Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Een melkkliertumor bij de cavia

De cavia heeft twee tepels en er is per tepel een melklierpakket aanwezig. Af en toe zie je bij cavia's dat ze een gezwel (een tumor) van het melkklierpakket kunnen krijgen. Vaak is dit een (doorzichtig tot bloederig) vocht producerende tumor. De cavia heeft er last van en kan het beste geopereerd worden.

De melkkliertumor bij de cavia is meestal een goedaardige vochtproducerende tumor. Soms echter zijn ze kwaadaardig. De melkkliertumoren komen bij zowel vrouwelijke als mannelijke cavia's voor. Deze tumoren metastaseren niet snel.

Symptomen:
Anorexie (niet willen eten), pijnuitingen, zwelling bij 1 of allebei de melkklieren, uit de tepel kan vocht lopen. Dat variŽreert van helder tot donker en soms zelfs zwart.

De cavia heeft twee tepels en de tumor kan een- of tweezijdig voorkomen.

De geschoren huid wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd door Marloes   Duidelijk is de tumor in de melkklier te zien.

De operatie
De tepel en het melkklierpakket, dat aangetast is, worden operatief verwijderd, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het is belangrijk dat er voorzichtig geopereerd wordt zodat de buikholte dicht blijft. Als de melkkliertumor weggehaald is, wordt de onderhuid gehecht en daarna de huid zelf.

De melkkliertmor wordt operatief verwijderd.

Na de operatie
Na de operatie krijgt de cavia een pijnstillende injectie. Als de cavia naar huis gaat, krijgt de eigenaar een brief mee waarin staat waar de komende dagen op gelet moet worden. De cavia krijgt een pijnstiller en dwangvoer mee.

De hechtingen worden na 10 dagen verwijderd.

Na 10 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Hieronder een cavia die al een keer aan een melkkliertumor is geopereerd en waarbij nu de andere kant opspeelt.

Er is al 1 kant geopereerd en nu speelt de andere kant op


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan