Röntgenfoto's bij de hond

We maken ook vaak röntgenfoto's om tot een diagnose te komen. Hieronder zullen we enkele patienten de revue laten passeren.

Een balletje in de maag bij een hond

Een hond had last van overgeven. Ook was hij bij het navoelen van de buik voorin gevoelig. Op de röntgenfoto is duidelijk een ronde vorm in de maag te zien. Tijdens de operatie bleek het een balletje te zijn dat de eigenaar kwijt was.

Witte ronde vlek in het midden van de foto is het balletje, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Balletje dat uit de maag gehaald is

Een worstevelletje in de darm bij een hond

Een hond had last van overgeven. Ook was hij bij het navoelen van de buik achterin gevoelig. Op de röntgenfoto is een ronde witting achter in de buikholte te zien. Het leek er op dat er een lichaamsvreemd voorwerp in de darm zat. Er werd besloten de hond te opereren. Tijdens de operatie bleek er een worstevelletje met een ring aan het uiteinde in de darm klem te zitten (zie de rechter foto). Nadat deze blokkade was opgeheven is de hond weer helemaal opgeknapt.

Witte ronde vlek achterin de buik is het worstevelletje met ring, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Worstevelletje dat uit de darm gehaald is

Een ring in de maag bij een hond

De volgende hond kwam ook met braakklachten op de kliniek. Omdat ook deze hond erg pijnlijk was bij het navoelen van de buik werd er een röntgenfoto gemaakt. Op de röntgenfoto was een ringvormige witting in de maag zichtbaar (linker foto). Er werd toen besloten de hond met behulp van medicijnen extra hevig te laten braken. Tot onze verbazing en die van de eigenaar braakte de hond toen de trouwring van de eigenaar uit!! (rechter foto).

Ring in de buik Ring die doormiddel van overgeven opwekken uit de maag is gekomen, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Een blaasontsteking bij een hond

Deze patient had last van een blaasprobleem. Hij moest continue plassen. Er zat ook bloed bij de plas maar er waren geen bacterien in de urine aanwezig. Op de röntgenfoto die gemaakt is zijn duidelijk twee witte schaduwen in de blaas te zien. Dit waren 2 blaasstenen. Op de rechterfoto zie je de blaasstenen nadat ze operatief verwijderd waren.

2 blaasstenen in de blaas, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Blaastenen die operatief uit de blaas gehaald zijn

Een wortelpuntabces van een kies bij een hond

Deze hond had last van een een kies die aan het opspelen was. Op de linker foto zie je een kies waarvan het bot rond de wortels aan het oplossen is als gevolg van een ontsteking. Deze ontsteking is zichtbaar als een zwarting rond de punt van de kieswortels. Kijk op de rechterfoto voor de uitleg: in de rood gestreepte wortels en de halve rondjes zie je de zwarting. In de blauwe gestreepte wortels zie je een gezonde wortel met wit bot eromheen.

2 Kieswortel ontsteking bij een hond, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Bij de rode strepen de ontstoken kieswortels, bij de blauwe strepen de gezonde kieswortels

Arthrose bij een hond

De laatste patient had last met lopen en kwam moeilijk overeind. Ook begon hij met zijn achterpoten te slepen tijdens het lopen. Op de röntgenfoto valt op dat de heupkoppen slecht zijn. Op de middelste röntgenfoto zie je rode cirkels. Hierin liggen de slechte heupkoppen.
Op de onderste foto zie je een normaal heupgewricht. De heupkoppen zijn mooi afgerond en vallen in de heupkommen.

De hond van de twee bovenste foto's heeft gewrichtslijtage van de heupen. Er is sprake van botnieuwvorming. We noemen dit arthrose. Alhoewel deze aandoening niet te genezen is gaat het met behulp van pijnstillers gelukkig een stuk beter met de hond.

Ernstige artrose bij een hond, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht In de ronde cirkels zie je de aangetaste heupkoppen
Mooie heupen bij een hond, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Zo heeft u een indruk wat voor diagnoses er met een röntgenfoto gesteld kunnen worden.