Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Castratie cavia: een mannelijke cavia castreren


Als dierenartsen adviseren we om cavia's te castreren. Je voorkomt hiermee onderlinge agressie en ongewenste nakomelingen.

De castratie bij een cavia kan vanaf 4 maanden leeftijd worden uitgevoerd.

Het wegen voor de operatie, in verband met de juiste hoeveelheid verdovend middel Verdoving
Eerst krijgt de cavia een injectie waardoor de cavia gaat slapen. Nadat de cavia gewogen is wordt er een juiste hoeveelheid verdoving opgezogen. We injecteren met een speciale naald de verdoving in de spier aan de binnenzijde van het dijbeen. De ervaring leert dat de huid daar minder dik is.

Om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen krijgt de cavia een injectie met fysiologische zoutoplossing en glucose.

De verdoving van de cavia door injectie en gasanesthesie, er wordt een onderhuidse injectie met suiker en fysiologische zoutoplossing onderhuids gegegeven.

Zodra de cavia slaapt worden de ballen geschoren en wordt de cavia uitgebonden op de verwarmde operatietafel.

Het scheren van de ballen De cavia wordt op de verwarmde operatietafel uitgebonden

De ballen zijn geschoren

Gasanesthesie
Met een mondmasker wordt er een gasanesthesie van zuurstof met isofluraan toegediend. De cavia wordt met steriele doeken afgedekt en de operatie kan beginnen.

Verdovingcavia: De cavia krijgt gasanesthesie door een mondmasker

De eigenlijke operatie
Als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark kiezen we ervoor om twee huidsnedes te maken en de snede aan de voorzijde van de balzak te maken. Op deze plek zie je minder reactie dan als je in de balzak of testikel zelf het mes zet. De bal wordt naar voren gedrukt en de huid van de bal wordt ingesneden: zie hieronder

Castratie cavia: De operatie begint, de huid wordt ingesneden.

Daarna wordt de balzak geopend en de bal wordt uit de balzak gehaald. Er is een grote hoeveelheid vet aanwezig. De bijbal wordt losgemaakt van de ophangband en daarna worden de zaadstreng en het bloedvat afgebonden.

Castratie cavia: De testikel en het vet wordt gescheiden en afgebonden.

De balzak wordt gesloten en de huid wordt daarna gehecht.

De tunica vaginalis wordt dicht gehecht en daarna de onderhuid en de huid.

Hierna wordt de tweede bal geopereerd.

Castratie cavia: De tweede bal wordt nu verwijderd.

De beide testikels zijn verwijderd en de huid is dichtgehecht.

Castratie cavia: De operatie is klaar.

De recovery
De cavia krijgt een pijnstiller. Omdat het belangrijk is dat de cavia snel wakker wordt, wordt er een middel gegeven die de verdoving tegen gaat en wordt hij, nadat de nagels geknipt zijn, in een speciale bak gelegd die verwarmd is en waarbij we zuurstof kunnen toedienen.
Zodra de cavia wakker is wordt hij in onze verwarmde opname gelegd.

De cavia komt bij in een verwarmde omgeving met zuurstof, zodra de cavia rechtop kan zitten gaat deze naar de verwarmde opname.

Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over de castratie van de cavia, of een afspraak willen maken voor deze operatie, dan kunt u ons een e-mail sturen of ons bellen.

Wat kost een castratie bij onze dierenkliniek
Er zijn diverse methodes om een cavia te castreren en des te minder je materiaal gebruikt des te goedkoper de castratie wordt, als je alleen met injectie anesthesie kiest dan wordt er een ander bedrag gerekend dan bij het gebruik van gasanesthesie en het bijkomen in een verwarmde mand met zuurstof. Daarbij komen dan de medicijnen die wel of niet gegeven worden vocht met glucose onderhuids, pijnstiller tijdens en pijnstilling en dwangvoeding na de operatie.

Disclaimer: we zullen niet de goedkoopste methode hebben gekozen, maar wel (wat ons betreft) de meest optimale castratie methode hetgeen ook de prijs met zich mee brengt die wij ervoor rekenen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan