Cavia



Door de cavia dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark


Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark hebben we deze pagina gemaakt.

We brengen naar voren hetgeen wij als caviadokter bij cavia's in onze kliniek tegenkomen, we hebben gemiddeld 8000 behandelingen per jaar uitgevoerd bij cavia's de afgelopen jaren. De ene cavia wordt een keer behandeld, andere worden meerdere keren per jaar geholpen. We geven sinds 2007 nascholingen aan dierenartsen, assistentes en diergeneeskunde studenten over de diergeneeskunde van de cavia. Dierenartsen (van o.a. www.caviawijzer.nl) sturen een cavia naar ons door als ze er zelf niet meer uitkomen. Ook proberen we eigenaren cavia wijzer te laten worden wat betreft de behandeling en het voorkomen van ziektes bij de cavia door middel van onze websites. Wij wensen u veel leesplezier op onze cavia websites. Als u als eigenaar een echte cavia dokter zoekt dan kunt u contact met ons opnemen of bij ons langs komen voor een behandeling van uw cavia.

Als u informatie zoekt over gebitsproblemen bij de cavia dan kunt u informatie vinden op onze tandheelkundige website. U kunt onze tandheelkundige website over het gebit van de cavia vinden via deze link: www.dierengebit.nl is de tandheelkundige website van Dierenkliniek Wilhelminapark.


Diersoort


Een cavia Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Ze zijn door de Spanjaarden meegenomen naar Europa. Het zijn echte gezelschapsdieren, het beste kun je er meerdere tegelijkertijd houden. Let wel op dat ze heel gemakkelijk jongen kunnen krijgen. De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. 2 mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens gaan vechten als er vrouwtjes in de buurt zijn.

Er zijn veel cavialiefhebbers die wel degelijk goede ervaring met 2 mannetjes hebben en die samen in harmonie leven. Een voorwaarde is dan wel dat het hok voldoende ruim is (100 x 50 cm) en dat ze een wegloop mogelijkheid hebben. Wel adviseren we om dan 2 jonge beren (bv broers) samen op te laten groeien of een oudere met een jonge beer bij elkaar te zetten. 2 oudere (ongecastreerde beren) beren op latere leeftijd bij elkaar plaatsen raden we af, zeker als er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn!

Een cavia buiten?
Een cavia kan prima buiten gehuisvest worden maar pas op voor een te warme of koude omgeving.
Als het kouder wordt kun je ze beter in een schuur huisvesten of een goed winddicht buitenhok regelen.
Pas vooral op in de zomer! Als de zon fel schijnt kan een cavia die niet in de schaduw kan schuilen oververhit raken en zelfs dood gaan. Dit wordt oververhitting of hitteslag genoemd: hyperthermie van > 41 - 42 graden, shock, bleke slijmvliezen slap. De prognose is slecht. Als therapie kan geprobeerd worden om de cavia af te koelen, vochtinfusen te geven en een antishock middelen te geven.

Huisvesting


Een schoon en ruim hok is belangrijk, zorg ook voor plekjes waar de cavia's in en onder kunnen schuilen.
Gebruik als bodembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels, stro of papiersnippers.

Meer informatie over bodembedekking kunt u vinden op: Lees hierover op de pagina van het LICG .....

Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en maak in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het hok uit met warm water en schoonmaakmiddel en droog het goed.

Een cavia eet en poept de gehele dag

Hygiëne
Cavia's poepen veel en overal in het hok en er buiten. Je vind zelfs keutels in het voerbakje en het drinkbakje, daarom is het gebruik van een drinkflesje aan te raden. Gelukkig zijn de keutels hard en droog. Er zijn ook kleinere nattere keutels, dit zijn de blinde darm keutels, deze zie je meestal niet want de cavia's eten deze blinde darm keutels op.

Myasis of flystrike
Let vooral goed op de hygiëne in de zomer. Vliegen vormen een groot gevaar. Ze leggen eitjes op de ontlasting. Als deze op de huid zitten kunnen de larven (die zich uit de eitjes ontwikkelen) grote schade toebrengen aan de cavia.

Een cavia moet zich ergens onder kunnen verstoppen

Een cavia kan hooi uit een bal trekken

Verstoppertje
Cavia's duiken graag ergens onder weg, zorg ervoor dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi.
Geef de cavia ook veel afleiding door bijvoorbeeld veel hooi in de kooi te doen. De cavia eet van het hooi, maar kan er ook onder wegduiken. Je kan ook hooi in een leeg toiletrolletje doen, wat de cavia er dan uit moet halen, of hooi in een bal ophangen zodat de cavia het eruit kan trekken.

De juiste voeding voor een cavia.
Tip: geef je cavia elke dag een tablet vitamine C van 50-60 mg


In hun natuurlijke omgeving eten cavia's een verzameling grassen, zaden en granen. Cavia's zijn herbivoren (planteneters). Een cavia kan net als een mens geen vitamine C aanmaken of gedurende langere tijd opslaan. Cavia's hebben daarom extra vitamine C nodig in hun voedsel om gezond te blijven.

Geef dus speciaal cavia voer, met extra vitamine C, en niet het voer van andere knaagdieren of konijnen.

Een cavia moet minstens 600 milligram vitamine C per kg caviavoer krijgen.

Een cavia moet elke dag caviavoer, hooi en groente krijgen.

Wat raden we als dierenarts aan:
- Caviavoer (met extra vitamine C)
- Hooi !!
- Groente
- 1 tablet vitamine C (40 - 70 mg tablet)

Een cavia eet 10 tot 15 gram caviavoer (met extra vitamine C) per dag, daarnaast moet het veel hooi eten en gematigd groenvoer krijgen. Denk er aan dat cavia's die niet gewend zijn aan groente hier diarree of gas van kunnen krijgen, laat de cavia er aan wennen. Ook adviseren we om elke cavia een tablet van 50-60 mg vitamine C per dag te geven, lees verderop waarom we dit adviseren ....

Geef caviavoer niet onbeperkt!
Van teveel biks zullen cavia's te dik worden en kunnen er blaasstenen of blaaszand ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat. Een cavia neemt al het calcium op dat het aangeboden krijgt, maar het moet dan opgenomen in de botten en het gebit.

Een cavia moet veel hooi eten.

Geef elke dag veel hooi!
Cavia's hebben net als konijnen en knaagdieren continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia. Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk.

Een cavia moet groente krijgen, bijvoorbeeld paprika of witlof vinden cavia's lekker

Groente
Een cavia zal groente ook lekker vinden. Laat het er aan wennen en geef niet gelijk grote hoeveelheden. Harde groentes zijn het beste om te geven dan moet de cavia knagen en goed kauwen op de groente, bijvoorbeeld winterpeen, je kan echter ook paprika, witlof, wortel en appel geven aan je cavia.

We adviseren om cavia's elke dag 1 tablet vitamine C van 50 mg te geven

Vitamine C
Dagelijks hebben cavia's vitamine C nodig omdat ze dat zelf niet kunnen aanmaken of opslaan.
Ons advies als cavia dierenarts:
Geef elke dag een tablet vitamine C van 50 - 70 mg aan een cavia.

De heersende opvatting wat betreft de aanbevolen hoeveelheid vitamine C bij de cavia is 10 - 15 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark, zijn het met deze dosering niet eens.
Naar ons idee moet er veel meer vitamine C per dag aan een cavia worden gegeven.
Namelijk minstens 50 - 70 mg vitamine C per cavia per dag. bij een gezonde cavia en als de cavia ziek is dan verdubbelen we deze vitamine C dosering.

Lees verder over wat ons idee is over de hoeveelheid vitamine C die een cavia nodig heeft ........

Geef elke dag een tablet vitamine C!

    Cavia's die een vitamine C tekort hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan klachten vertonen, zoals:
  • Door te weinig vitamine C ontstaan binnen 10 - 14 dagen collageen veranderingen in de bloedvaten
  • Bloedingen in slijmvliezen (mond, maagdarm) en gewrichten, deze worden heel pijnlijk
  • Er ontstaan gewrichtsproblemen: ze kunnen daardoor moeilijk lopen.
  • en kaakgewrichtsproblemen: de cavia wil niet meer eten door de pijn bij het kauwen
  • De onderkaak wordt minder hard tegen de bovenkaak aangetrokken door spierzwakte
    en de onderkaak wordt minder goed naar achteren bewogen
  • Er ontstaan afwijkingen aan de kiezen omdat deze te weinig afslijten
    Het gevolg is dat er een brug van de voorste onderkaakkiezen over de tong wordt gevormd (zie hieronder)
  • Dit zal tot anorexia en sterke vermagering leiden

    Indien er geen gebitsprobleem is zoeken we naar een andere oorzaak: nierfalen, eierstok/baarmoederprobleem en sinds 2018 kijken we ook of er een te snel werkende schildklier is.

Lees verder op onze gebit site over brugvorming van kiezen over de tong en de behandeling ervan ....

Door vitamine C tekort ontstaat een brug van de kiezen over de tong

Het normale gedrag.
Tip: geef je cavia afleiding = naar eten zoeken


Cavia's moeten de hele dag bezig zijn, vooral met het zoeken naar voer en moeten daarom gevarieerd eten krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen. Laat de cavia ook uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten!

Een cavia moet afleiding krijgen, deze cavia speelt met hooi

    Cavia's zijn heel sociaal ingesteld en kunnen door middel van geluid je van alles proberen duidelijk te maken. Veel van hun geluiden kunnen gemakkelijk geïnterpreteerd worden:
  • Knorren: contact, tevredenheid, comfort en plezier
  • Piepen: bedelen om voer van mensen, maar ook waarschuwing, angst, pijn
  • Koeren: voelt zich op zijn gemak of wil een ander op zijn gemak stellen
  • Blazen, klappertanden: agressie, dreiging, waarschuwing
  • Grommen, knorren: mannelijke opwindingsgeluidjes

De gezondheid.
Tip: weeg elke week je cavia op een keukenweegschaal


Weeg elke week je cavia zodat je al vroeg in de gaten krijgt dat er iets aan de hand is Als je je cavia goede zorg, het juiste voer, de juiste omgeving, beweging en aandacht geeft, zal je cavia fit en gezond blijven. Als je je huisdier bijvoorbeeld elke dag even vasthoudt, kun je hem controleren op tekenen van ziektes.


Als je merkt dat de cavia anders dan anders doet, of minder eetlust heeft kijkt dan goed of er mogelijk iets aan de hand is.

Tip: weeg elke week je cavia op de keukenweegschaal, als je cavia afvalt dan weet je dat er iets aan de hand is.

Onze assistente Marloes met een cavia

    Let op of er veranderingen zijn wat betreft:
  • minder eten of drinken dan normaal
  • rusteloosheid of lusteloosheid
  • vachtveranderingen of jeuk
  • uitscheiding uit de mond (overmatig speekselen), ogen of neus
  • bevuiling bij het achterwerk met urine of feces
  • afwijkende kleur of vorm van de feces
  • meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur
  • vieze geur uit de oren, bek of achterwerk
  • luid tandengeknars, of piepen als pijnuitingen
  • moeite met eten, drinken of bewegen
  • moeite met ademen of hoorbare ademhaling

Nagels knippen
Ook is het van belang om te kijken of de nagels niet te lang worden. Indien ze te lang worden moet je ze knippen of laten knippen, anders gaan de nagels erg krom groeien, of zelfs krullen.

Een cavia in onze opname Opname in onze dierenkliniek
Soms komt het voor dat je cavia opgenomen moet worden in onze dierenkliniek. Je cavia komt dan in onze opname ter observatie. Dit kan nodig zijn om te zien of de cavia uit zichzelf eet of poept. Ook kan het van belang zijn dat we weten hoe de ontlasting eruit ziet. Zijn er keutels of is er diarree aanwezig. En indien nodig kunnen we gelijk verse ontlasting nakijken onder de microscoop.

Na sommige operaties, zoals bijvoorbeeld blaasoperaties, houden we je cavia 1-2 dagen in de opname om te zien of alles goed gaat.

In onze opname krijgen de cavia's speciaal caviavoer, groenvoer, hooi en een tablet vitamine C. Natuurlijk geven we ook de medicijnen die de cavia op dat moment nodig heeft en dwangvoeren de cavia als dat nodig is. We vragen altijd of de cavia water uit een flesje of een bakje drinkt.

Een cavia moet zich ergens onder kunnen verstoppen, in onze opname gebruiken we een doosje of de cavia wigwam van Trixie

We maken een huisje om de cavia een beschutte plaats te geven. Vroeger maakten we dit zelf van een doos, echter tegenwoordig gebruiken we een cavia wigwam van Trixie. De cavia's gaan hier graag in zitten.

Een cavia moet zich ergens onder kunnen verstoppen, in onze opname gebruiken we een doosje of de cavia wigwam van Trixie

Cavia behandelen
Indien een cavia een medicijn of dwangvoer toegediend moet krijgen dan adviseren we om de cavia in een handdoek te wikkelen. De cavia is dan rustiger en er kan met een spuitje in de mond medicijn of voeding toegediend worden.

Dwangvoeren
We gebruiken een mengsel van Juvenile van Harrison Bird Food en Supreme Science Selective Guinea Pig met water om de dieren te dwangvoeren.

Wikkel een cavia in een handdoek om het te dwangvoederen of om in de mond medicijnen toe te dienen.

Geweekte brokjes Supreme Science Selective
We laten als dwangvoer ook in water geweekte brokjes Supreme Science Selective met een pincet in de mond geven. De cavia kan dit makkelijk wegwerken, omdat de brokjes zacht zijn. In deze brokjes zitten veel vezels. Ook kunnen de brokjes met water en juvenile tot een papje verweekt worden en met een spuitje in de mond worden ingebracht.

Wikkel een cavia in een handdoek en geef met een pincet geweekte brokjes in de mond.

Lees verder op onze dierengebit website over hoe u uw cavia dwangvoeding kunt geven ....



De voortplanting


In de literatuur staat - of stond - dat de vrouwelijke cavia is vruchtbaar vanaf 2 maanden leeftijd en een mannetje vanaf 3 maanden.

Echter er zijn gevallen bekend dat mannetjes al vanaf 3,5 - 6 weken kunnen dekken en vruchtbaar zijn en dat vrouwtjes vanaf 4 - 6 weken gedekt en bevrucht worden!

Een mannetje zal beginnen met dekken vanaf 4 - 5 weken leeftijd, echter hij zal meestal pas kunnen bevruchten vanaf 8 - 12 weken leeftijd, maar het kan dus veel eerder. Ons advies is om een mannelijk jong vanaf 3,5 - 4 weken bij zus en de moeder weg te halen, anders kunnen zij worden bevrucht.

Op de röntgenfoto's van de cavia hieronder zijn twee jongen te zien. Bij deze 15 weken oude cavia kwam de geboorte de dag na de foto, ze was dus hoogzwanger. Ze was op een leeftijd van ongeveer 5-6 weken gedekt en bevrucht!
Ze leefde samen met haar zusje en is dus al voordat ze bij haar nieuwe eigenaar op 9 weken leeftijd kwam al in het nest bij de fokker of de dierenwinkel gedekt!
Deze 15 weken oude cavia was hoogdrachtig van 2 jongen

15 weken is wel erg vroeg voor een nestje!
We raden aan om het eerste nestje tussen de 6 en de 9 maanden te laten krijgen. Dan is de zeug voldoende groot, en het eerste nestje moet bovendien voor een leeftijd van 12 maanden geboren worden omdat de twee bekken helften dan nog soepel zijn. Indien het eerste nestje op latere leeftijd komt kunnen er geboorteproblemen ontstaan, doordat het bekken aan elkaar vast gegroeid is.

Aantal jongen
Het aantal jongen dat een vrouwtjescavia (een zeug) kan krijgen varieert van 1 tot 6 (gemiddeld 2-4 jongen). De draagtijd van een cavia is gemiddeld 10 weken (59-72 dagen). Het geboortegewicht van een jong (big) is 75-105 gram. De cavia is een nestvlieder. Ze kunnen gelijk lopen, de haren zijn aanwezig, de oogjes open en ze kunnen al voer eten.

Na geboorte oppakken?
De jongen mag je na de geboorte voorzichtig oppakken. In tegenstelling tot het konijn zal de moedercavia het jong niet verstoten als je ze oppakt in de eerste dagen. De beer kan beter uit het hok gehaald worden, aangezien deze de zeug gelijk weer kan dekken. Indien je geen nieuw nestje meer wilt hebben, laat de beer dan castreren. Gedurende 3 weken drinken de jongen melk bij de moeder. Vanaf de eerste dag kunnen ze al vast voer mee eten. Vanaf een week of 5 kunnen de jongen gespeend worden, dit betekent dat ze bij de moeder vandaan gehaald worden. Ze wegen dan rond de 250-300 gram.

Een cysteus ovaraiurm (= eierstok) bij een cavia.

Voorkom nakomelingen
Om te voorkomen dat er teveel cavia's geboren worden is het van belang om vast te stellen wat voor een geslacht de cavia's hebben. De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ballen in het scrotum. Indien u geen jongen wilt, houd de cavia's gescheiden of laat de mannetjes castreren.

Deze cavia had bloederige uitvloeiing uit haar vulva. Sterilisatie van de vrouwelijke cavia is een risico vollere operatie dan de sterilisatie van het konijn. Aangezien er zeer veel vet in de buikholte bij de cavia aanwezig is en de eierstokken relatief diep liggen. In principe steriliseren we alleen de vrouwtjes cavia indien er een dringende reden voor is, zoals een op te late leeftijd gedekte cavia (> 1 jaar), een baarmoederontsteking of -tumor is of als er cysteuze ovaria aanwezig zijn.

Een cavia wordt voor de operatie gewogen Hoe gaat een castratie in zijn werk

Lees verder over hoe een castratie bij de cavia in zijn werk gaat. Een beertje kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden gecastreerd worden. Op de foto zie je hoe een cavia voor de operatie gewogen wordt.

lees verder .....

De baarmoeder en beide cysteuze ovaria zijn uit de cavia gehaald. Hoe gaat een sterilisatie (OVH) in zijn werk

Lees verder over hoe een sterilisatie bij de cavia in zijn werk gaat. We steriliseren vrouwelijke cavia's indien hier redenen voor zijn. Bij deze operatie een zogenaamde OVH, halen we de eierstokken en de baarmoeder weg.

lees verder over een OVH .....

Een cysteus ovarium is er operatief met een OVE uitgehaald Cysteuze ovaria behandeling of een OVE

Als er een cavia is met problemen van de eierstokken, dan is er de mogelijkheid om deze onder verdoving leeg te zuigen en daarna hormonen te geven. Als dit niet aanslaat dan is een OVE of het weghalen van de eierstokken een betere operatieve methode dan een OVH ....

lees verder over cysteuze ovaria en een OVE .....

Een baarmoederontsteking bij een cavia Baarmoederontsteking bij een cavia

Als een cavia een baarmoederontsteking heeft dan kunnen we deze behandelen met een operatie, of sinds 2024 met medicijnen en het spoelen van de baarmoeder. Voor het spoelen maken we gebruik van een MMPR of MPR scoop met werkanaal. Het voordeel van deze scopen is dat je kunt zien wat je doet als je de baarmoeder gaat spoelen ....

lees verder over een baarmoederonsteking ....

Gebit(sproblemen)


We hebben de tandheelkunde van de cavia in 2010 volledig vernieuwd. U kunt deze informatie vinden op onze tandheelkunde website www.dierengebit.nl.

Het normale gebit
Een cavia heeft 4 snijtanden en 16 kiezen welke gedurende het hele leven doorgroeien. De groei en de slijtage moet in evenwicht zijn, anders ontstaan er problemen.

Gebitsproblemen
Er zijn vele vormen van gebitsproblemen bij een cavia.

  • Tandproblemen
  • Een brug over de tong
  • Haken op de kiezen
  • Vleugels op de kiezen
  • Kaakgewrichtsproblemen
  • Afgebroken gebitselementen
  • Abcessen
  • Een lipontsteking
  • corpora aliena in de mond

    Met onze dr. Fritz endoscoop kunnen we gebitsproblemen in beeld brengen en vastleggen in de computer.

    Dr. Fritz endoscoop
    Sinds 2009 hebben we een endoscoop waarmee we kunnen vastleggen hoe het gebit er uit ziet. Dit is super handig als je een cavia vaker terug ziet: je kunt ter vergelijking nakijken hoe het gebit er in het verleden uit zag.

    Op de foto's hieronder kun je zien hoe cavia Boris in juli 2009 een afwijkende slijtage van de snijtanden had en te lange linker bovenkaakkiezen.

    Als je de onderste foto rij ziet dan zie je dat de snijtanden, in september 2009, weer een juiste vorm hebben en dat de kiezen van de bovenkaak weer normaal zijn.

    Met onze dr. Fritz endoscoop kunnen we vastleggen hoe in de loop der tijd het gebit er uit ziet: cavia Boris is genezen van een kaakluxatie.

    Indien u meer wilt weten over de gebitsbehandelingen bij de cavia, lees verder ....

    Verslaglegging
    Als wij uw cavia behandelen dan maken we foto's tijdens de behandeling en deze krijgt u ook toegestuurd samen met de patientenkaart. We zullen als u door verwezen bent door uw eigen dierenarts ook uw dierenarts het verslag met de foto's mailen.

  • Site updates

    Dierengebit


    Lees verder op onze tandheelkundesite www.dierengebit.nl over het normale en het afwijkende gebit van een cavia.

    lees verder .....

    Huidproblemen


    Een cavia met huidproblemen tgv mijten.

    Schurft
    Cavia's zijn gevoelig voor huidproblemen. Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Er ontstaan kalige plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten. De laatste jaren zien we dat er ook andere mijten dan de schurftmijt aanwezig zijn bij cavia's.

    Luizen
    Indien er witte stipjes en schilfertjes op de haren van de cavia aanwezig zijn dan moet er aan een besmetting met luizen worden gedacht.

    Schimmel
    Een ander huidprobleem is een schimmelinfectie. Vaak zie je dan ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is. Er wordt een woodse lamp gebruikt en een microscopisch onderzoek uitgevoerd. Indien er nog geen 100% zekerheid is, wordt er een speciale test ingezet om te zien of er schimmel aanwezig is. Na 10-14 dagen weet je dan zeker of er sprake is van schimmel. Ondertussen behandelen we de cavia met medicijnen. Indien er schimmel aanwezig is (100% zeker) dan moet de cavia met imaverol gewassen worden. LET OP: SCHIMMEL IS ZEER BESMETTELIJK, voor dieren, maar ook voor mensen.

    Een cavia met een bult. Een talgklierbult
    De meest voorkomende bult bij een cavia is een talgklierbult. Deze kan groter en groter worden en dan is een operatie de manier om deze bult weg te halen.

    Haarzaktumor
    In de flanken en op de rug van de cavia kan een tumor voorkomen die groter en groter kan groeien. De huid rekt op en kan op een gegeven moment openbarsten. Deze haarzaktumor of trichofolliculoma kan operatief verwijderd worden.

    Maligne lymfoom of leukemie
    Indien een cavia sloom en lusteloos is en minder wil eten dan hoort zeker een tumor van de witte bloedcellen tot de boosdoeners. Bij een dergelijke tumor die leukemie of maligne lymfoom genoemd wordt voel je verspreid over het lichaam verdikte lymfknopen.

    Vliegen
    Vliegenlarven of flystrike: Caviaontlasting en vieze hokken trekken vliegen aan. De vliegen leggen hun eitjes hierop en deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. Als de ontlasting op de huid gekleefd zit leggen vliegen hun eitjes hierop. De maden die zich hieruit ontwikkelen zullen ook in de huid terecht komen en wonden veroorzaken.

    Let in de zomer goed op groene vliegen! Als je deze ziet kijk dan gelijk je cavia na.

    Medische informatie


    Een cavia wordt voor de operatie gewogen Rode urine bij een cavia

    Er zijn diverse redenen om rode urine bij een cavia te krijgen, varierend van kleurstoffen uit het voer of bloed.
    Bloed in de urine kan worden veroorzaakt door blaasstenen, urethrastenen, ureterstenen of nierstenen.

    We zullen in een aantal pagina's de diagnose, behandeling en het voorkomen van deze stenen bespreken.

    lees verder over rode urine .....

    Diarree kan door verschillende ziektes worden veroorzaakt Diarree bij een cavia

    Er zijn diverse redenen om diarree bij een cavia te krijgen, varierend van flagellaten, coccidien tot brillendoosgisten. We zullen laten zien hoe de diagnose gesteld wordt en wat de behandeling is.

    lees verder over diarree bij de cavia .....

    Maagdilatatie (MD) of maagdilatatie-volvlus (MDV) bij een cavia Maagdilatatie of maagdilatatie-volvulus bij een cavia

    Als een cavia een (sterk) opgezette maag heeft dan kan deze hier echt last van hebben. We behandelen een MD - maagdilatatie met medicijnen en een MDV - maagdilatatie-volvulus met een maagsonde en medicijen.

    lees verder over een MD of MDV bij de cavia .....

    Een cavia met een te snel werkende schildklier Een te snel werkende schildklier bij een cavia

    Als we eigenaren bij ons krijgen met een cavia die aan het afvallen is dan denken we vooral aan een gebitsprobleem, eierstokcystes, baarmoederprobleem, maligne lymfoom, blaasproblemen of een vitamine c tekort. Sinds 2019 zijn we bij vermagerende cavia's een nieuwe oorzaak op het spoor gekomen namelijk een te snel werkende schildklier!

    lees verder .....

    Een cavia met diabetes mellitus Suikerziekte bij een cavia

    Als we eigenaren bij ons krijgen met een cavia met wit verkleurde ogen (cataract) dan kan dit veroorzaakt worden door diabetes mellitus. Het zijn vaak cavia's met overgewicht.

    lees verder .....

    Het oog is weggehaald Oog verwijderen bij een cavia

    Soms is het nodig dat een oog moet worden verwijderd omdat het met een behandeling niet te redden is.

    lees verder over het verwijderen van een oog .....

    Een cavia met een melkkliertumor Een melkliertumor bij de cavia

    Lees verder over hoe een melkkliertumor bij de cavia behandeld kan worden. Op de foto zie je onder de hand een bult in de melklier.

    lees verder .....

    Een cavia wordt verdoofd De anesthesie (verdoving) bij de cavia

    Het is belangrijk om een cavia zo optimaal mogelijk onder verdoving te brengen, maar nog belangrijker is om een verdoofde cavia zo snel en optimaal mogelijk uit de verdoving te halen, dit heet de recovery periode.

    lees verder .....

    Links


    www.cavia.pagina.nl
    Diverse links naar cavia-informatie.

    Caviarusthuis Knoevel
    Caviarusthuis Knoevel.

    Een opvang voor oude, zieke en gehandicapte cavia's. Met foto's en algemene informatie.

    European Cavie club
    Cavia liefhebbers die zich verenigd hebben tot een club. Kijk op de website voor inforamtie. Er is ook een forum gedeelte met veel vragen en antwoorden.

    Caviastal Peblles, vakantie opvang
    Caviastal Pebbles, een vakantie opvang adres waar een klant van ons goede ervaringen mee heeft

    Informatie over cavia's.

    Site met veel andere sites over cavia's. Gebruik het vergrootglas boven de hoofdstukjes voor meer informatie.


    We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan