Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Een hond met schimmel of ringworm


De meest voorkomende schimmelinfecties van de huid (dermatophytose) bij de hond worden veroorzaakt door schimmels van het geslacht Microsporum en Trichophyton.

Een hond met een schimmel tgv Micro sporum canis

Een hond met een schimmel tgv Trichophyton mentagrophytes

Een schimmel infectie is erg besmettelijk ....
Schimmels zijn erg besmettelijk tussen dieren onderling, maar ook tussen dieren en mensen! Het is een zo÷nose, als u zelf rode ronde plekjes of plekken op de huid heeft die ruw zijn is het raadzaam uw huisarts te raadplegen.

Symptomen van een schimmel infectie ....
De klachten kunnen varieren van kale plekken, korstjes en schilfers op de huid, een rode huid en soms jeuk. Wat opvalt is dat het meestal een ronde plek is die zich langzaam uitbreid. In een enkel geval is er een niet een lokale schimmel infectie, maar een gegeneraliseerde schimmel infectie: grote delen van de huid doen dan mee. Vaak is er dan een immuniteitsprobleem. Gelukkig zien we dit maar zelden.

Diagnose ....
Met een speciale lamp (Woodse lamp) kunnen we soms de schimmel zichtbaar maken (alleen microsporum canis). Ook kun kunnen we soms met een microscoop aan de aangetaste haren zien of ze besmet zijn door een schimmel.
We willen de diagnose met zekerheid stellen en we hebben dan twee opties:
1. Met een schimmelkweek
2. Met een schimmel PCR test

Wat is het verschil tussen een kweek en een PCR test?

Ad 1: Een schimmelkweek: dit kunnen we in onze dierenkliniek doen met een test of we sturen materiaal in naar een laboratorium (VMDC - VetMedLab) dat de haren en schilfers test op schimmels.

 • Nadeel: het duurt 10 - 14 dagen voordat we een definitieve uitslag krijgen

 • Voordeel: er wordt getest op het voorkomen van gisten zoals malassezia

  Ad 1: Een schimmel PCR test: we sturen een tandenborstel met materiaal naar het laboratorium en krijgen binnen een werkdag een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!
 • Voordeel: super snel krijg je een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!
 • Nadeel: er wordt niet op iets anders getest dan schimmels

  Voor een PCR sturen we het materiaal in naar het VDQD of het VMDC

  VDQD een laboratorium om schimmel te testenVDQD ....
  Het VDQD - Veterinary dermatophyte Quick diagnostics - heeft een PCR test ontwikkeld die snel en betruwbaar is. We hebben in de test fase meegewerkt en onze ervaring is dat snelheid (en betrouwbaarheid) van een uitslag reuze handig is. De eigenaar weet gelijk waar hij aan toe is. Op de VDQD website staat ook meer informatie over schimmels en hoe de schimmels bij de diverse diersoorten te behandelen zijn.

  Klik hier voor de website van de VDQD ....

  Positieve PCR schimmel testen ....

  Positieve schimmel testen: microsporum canis en trichofyton

  Schimmel PCR test is negatief: soms is een negatieve uitslag ook goed om te weten, er is dan geen schimmel aangetoond: dan weet je dat je het in een andere hoek moet zoeken dan die van de schimmels ....

  Een hond met een ronde kale plekken, maar geen schimmel

  Het VMDC in Utrecht kan een ouderwetse schimmelkweek beoordelen en ook de nieuwe PCR test

  Klik hier voor de website van het VMDC

  Therapie van een schimmel infectie bij de hond ....

  VDQD behandle advies voor honden met een schimmel infectie Honden hebben vaak een lokale schimmel infectie. De plekken zijn beperkt tot een aantal plekken. Ze worden dan dagelijks lokaal met zalf behandeld. Wel is het meestal wel raadzaam om de hond een aantal weken twee keer per week te wassen met een shampoo tegen schimmels om de sporen van de schimmels af te doden.

  Als de infectie heel erg is krijgen de honden ook een systemische behandeling: tabletten worden dan gegeven om de heftige infectie te bestrijden.

  Een aantal voorbeelden van antischimmel middelen en shampoos die wij gebruiken

  Schimmel is besmettelijk: hoe zit het met andere dieren en de omgeving?
  In het merendele van de gevallen hoeven de andere dieren niet mee behandeld te worden als er geen symptomen zijn en is er ook geen spray of rookkaars tegen schimmels in huis nodig.

  Een mooi voorbeeld van een schimmel infectie op de neus bij Charlie, waarschijnlijk heeft hij met de neus al snuffelend een schimmel infectie opgelopen.

  Hond Charlie met een schimmel infectie op de neus

  Een paar weken later met dagelijks zalf aanbengen op de schimmel plek is de neus weer helemaal genezen

  Hond Charlie met een schimmel infectie op de neus een paar weken later helemaal genezen!

  Naschrift: we hebben geen aandelen van het bedrijf VDQD, maar willen het wel onder de aandacht brengen van andere dierenartsen en eigenaren van huisdieren :)


 • Terug naar de huidproblemenpagina


  We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan