. In de loop van de maanden zie je steeds meer rode ja's verschijnen.

Klik op het plaatje voor een uitvergroting!

Gedragsverbetering door b/d voer van Hill's afgezet tegen een aantal maanden. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

b/d voer werkt niet bij nier- en leverproblemen

Ter vergelijking hebben we hieronder twee andere patienten die we met b/d voer behandelden. Deze honden hadden ouderdomsverschijnselen die niet verbeterden op het b/d voer. Peppe had een nierprobleem en de andere hond had een leverprobleem: b/d voer is dan niet het aangewezen voer om te geven!

Er is duidelijk op onderstaande tablel te zien dat de ouderdomsverschijnselen bij de hond Peppe niet verbeterden op het b/d voer. Peppe werd hierna op het nierdieet van Hill's gezet. Hij voelde zich lekkerder met het nieuwe voer.

Klik op het plaatje voor een uitvergroting!

Geen gedragsverbetering door b/d voer van Hill's, bij een hond met een nierprobleem, afgezet tegen een aantal maanden. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Wij zijn als dierenarts van mening dat Hill's Prescription Diet Canine b/d voer van hillīs werkt bij honden met echte dementie verschijnselen.

Mocht u vragen hebben over hersenveroudering bij honden neem dan contact met ons op!

Hersenbeschadiging door vrije radicalen. Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

De tekenen van hersenverouderings- of dementieverschijnselen bij honden:

  De hond vertoont desorientatie verschijnselen:
 • weet de weg naar huis niet goed meer te vinden / wil bij de buren naar binnen
 • lijkt in een onbekende omgeving verloren te zijn en later ook in een bekende omgeving
 • herkent kennissen en later de eigenara niet meer
 • is minder alert en vertoont doelloos gedrag (rondjes lopen, ijsberen)
 • staart in de ruimte of naar de muur
  De hond heeft geen ruimtelijk inzicht meer:
 • wil door kleine openingen gaan
 • zit regelmatig klem tussen objecten en blijft dan zo staan
  De hond heeft minder interactie:
 • begroet familieleden niet meer
 • reageert niet meer op aanhalen
 • vraagt niet meer om aandacht
 • speelt minder vaak met familieleden of andere honden
 • reageert niet meer op mondelinge opdrachten
  De hond heeft een verstoord slaappatroon:
 • slaapt meer overdag en/of minder 's nachts
 • slaapt zowel overdag als 's nachts
 • doolt 's nachts door het huis
 • begint zomaar 's nachts te blaffen
  De hond is niet meer zindelijk:
 • vraagt niet meer om uitgelaten te worden
 • heeft regelmatig "ongelukjes" in huis: doet zijn behoefte in huis, omdat hij vergeten is dat hij buiten moet plassen of poepen


terug naar de senioren pagina van de hond ....We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan