Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Een kreupele hond met artrose behandelen met speciaal voer en/of Flexadin een voedingssupplement

Het grootste voordeel is dat er minder pijnstiller gegeven kan worden

J/D* van Hill's Pet Nutrtion, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Wat is artrose?

Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het wordt door een bepaalde oorzaak in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.

Waar komt artrose voor?

Uit de artrose folder van Pfizer Animal health Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeen cellen afgebroken. Indien dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.

Oorzaken voor het ontstaan van artrose

Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma (bv afgescheurde voorste kruisband in de knie) en erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie (het niet goed aansluiten van de heupkom en kop). Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd.

Pijn ....

De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn geven. Het lichaam gaat proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in het gewrichtskapsel (kapsel dat om het gewricht zit).

Wat zijn de verschijnselen van artroise bij de hond, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

De symptomen van artrose ....

  • stijfheid na periode van rust
  • startkreupelheid of ochtendstijfheid = een hond kan door de kreupelheid heen lopen
  • moeilijk opstaan
  • mank of kreupel lopen, loopt onregelmatig
  • pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden

Het rontgenapparaat van Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Arhthrose van de heup, rontgenfoto gemaakt door Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Het zichtbaar maken van de artrose

Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van de hond gecontroleerd en er wordt gekeken waar het probleem zit. Dit zal aan het licht komen door op een reactie of pijnuiting van de hond te letten tijdens het palperen en bewegen van de gewrichten.

Hierna kan er een r÷ntgenfoto gemaakt worden om de ernst van de artrose in kaart te brengen. Zie rechterfoto hierboven een hond met artrose van de heupen.

J/D van Hill's Pet Nutrition, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Therapie ....

  • Gedoseerde beweging
  • Afvallen tot het juiste gewicht bereikt is
  • Pijnstillers en gelijk ontstekingsremmers (NSAID's)
  • Voeding en Voedingssupplementen met bijvoorbeeld glucosamine en chondro´tinesulfaat
  • Fysiotherapie

Pijnstillers ...

Vroeger gaven we vooral pijnstillers. Deze zijn geregistreerd voor langdurig gebruik en werden in een lagere dosering gegeven. Echter als het niet echt nodig is geef je liever geen pijnstillers, en als het toch nodig is dan in een zo laag mogelijke dosering. Op deze manier probeer je problemen zoals maag en darmproblemen te voorkomen. We hebben diverse soorten pijnstillers met allen een verschillend werkingsmechanisme. Deze worden of dagelijks gegeven of er kan een tablet 1x per maand worden gegeven. Eigenlijk zoeken we samen met de hond en de eigenaar naar de pijnstiller waar de hond het beste op reageert.Een nieuw voer voor honden met artrose ....

We hebben voor honden met artrose een speciaal voer tot onze beschikking, namelijk J/D* van Hill's Pet Nutrition.

J/D* of joint disease voer van Hills Pet Nutrition is een welkome aanvulling op de therapie bij honden met artrose. Doordat het voer zorgt dat de gewrichten minder pijnlijk zijn kan er minder pijnstiller gegeven worden.

J/D* van Hill's Pet Nutrition, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht J/D van Hill's, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Wat is J/D* voer precies en hoe werkt het?

Hill's Prescription Diet J/D * is een innovatief voer dat de pijn in de gewrichten helpt verzachten en de mobiliteit binnen 21 dagen verbetert. Het is een unieke formule die hoge gehaltes aan EPA (Eicosapentaeenzuur) bevat, een omega-3 vetzuur dat in hoge concentraties voorkomt in visolie. Onderzoek heeft aangetoond dat EPA kan helpen om de functie van de gewrichten te behouden. Natuurlijk glucosamine en chondro´tinesulfaat leveren de bouwstenen voor gezond kraakbeen. Toegevoegd L-carnitine helpt bij het in stand houden van het optimale lichaamsgewicht. Canine J/D verbetert de levenskwaliteit door honden te helpen om beter te rennen, te spelen en op te staan na het liggen.

Flexadin advanced een voedingssupplement ....

Flexadin advanced voor artrose bij de hond, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht Sinds enige tijd gebruiken we Flexadin advanced een voedingssupplement om artrose te behandelen in de praktijk.

In flexadin advanced zitten verschillende stoffen om het kraakbeen optimaal te ondersteunen. Flexadin bevat glucosamine, chondroto´ne, omega 3 vetzuur en vitamine E: allemaal om het gewricht optimaal te ondersteunen. Daarnaast zorgt duivelsklauw voor een natuurlijke pijnstilling. Tot slot is er UC-II: dit lijkt op het stofje wat vrijkomt bij gewrichtsschade. Het lichaam reageert heel fel op het stofje wat vrijkomt bij gewrichtsschade. Door de UC-II raakt het lichaam hier gewend aan en dooft de felle reactie van het lichaam uit.

Flexadin is een smakelijke chew waarin de werkzame stoffen verwerkt zijn. Deze chew geeft u 1x per dag. Het doel van het geven van Flexadin advanced is de hond zich soepeler te laten bewegen, de voortgang van artrose af te remmen en de benodigde dosis pijnstilling te verlagen. De meeste eigenaren zijn erg te spreken over de werkzaamheid van de Flexadin advanced, want ze zien duidelijk een verschil! De mooiste opmerking was: Bas lijkt weer een jonge hond!

Overgewicht en artrose ....

Indien uw hond te zwaar is, overgewicht heeft, werkt dit extra op de gewrichten in. Bij honden die te zwaar zijn of de neiging aanwezig is om te zwaar te worden adviseren we J/D* in een light variant. Het heet J/D* reduced calorie.

Light of redcuced J/D* van Hill's Pet Nutrtion, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

J/D* van Hill's, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

Mijn oude studentenhuishond Polo ....

We hebben een aantal honden op J/D* staan en de resultaten zijn zeer positief. Polo de oude studentenhuishond van dierenarts Evert-Jan de Boer is een van de honden die het krijgt. Het is een blonde labrador van 10 jaar oud. Hij was humeurig en niet meer speels,. Daarbij kon hij met moeite overeind komen en de trap oplopen gaf ook problemen. Elke dag gebruikte hij pijnstillers. Sinds het J/D* voer is zijn humeur er sterk op vooruitgegaan en kan Polo weer de trap op lopen. Polo heeft veel minder pijnstillers nodig dan voordat hij J/D* kreeg. Ook begint het weer een speelse hond te worden.

Bovenstaande stukje moet helaas in de verleden tijd geschreven worden, want Polo is niet meer. In navolging van Nelson (zwarte labrador) en Polo (blonde labrador) is er een nu een nieuw huisgenootje genomen: Klaartje (een bruine Labrador).

Een site die we van harte kunnen aanraden over gewrichtsproblemen van Hill's Pet nutrition.

Artrose of gewrichtswebsite van Hill's Pet Nutrition
Hill's Pet Nutrition heeft een website gemaakt over J/D* en gewrichtsproblemen bij honden. Hier worden behandeld de symptomen, de redenen waarom gewrichtsproblemen voorkomen. Alsmede over hoe J/D* werkt en er is een mobiliteitsscore om te zin of uw hond artrose heeft. Maar voor het laatste moet u wel inloggen.

Lees verder over gewrichtsproblemen en afvallen ....

Welke behandeling bij uw hond met artrose het beste werkt zal uitgeprobeerd moeten worden.

Artrose is een probleem dat bij oudere honden voorkomt, we hebben nog een paar problemen van oudere honden op een rij gezet.

Lees verder over deze problemen bij oudere honden ....

We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan