Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Huidproblemen bij de kat

Huidproblemen bij de kat kunnen zich verschillend uiten

  • Jeuk - krabben
  • Klapperen met de oren - schudden van de kop - krabben aan de oren
  • Likken aan de poten - bijten aan de poten
  • Schilfers in de vacht
  • Kale plekken
  • Wondjes
  • Korstjes - schilfers
  • Rode ontstoken plekken in de nek en op de kop
  • Roodheid of verkleuring van de huid
  • Verdikkingen t.g.v. tumoren

    Er is een aantal oorzaken te vinden voor huidproblemen bij de kat. De belangrijkste worden op deze pagina besproken, te weten:

  • Parasieten: vlooien, mijten en teken
  • Atopie
  • Voedselallergie
  • Schimmels
  • Auto-immuunproblemen: eosinofiel en pemphigus

    Parasieten
    De belangrijkste parasieten waar de kat hinder van ondervindt, zijn vlooien, mijten en teken.

  • Vlooien
    Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk als de vlooien bijten dan reageert het lichaam hierop met een afweer reactie. Soms zie je als eigenaar dat de kat zichopeens omdraait en fanatiek in de vacht bijt. Op de rug kunnen rijste korrel grote korstjes ontstaan, we moemen dit een miliaire dermatitis.

    Een kat met vlooien. Deze katten hadden erge jeukklachten tgv vlooien er zijn korstjes op de rug dit noemen we een miliaire dermatitis. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Vlooienallergie of atopie ....
    Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo.
    Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt, we noemen dit atopie of atopische dermatitis. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe.

    Katten kunnen huidproblemen krijgen tgv een atopische reactie zoals een vlooienallergie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Één beet per week is al voldoende om dit proces in stand te houden.

    Lees verder over vlooien bij de kat .....

  • Mijten
    Een kat met oormijt. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht De volgende mijten spelen een rol als veroorzaker van huidproblemen bij de kat: oormijt, demodex, sarcoptes (schurftmijt), cheyletiella (vachtmijt) en trombiculus (herfstmijt).

    * Oormijt ....
    Als jonge katten erg schudden met het hoofd en aan de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden. Vaak zie je in de oren zwart oorsmeer zitten. Zie onze pagina over oormijt bij de kat.

    Lees verder over oormijt bij een kat ....

    Een kat met een demodex infectie: de kat heeft ook kattenaids! Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    * Demodex ....
    Demodex is een mijt die van nature maar heel zelden voorkomt bij de kat Bij katten met minder weerstand kan demodex voorkomen, maar we zien dit maar heel zelden!
    We zien vaak dat er een onderliggende oorzaak zoals kattenaids - FIV aanwezig is als er demodicose bij een kat wordt gevonden!
    Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten. Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege.

    Een kat met Cheyletiella of vachtmijt. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    >* Cheyletiella of vachtmijt ....
    Soms krijgen we katten in de praktijk die in de vacht met veel schilfers. Het zijn vaak katten die in een groep leven, bijvoorbeeld katten van een cattery.

    De schilfers zijn er niet uit te borstelen en de katten likken zich veelvuldig, ze zijn ook onrustig.

    Lees verder over demodex bij de kat ....

    * Trombiculosis of herfstmijt ....Een kat met trombuculosis, de ontsteking wordt veroorzaakt door de herfst of oogstmijt. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht
    De herfstmijt of oogstmijt is een oranje mijt die in de nazomer en herfst problemen kan geven. Typisch is de ontstoken huid of ontstoken neus met een gelige - oranje stippen ophoping, dit zijn de mijten. Als de mijten al van het lichaam verdwenen zijn dan is de heftige jeuk nog steeds aanwezig en zie je een rode ontstoken huidplek.

    Lees verder over de herfstmijt bij de kat .....

    Teken bij de kat. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht
  • Teken
    Teken zijn spinachtige parasieten die in lage vegetatie voorkomen, zoals struiken en grassen. Wanneer de kat voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. We hebben tegenwoordig super goede middelen om teken te betrijden!

    Lees verder over teken bij de kat ....

    Atopie
    Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis. Vaak is dit tengevolge van vlooien allergie. We zien dan kale plekken op de kop en in de hals.

    Katten kunnen huidproblemen krijgen tgv een atopische reactie zoals een vlooienallergie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Het principe van atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Vlooien allergie en andere allergenen (graspollen, huisstof-mijten) worden ingeademd en de kat gaat hier heftig op reageren. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidproblemen. Vaak zijn de klachten veroorzaakt door pollen seizoensgebonden.

    Voedselallergie
    Sommige katten kunnen een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen in het voer. Bij katten treedt deze allergie vaak op voor het 1e levensjaar. Het wordt gekenmerkt door jeuk, gevolgd door geïrriteerd huid in de hals en op de kop.

    Katten kunnen huidproblemen krijgen tgv voedselallergie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    De diagnose wordt gesteld door middel van een speciaal strikt hypoallergeen dieet. Gedurende minstens 8 - 10 weken wordt uitsluitend dit dieet gegeven. Wanneer er gedurende deze tijd verbetering gezien wordt is de diagnose gesteld.

    Kalige schilferige oren: schimmel

    Een kat met schimmel: trichophyton. Dit wordt ook wel ringworm genoemd. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Schimmel
    Een kat met een schimmelinfectie tgv microsporum canis. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht Indien er een kalige ronde plek met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie of ringworm gedacht worden. Schimmels, zoals Microsporum of Trichophyton, zie je vaak bij jonge katten (met verminderde weerstand).
    Doormiddel van een speciale lamp (Woodse lamp), microscopisch onderzoek of een schimmelkweek kan de diagnose gesteld of bevestigd worden. Tegenwoordig (2018) hebben we een PCR test van het VDQD / VMDC die binnen een werkdag antwoord geeft of er een schimmel aanwezig is!

    Lees verder over schimmels bij de kat ....

    Een kat met schimmel: microsporum canis. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Er zijn dus vele redenen om huidproblemen te krijgen bij een kat.
    We zullen nog een paar voorbeelden van huidproblemen bij katten laten zien. Variërend van auto-immunproblemen tot tumoren.

    Eosinofiel probleem .....
    We laten een paar problemen aan de lippen zien bij een eosinofiel probleem - het is een soort over reactie. We kunnen met medicijnen deze reactie afremmen, variërend van cortico's tot cyclosponine

    Een kat met een eosinofiel probleem. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Auto-immuun probleem: pemphigus ....
    We laten een paar problemen aan de lippen zien bij een eosinofiel probleem. Met hoge doses corticosteroïden kunnen we deze reactie onderdrukken.

    Een kat met een auto-immuun probleem - pemphigus. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Psychogeen of gedragsprobleem ....
    En kat kan een gedragsrobleem hebben door naast de bak te plakken of door een overmatig likgedrag te vertonen: door de stress gaan ze kale plekken veroorzaken. Of zoals hieronder een kale streep op de rug, een zogenaamde aalstreep

    Een kat met een aalstreep op de rug tgv stress. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Ok zien we katten met een volledig kale achterkant tgv stress.

    Een kat met een kale achterkant tgv stress. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Katten gedrag therapie
    We werken samen met dierenarts Nienke Bijvoets om het afwijkende gedrag van de kat weer te normaliseren klik hier voor de katten gedrags deskundige Nienke Bijvoets

    Tumoren ....
    Ook in de huid kunnen tumoren voorkomen, varierend van goedaardige wratten tot kwaadaardige melanomen. Als voorbeeld laten we een goedaardige melkkliertumor bij een kat zien: deze jonge kat heeft de poezenpil gekregen voordat ze krols was en dan kunnen deze verdikte melkklieren ontstaan.

    Een hond met een tumor op de kop. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Viraal ....
    We zien soms huidproblemen door een herpes infectie.

    Een kat met kale plekken op de neus door een herpes infectie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

    Onbekend ....
    Soms zien we kale plekken zonder dat we een oorzaak kunnen vinden?!

    Een kat met een kale neus maar we weten niet waardoor ..... Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht




  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan