Konijnen Syfilis |
Konijnensyfilis is een besmettelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie; de spirocheet Treponema cuniculi. Een spirocheet is een dunne spiraalvormige of kurketrekkervormige gram negatieve bacterie. De Treponema cuniculi komt alleen bij konijnen voor, het is geen zoönose en is dus niet besmettelijk voor mensen of andere dieren. Bij de mens veroorzaakt een verwante stam syfilis bij de mens; Treponema palladium. Symptomen ....
Doordat het konijn zich wast en de blinde darm keutels op eet uit de anus kan het zich zelf besmetten en verspreidt de ontsteking zich naar de mond en de neus. Doordat een konijn zich wast met de voorpoten worden ook de oogleden en soms zelfs de voorpoten geïnfecteerd. We zien echter vaak dat er alleen een ontsteking met korsten aan de mond aanwezig is.
Let op : Een huidontsteking aan de kin is niet altijd syfilis maar ook kan dit door krentenbaard - een bacterie staphylococcus aureus worden veroorzaakt. We beschrijven deze ziekte onderaan deze pagina. Ook kan het zijn dat alleen de ogen ontstoken zijn.
Alleen een ontstoken, korsterige neus behoort zeker ook tot de mogelijkheden. De ontsteking kan natuurlijk zeer heftig zijn, zie de rechter bovenste foto hieronder.
Hoe raakt een konijn besmet? De infectie zit in het slijmvlies en het beperkt zich tot het dier zelf. In de omgeving kan de bacterie niet overleven. Hoe snel ontstaan de ziekteverschijnselen? Niet elk besmet konijn zal echter na een paar weken ziekteverschijnselen vertonen. Er zijn vele konijnen die besmet raken maar asymptomatisch blijven. Pas bij stress of ziekte kan de Konijnen syfilis te voorschijn komen en ontstaan er ziekteverschijnselen. Soms treedt dit pas maanden tot jaren na de eerste besmetting. Relatief komt de ziekte vaker voor bij jonge konijnen. We zien bij ons konijnen met syfilis zonder dat ze sexueel contact hebben gehad of zelfs maar een ander konijn in de buurt is geweest in de afgelopen maanden of jaren. Een andere mogelijkheid is dat een konijn besmet is met syfilis en dat er geen ziekteverschijnselen ontstaan, maar dat het konijn wel besmettelijk is voor andere konijnen: dit zijn de zogenaamde symptoomloze dragers. Komt het vaak voor? Diagnose .... Differentiaal diagnostisch kan er aan een besmetting met myxomatose of mycoplasma worden gedacht. Als een konijn myxomatose heeft dan zal het heel snel veel zieker worden dan dat dit het geval is bij syfilis. Met syfilis kunnen konijnen wel maanden rondlopen. Langzamerhand wordt de ontsteking steeds heftiger. Bij een besmetting met myxomatose zien we ook niet dat de voorpoten ontstoken raken. Wel zien we dat een konijn steeds erger gezwollen ogen krijgt en dat er snot en benauwdheid ontstaat. Er zijn twee vormen van myxomatose: de klassieke myxomatose waarbij er myxomen (= bulten) op de oren, oogleden of huid van de rug ontstaan en de nieuwe vorm van myxomatose waarbij de oogleden verdikt raken, de neus ontstoken raakt en er snot en benauwdheid ontstaan.
Bij mycoplasma raken de oogleden en de slijmvliezen bij anus en plasbuis ontstoken. Vaak is de ontsteking dan minder heftig. In het merendeel van de gevallen zal een dierenarts een behandeling inzetten als er een verdenking is van syfilis. Als het goed is verdwijnen de symptomen binnen korte tijd. Als er extra zekerheid van een juiste diagnose wordt gewenst, bijvoorbeeld bij een eigenaar met meerdere konijnen of een fokker die het zeker wil weten dan kan er naar het E.V.L. in Woerden materiaal worden ingestuurd. De konijnen hieronder hadden ontstoken ogen. Omdat het konijnen van een opvang waren was het belangrijk om te weten of er myxomatose of syfilis aanwezig was. Het was in het voorjaar, dan is de kans op een infectie met myxomatose klein en de kans dat er syfilis is GROOT. Uit het bloedonderzoek kwam geen Myxomatose naar voren. Wel werd syfilis aangetoond.
Bloedonderzoek .... Als er geen Syfilis kan worden aangetoond met bloedonderzoek dan kan het wel aanwezig zijn! Als er geen Myxomatose wordt aangetoond dan is de kans zeer klein dat er Myxomatose aanwezig is.
Een andere mogelijkheid is dat de Treponema cuniculi antigeen direct met een PCR worden aangetoond in bloed en/of afkrabsel van de ontstoken huid. ¡CR: afkorting van polymerase chain reaction, een methode om DNA in korte tijd vele malen achterelkaar te laten verdubbelen waarna DNA van in dit geval Treponema cuniculi aan te tonen is. Als er verdikte oogleden zijn ....
Behandeling .... NB: geef Penicillines nooit oraal maar altijd met een injectie anders kan er een dysbacteriose van de darmflora ontstaan. Als er een verdenking is op Mycoplasma dan geven we een extra antibioticum bij de Penicilline (Duplocilline ®). Mycoplasma geeft ook verdikte oogleden, neus en geslachtsdelen. Vaak zie je dan ook dat een konijn benauwd is en hoorbaar ademhaalt. Myxomatose behandeling kijk bij myxomatose. Als de huidontstoken is, scheren we de haren rondom de ontsteking weg en laten we de ontstoken huid 2x daags insmeren met Terracortril oogzalf ®. In deze zalf zit een antibioticum (Tetracycline) en een ontsteking remmend middel (Corticosteroïd). De huidontsteking wordt hierdoor afgeremd. Ook laten we een zinkzalf (Sudocrem ) op de huidontsteking smeren.
Ook geven we het konijn een pijnstillend en ontstekingsremmend middel een zogenaamde NSAID (Metacam ®). Als er slijmvorming is en het konijn benauwd is, dan geven we een slijmoplossende medicijnen (Broomhexine ®). Als er een stille darm ontstaat (het konijn eet minder goed of niet meer uitzichzelf en er zijn weinig of kleine keutels) dan geven we naast de Metacam ® ook Cisaral ®, Laxatract ® en dwangvoeding. Als dwangvoeding gebruiken we Juvenile ®.
Is de ziekte na de behandeling volledig weg? We zien af en toe echter een relaps: het konijn wordt maanden later weer ziek. Hier zijn een aantal redenen voor te bedenken: Het konijn is met een verkeerd antibioticum, of niet lang genoeg behandeld, of het kan opnieuw besmet zijn door een ander konijn. Een konijn is niet immuun voor een herbesmetting als het genezen is. Van je hokgenoot moet je het maar hebben .... Het is super belangrijk om alle konijnen te behandelen als er een verdenking van Syfilis is!
Behandel alle hokgenoten! Samenvattend wat betreft syfilis .... _________________________________________________________________________________ Update 2016: krentenbaard .... Staphylococcus aureus ....
Bij bacteriële kweek komt regelmatig als bacterie staphylococcus aureus naar voren. Die is net als bij mensen de oorzaak voor krentenbaard, een hardnekkige bacteriële ontsteking die niet zomaar even overgaat. Deze bacterie is vaak niet gevoelig voor penicillines en je moet aan de hand van het antibiogram kijken welk antibioticum je wel moet gebruiken. Ook hier is het zo dat je minstens een maand de antibiotica moet gebruiken waar de bacterie gevoelig voor is.
Willem zijn ontsteking reageerde niet op de penicilline injecties: de bacterie was niet gevoelig hiervoor maar zou dit wel moeten zijn volgens de test. Maar de ontsteking reageerde gelukkig goed op de doxycycline orale antibioticum en de zalf. We adviseren om een bacteriologisch onderzoek en een antibiogram bij het VMDC in Utrecht te laten uitvoeren bij ontstekingen rondom de mond en neus bij het konijn. Met een specifieke vraag om te kijken of er Staphylococcus aureus aanwezig is. Als er Staphylococcus aureus getest wordt?! Het valt dus aan te raden als de ontsteking bij konijnen met een syfilis verdenking niet overgaat om de korsten er voorzichtig af te halen en daarna van de ontstoken huid een aantal swabs te nemen om te zien of er niet een andere oorzaak aanwezig is van de ontsteking .... Bij konijn Swieber was er ook al een paar weken penicilline injecties gegeven, maar er trad geen verbetering op. Soms vinden we ook hele andere bacteriën dan een Staphylococcus aureus, in dit geval een klebsiella. Aan de hand van het antibiogram kiezen we dan een antibioticum. We beginnen met doxycycline oraal en zalf.
_________________________________________________________________________________ NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat. |
|